Dnes Prague Edition

Brno zatím utíká sestupu. Teplice ho nepohřbily

- — David Čermák, Petr Bílek

Ta slova zněla až hrozivě. Když teplický útočník David Vaněček před víkendem mluvil o blížícím se utkání s Brnem, vzkázal soupeři: „Uděláme všechno pro to, abychom je pohřbili!“

Brněnská tryzna opravdu vážně hrozila. Kdyby Zbrojovka v Teplicích prohrála, s jistotou by zahučela po sedmi letech do druhé ligy. Pád je blízko pořád, ale po včerejšku přece jen svitla šance na záchranu.

Vaněčkova výhrůžka se vůbec nenaplnila. Sám sice dal v závěru gól, jenže to už Brno vedlo 4:0 a o vítězství ho nemohlo nic připravit. V kabině zněl vítězný křik po dlouhých devíti kolech – tří bodů se tým dočkal poprvé od konce února.

Přesto gólman Dušan Melichárek po zápase prohodil: „Mluvit o záchraně, to je utopie. Nebudu se bavit o tom, co bude za čtrnáct dní. To tu člověk třeba ani nemusí být.“

Není divu, že brněnský brankář zůstává skeptický. V tabulce je jeho tým dál poslední, čtyři body od záchrany. Aby ji vybojoval, musí ve zbylých dvou kolech porazit Jihlavu i Ostravu. A ještě doufat, že Baník remizuje s předposled­ní Karvinou a ta pak prohraje v Jihlavě.

Kdyby Brno přece jen sestupu uteklo, třeba bude ve městě i nálada na oslavy čtyřicetil­etého výročí zisku jediného titulu v klubové historii. Parta kolem Kroupy, Jarůška nebo Pešiceho ho slavně vyválčila v roce 1978, kdy jí z lavičky šéfoval držitel Zlatého míče Josef Masopust. Tahle doba je dávno pryč, stejně jako euforie z devadesátý­ch let, kdy v Brně na fotbal chodilo až čtyřicet tisíc lidí. Teď zlomek fanoušků trne a někteří možná už před víkendem tým odepsali. Nebo ne?

„Nás nikdo neodepsal, my jsme se už předtím odepsali sami,“pokrčil rameny Melichárek. „V hlavách máme neuvěřitel­ný bordel. Tak doufám, že nás výhra někam posune aspoň v tom uvažování.“

Brno se až do včerejška za celou sezonu zmohlo jen na šestnáct gólů, najednou přiskočily další čtyři. I proto se povedlo oddálit pád.

Ale k tomu, aby mu tým úplně utekl, je hodně daleko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia