Dnes Prague Edition

Jak černobílá Josephine Bakerová roztančila komiks

- Radim Kopáč literární a výtvarný kritik

Loni Kiki, letos Josephine. Řeč je o skvělých komiksech, které vyšly v češtině autorské dvojici Catel & Bocquet. V produkci nakladatel­ství Argo, v překladu Markéty Krušinové.

Jak Kiki z Montparnas­su, tak Josephine Bakerová platily mezi světovými válkami za celebrity. První byla múzou, o kterou se prala vý- tvarná a literární avantgarda. Druhá přepsala pravidla revuální zábavy – svou provokativ­ní vizáží, svými jedinečným­i tanečními čísly, ale i svým osobnostní­m formátem.

V tom je mezi nimi asi největší rozdíl: Bakerová měla silně rozvinuté sociální cítění, byla humanistko­u, fandila socialismu. Adoptovala dvanáct dětí, celoživotn­ě bojovala proti rasové diskrimina­ci. Jako americká černoška, narozená v roce 1906, nemohla jinak. Brutální šikana kvůli barvě kůže byla v Americe na pro- gramu ještě dlouho po druhé světové válce.

V devatenáct­i odešla Bakerová do Francie. V kosmopolit­ní, otevřené a tolerantní Paříži okamžitě uspěla. Rychle pak dobyla evropské kabarety, divadla, kina. Stala se z ní hvězda první velikosti. První černošská celebrita světového formátu. Měla v sobě živel prodchnutý smyslností, sexualitou. Tančila podle prvotních rytmů světa: nespoutaně, primitivně, divoce. S totálním nadšením pro věc, s elá- nem, chutí, bytostnou radostí. Když Evropu pohltila válka, stáhla se z pódií a začala pomáhat Francii jako špionka.

Na pět set stran

Po válce pak adoptovala děti různých národností, různé víry a barvy pleti, aby ukázala, že to jde. Jenže málem skončila jako komunismus: v obrovských dluzích a sama.

Naštěstí svět na ni nezapomněl. Půlstoletí po úspěchu na pařížské scéně se konal fenomenáln­í návrat. Ale protáhl se v melodrama: čtyři dny po vystoupení Bakerová zemřela. Catel & Bocquet ji teď vracejí do života. A v plné parádě.

Černobílá kresba Josephine Bakerové sluší, a to jak v pozitivu, tak v negativu, v dynamickýc­h záběrech i poklidnějš­ích scénách. V černobílé rezonuje vlastně celá meziválečn­á éra: fotografie, film, výtvarný expresioni­smus, zájem o umění přírodních národů, dekadentní, zešeřelé kabarety i temnota, která se do Evropy přivalila s Hitlerem. V ko- miksu, který má přes půl tisíce stránek, chybí sice česká stopa (Bakerová byla třikrát v Praze, její slavná pařížská show ovlivnila rané dílo Toyen), ale i tak jde o jedinečnou poctu.

Poctu globální celebritě, která přes veškerá lákadla a svody populární kultury zůstala především člověkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia