Dnes Prague Edition

Cool jméno zařídilo titul

Nestor El Maestro! Díky anglickému kouči je Trnava fotbalovým mistrem po 45 letech.

-

Už tu podivnost vysvětlova­l tolikrát, že ho to musí unavovat. Ale nemůže se divit, že budí pozornost, kdykoli se představí. Dobrý den, já jsem Nestor El Maestro.

Velmi zvláštní jméno, že? Patří trenérovi, který je po víkendu v Trnavě za boha. Tým z města posedlého fotbalem dovedl k titulu, na který fanoušci čekali pětačtyřic­et let.

„Trnava rozbila ligu. Vedli jsme skoro od prvního do posledního kola a neměli jsme konkurenci,“kasal se po sobotním vítězství 2:0 nad Dunajskou Stredou. Až o pár dní později svá slova mírnil: „Jsem nezkušený trenér. Někdy po zápase řeknu víc, než bych měl, musím se naučit kontrolova­t.“

To je celý on. Do všeho se vrhá po hlavě, což dokládá způsob, jakým si sám změnil identitu.

Ještě mu nebylo ani sedmnáct, když mu bliklo v hlavě a rozhodl se: Chci jiné jméno! Sice se narodil v Bě- lehradě, ale v osmi letech s rodiči odcestoval do Anglie. Původní příjmení Jevtič chtěl odhodit, protože už se cítil jako Brit.

„Srbsko bylo v Anglii brané jako válečný agresor, každý věděl, kdo je Miloševič, a moje jméno končilo stejně jako jeho,“vysvětluje dodnes. „Tak jsem se nejdřív nechal přejmenova­t na John Smith.“

Jenže typicky britské jméno se mu také přestalo líbit, a tak...

„Přišla taková moje chvilka šílenství. Vrátil jsem se k původnímu jménu Nestor, ale k němu jsem si vy- bral příjmení El Maestro, protože mi to prostě znělo cool.“

Mockrát od té doby zalitoval, ale k další změně už se neodhodlal. A po víkendu si konečně může říct, že k němu příjmení sedí – vždyť El Maestro přece znamená... Mistr!

Roli trnavského hrdiny si holohlavý kouč umí užít. Emoce neskrývá, naopak jim dává průchod. Třeba před měsícem po vítězství nad Slovanem Bratislava: El Maestro vyšplhal na stříšku nad lavičkou náhradníků, otočil se k tribuně plné lidí, divoce křičel a pumpoval rukama.

A co teprve v sobotu! Hned po závěrečném hvizdu se na něj sesypali fanoušci a během chvilky už ho v euforii vyhazovali nad hlavy. Posbíral zážitky, ale něco i ztratil.

„Spal jsem na stadionu, protože jsem nemohl najít klíče od bytu,“smál se, když oslavy skončily. „Co se po utkání dělo, to předčilo všechna moje očekávání.“

Přitom když v létě přicházel, byli fanoušci opatrní. El Maestrovi bylo čtyřiatřic­et, sám nikdy fotbal nehrál, jako hlavní kouč nikdy nikde netrénoval. Vypadalo zvláštně, že si jako asistenta přivedl bratra Nikona, který sotva zabalil hráčskou kariéru a ve čtyřiadvac­eti měl s koučinkem nulové zkušenosti.

Jenže všechno klaplo dokonale – ao náhodě se nedá mluvit. El Maestro je sice věkem trenérský bažant, ale před Trnavou prošel velkými týmy: jako asistent sbíral zkušenosti v Schalke, Hannoveru, Hamburku i Austrii Vídeň. A co dál?

„Nevím, kde budu za deset let. Ale jsem si téměř jistý, že ve větším klubu a větší lize, než je slovenská, “zavěštil si sám před dvěma týdny.

Klidně je možné, že tahle předtucha se naplní o hodně dřív.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Vďaka, Maestro! Anglický kouč létá nad hlavami fanoušků, oslavující­ch po „nekonečnýc­h“letech titul fotbalové Trnavy.
Foto: Profimedia.cz Vďaka, Maestro! Anglický kouč létá nad hlavami fanoušků, oslavující­ch po „nekonečnýc­h“letech titul fotbalové Trnavy.
 ??  ?? David Čermák fotbalový reportér MF DNES
David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia