Dnes Prague Edition

Průzkum: ČSSD chce do vlády

- Ondřej Leinert Eva Pospíšilov­á

Už v pondělí spustí sociální demokraté velké vnitrostra­nické referendum o tom, zda strana má vstoupit do vlády s hnutím ANO.

Výsledek referenda, na němž závisí osud chystané vlády, nechce nikdo z vedení ČSSD předjímat s tím, že členská základna je rozdělena na dvě poloviny. MF DNES proto zkraje tohoto týdne oslovila vedoucí představit­ele ČSSD všech čtrnácti krajů. A vypadá to, že sociální demokraté nakonec přece jen podpoří vstup do vlády.

MF DNES se krajských představit­elů ptala, jaký názor mají na vstup do vlády s ANO oni sami a jak to podle nich dopadne v jejich krajích. Výsledek? Sedm krajů by mělo být spíše pro, dva proti a v pěti je to vyrovnané.

Závěr průzkumu mezi vedoucími představit­eli samozřejmě neznamená, že stejně bude hlasovat téměř 18 tisíc členů strany. Před tím varuje i předseda ČSSD Jan Hamáček. „Nerozhoduj­í předsedové, ale členská základna,“říká Hamáček.

Výsledek nicméně ukazuje, že podpora vlády se částečně protíná s podporou, kterou před třemi měsíci vyjádřili delegáti na sjezdu ČSSD Hamáčkovi jako předsedovi.

Tam, kde volili jeho konkurenta Milana Chovance – v Plzeňském kraji, převažují odpůrci vstupu do vlády. Případně jsou zatím opatrní jako v Ústeckém kraji.

Tam, kde byli členové strany rozdělení, jsou rozdělení i teď. Třeba v silném Moravskosl­ezském kraji. Tamní šéf Tomáš Hanzel byl podle některých sociálních demokratů původně proti vstupu do koalice. „Teď ale otáčí, mimo jiné i proto, že má slíbené křeslo místopředs­edy ve Sněmovně,“naznačuje jeden ze straníků a zmiňuje tím důležitý nástroj, který vedení strany při přesvědčov­ání straníků má.

Kromě osobních setkání, která Hamáček tento týden absolvuje, jsou to i nabídky křesel.

Ty mohou sehrát roli i v dalším rozděleném kraji, Praze, jejíž vlivný představit­el Miroslav Poche je sice ke spojení s Babišem kritický, ale Hamáčka podporuje a má přislíbený post ministra zahraničí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia