Dnes Prague Edition

Betonové květináče Prahy 5 nejdou na odbyt

- — Roman Šafhauser

JINONICE Po dvou letech, co Praha 5 nabídla k odkupu skoro dvě stě betonových květináčů, jich prodala jen pět. Několik desítek květináčů radnice přesunula z centra pryč, některé schovala na zarostlém hřišti v Jinonicích. V budoucnu by mohly nahradit betonové zátarasy v centru města.

Truhlíky teď odpočívají hlavně na zarostlém hřišti u Radlické nedaleko fotbalovéh­o klubu Motor let. Protože jsou v nich zasazené stromky, vznikl zde menší les. Většina ne- vzhledných kvádrů je navíc posprejova­ná.

„Truhlíky jsou odstaveny na Radlické, protože hřiště již dlouhou dobu není v provozu a je to zpevněná plocha. Používáme ho, když musíme něco narychlo odtáhnout předtím, než to půjde dál,“vysvětlil mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka.

Podle vedení radnice měly květináče zlepšit ovzduší v okolí Smíchova, ale místo toho skončily rozeseté po nejméně nápadných místech v Praze 5. Další byly umístěny na Li- hovaru, v ulici Kobrova nebo na dětském hřišti Zapova.

Radnice se pokouší aspoň část květináčů prodat. Z celkových 242 kusů jich už v minulosti 60 vyřadila z dotačního programu, a tím pádem uvolnila pro trh. O několikame­trové betonové kvádry ale zřejmě není zájem. Od poloviny roku 2016 se jich prodalo jen pět.

„Odprodáno bylo dosud pět kusů a další se odprodávaj­í. Nabídka platí s tím, že jednotná cena za jeden květináč činí přibližně 37 tisíc ko- run,“uvedl Večerka s tím, že o truhlíky projevil zájem Metrostav a firma Naše ryba.

Stánek překážel hasičům, putoval na hřiště

Kromě květináčů využila radnice neudržovan­ý pozemek k uskladnění bývalého stánku s květinami, který byl u tramvajové zastávky na Andělu.

Podle radnice musel být z pěší zóny odstraněn, protože stál na místě, kde překážel vjezdu hasičů k domu. O jeho dalším využití zatím nebylo rozhodnuto.

Na zbývající květináče se zatím stále vztahuje dotace od Evropské unie a při jejich přesunu by radnice přišla o peníze. Projekt skončí letos 7. srpna a radnice už uvažuje o dalším využití nepotřebný­ch betonových kvádrů. Jedna z možností by byla nabídnout je magistrátu, který by květináče mohl použít místo stávajícíc­h protiteror­istických zábran na Staroměsts­kém náměstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia