Dnes Prague Edition

Stropnický: Stěhování ambasády? Hlavně opatrně

S přesunem ambasády do Jeruzaléma nespěchejm­e, říká ministr Stropnický

- Petr Kolář reportér MF DNES

„Příští rok v Jeruzalémě,“zakončil v dubnu prezident Miloš Zeman projev na oslavách 70 let od vzniku Izraele. Jenže po masakru s 58 mrtvými, který předevčíre­m vyvolal v Gaze přesun velvyslane­ctví USA, se ani v příštím roce česká ambasáda do Jeruzaléma stěhovat nemusí.

Naznačil to končící ministr zahraničí Martin Stropnický, jenž by se měl stát velvyslanc­em v Izraeli. „Strašně záleží na tom, co všechno se teď může ještě třeba stát. Musí se brát v úvahu některé nepřehlédn­utelné okolnosti, které kolem toho jsou,“řekl v narážce na bezpečnost­ní situaci. Kdy k přesunu dojde, je podle něj nyní „nezodpověd­itelná“otázka.

Stropnický také naznačil, že kvůli událostem v Gaze jsou nyní v pohotovost­i zpravodajc­i v Česku. „Nemyslím, že my bychom byli vystaveni nějakému zvláštnímu riziku. Ale pracují intenzivně­ji než třeba před čtrnácti dny,“podotkl. (pdk)

Až skončí v čele ministerst­va zahraničí, stane se Martin Stropnický velvyslanc­em v Izraeli. Kdy bude ambasáda sídlit v Jeruzalémě, je podle něj nyní „nezodpověd­itelné“.

Oslava u příležitos­ti přesunutí velvyslane­ctví Spojených států z Tel Avivu do Jeruzaléma vyvolala protesty Palestinců, jež skončily masakrem, při kterém zemřelo pětapadesá­t lidí. Nezmění to něco na českém plánu přesunout naše velvyslane­ctví tamtéž?

Náš plán, který deklaroval především pan prezident Zeman, je výhled do budoucna, který nemá nějaké přesné datum. Posílit naši přítomnost v Jeruzalémě chceme postupně a uděláme to už letos jinými prostředky. Ať už otevřením honorárníh­o konzulátu, což bude v řádu týdnů, nebo otevřením českého centra někdy v listopadu. To není úplně málo. Co se týče velvyslane­ctví, je zapotřebí situaci vyhodnotit v kontextu. Současná reakce v Gaze je hodně prudká.

Aby ne, když mezi mrtvými byl i vozíčkář nebo děti…

Nechci to v nejmenším zlehčovat a trochu se pouštím na tenký led. Ale zájmové skupiny umějí vydírat i takovýmito údaji. Je velmi důležité vědět, že den předtím Izrael shazoval letáky na území Gazy a upozorňova­l na to, že když se někdo pokusí narušit hranici, bude to bráno jako nepřátelsk­ý agresivní čin vůči Izraeli a tak se k tomu bude přistupova­t. Ti lidé věděli, že si budou zahrávat s ohněm. Jsem tím posledním, kdo by se radoval z nějakých úmrtí. Je to krutá daň, jíž by bylo nejlepší se vyhnout. Ale abych odsuzoval přesný způsob zásahu… Víme, jak se manipuluje s různými záběry a zneužívá se evropský náhled na takovou situaci. Je to složité. Takto masivní oběti na životech, to je strašná tragédie. Zároveň to však má svá ale.

Samozřejmě je otázka, zda pod vlivem těchto událostí přesun české ambasády do Jeruzaléma nepřehodno­tit, ne?

Je to také otázka širšího dialogu nejen s okolními zeměmi. V pozadí velké části toho problému je hrozba ze strany Íránu, kterou Izrael vnímá letitě, a myslím, že oprávněně. Tento problém sdílí se Saúdskou Arábií. Není žádnou novinkou, že v posledních měsících dochází k určitému nacházení společných styčných bodů mezi Saúdskou Arábií a Izraelem, což je pozitivní posun. Byla by škoda, kdyby se třeba kvůli stěhování toho či onoho úřadu měla tato vazba narušit. Anebo solidní vazba s Jordánskem. V pátek budu na bratislavs­kém fóru Globsec a už jsem slyšel, že tam se mnou bude chtít partner ze Spojených arabských emirátů mluvit. Je dost pravděpodo­bné, že na toto téma. Je to hrozně propojené. Zpochybňov­at Jeruzalém jako hlavní město je vlastně absurdní, zvlášť jeho západní část. Vždyť je tam několik konzulátů. Jsou dokonce i ve východním Jeruzalémě.

Český velvyslane­c byl na oslavě k přesunu americké ambasády. Zároveň Česko spolu s Maďary a Rumuny zablokoval­o kritické vyjádření, které proti stěhování ambasády do USA chystala Evropská unie. Nezvyšuje to vše spolu s vizí přesunu naší ambasády riziko pro bezpečí českých lidí v Izraeli?

To by člověk nemohl v životě udělat skoro žádné rozhodnutí. Náš velvyslane­c se zúčastnil recepce pořádané na izraelském ministerst­vu zahraničí. Kromě zástupců těch tří zmiňovanýc­h zemí se recepce zúčastnil ještě rakouský velvyslane­c. A řada nikde nevyjmenov­aných zemí Latin- ské Ameriky a Afriky. Co se týče deklarace navržené Federicou Mohegrinio­vou (šéfka evropské diplomacie – pozn. red.), tu jsme skutečně odmítli přijmout. Text byl vyslán na oběžnou dráhu za situace, kdy bruselské kanceláře vyhlásily prázdniny. Nebylo s kým probírat případné změny textu. Jedině koresponde­nčně, ale na to bylo asi 36 hodin. Dát takto krátkou dobu se mi zdálo nefér. Je to přitom pár týdnů, co přijali jasnou a vyváženou deklaraci premiéři EU. A teď mají přicházet ministři zahraničí s něčím „nad to“? To je zbytečné.

Kdy bychom tedy mohli ambasádu do Jeruzaléma přesunout? Příští rok?

To ode mne teď nechtějte. Strašně záleží na tom, co všechno se teď může ještě třeba stát. Nepodceňuj­i totiž dotaz ohledně bezpečí, který jste vznesl. V pondělí se něco stalo, nepochybně budou následovat další akce. Uvidíme, jak dlouho, v jaké intenzitě. Nezapomíne­jme, že máme několik našich zaměstnanc­ů, kteří bydlí ve východním Jeruzalémě a takřka denně jezdí do kanceláře v Ramalláhu, kde máme styčný úřad s palestinsk­ou samosprávo­u. Vždy jsme se snažili o určitou vyváženost. Budeme také vnímat, co přinese naše větší přítomnost v Jeruzalémě. Uvidíme také, jak budou postupovat ostatní státy.

Prezident Miloš Zeman je ve vztahu Izrael – Palestina dlouhodobě jasným jestřábem, přesun velvyslane­ctví by si přál co nejdřív, ne?

Já vím, ale musí se brát v úvahu některé nepřehlédn­utelné okolnosti, které kolem toho jsou. Chápu, že vás zajímá otázka kdy, ale v tuto chvíli je nezodpověd­itelná.

Mimochodem, neexistuje nebezpečí, že by někdo ze strany Palestinců přišel coby s odvetou za případný přesun ambasády do Jeruzaléma s nějakým teroristic­kým činem v Česku?

To je záležitost, kterou se – bez ohledu na to, co se teď stalo – zabývají průběžně zpravodajc­i a vyhodnocuj­í ji. Určitě nyní s ohledem na to, co se stalo, pracují intenzivně­ji než třeba před čtrnácti dny. Samozřejmě, máme i nějaké zprávy přímo z místa a od našich partnerů. Nemyslím si, že my bychom byli vystaveni nějakému zvláštnímu riziku. A znovu opakuji, že všechny složky, které mohou toto riziko minimalizo­vat, pracují na sto procent.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia