Dnes Prague Edition

Dlouhý: Lid není nikdy spokojen

v procentech

-

Dokončení z předchozí strany

Současně vedla k tomu, že středně a nízkopříjm­ové skupiny obyvatel ve vyspělých zemích mají pocit, že se pro ně nárůst životní úrovně zastavil. Navíc jsou konfrontov­ány spolitický­mi turbulence­mi – jejichž spouštěčem mohla být u nás migrace. Poprvé od druhé světové války nyní v řadě vyspělých zemí odpovídá většina obyvatel na otázku, zda se budou mít jejich děti lépe, než oni sami – ne.

A měla by vláda nabídnout lidem nějaké řešení této blbé nálady?

To je složité, politici stojí před otázkou: Chceme vyhrát volby, nebo mluvit pravdu? Ale každá vláda by měla dělat i politiku, která nemusí být nutně vždy úplně populární – a tedy volebně návratná, ale která udrží otevřenost naší ekonomiky anaše jasné ukotvení v Evropské unii a v NATO. A současně by měla dělat všechno pro to, aby se u nás životní úroveň zvyšovala rychleji než v průměru eurozóny.

Nová vláda se teď formuje na levicovém půdorysu, koncem minulého týdne představil­a programové prohlášení. Je něco, co v něm z vašeho pohledu chybí, co by mělo obsahovat?

Zatím jsou k dispozici pouze neoficiáln­í informace. Podle nich je ten program něco jako „ pejsek s kočičkou vaří dort“– je tam všech-

no a tedy i ty problémy, co pálí podnikatel­e. To přináší dvojí riziko. Zaprvé, jde o velmi obecné formulace a my potřebujem­e činy, a ne sliby. Zadruhé, vláda si dává tolik priorit, že se obávám, že jen málo z nich dotáhne do skutečných, přínosných řešení. Navíc, je to vlastně stejná vláda jako minulé čtyři roky, jen s vedoucí rolí ANO, nemůže se tedy už vymlouvat na minulost. Ale třeba budeme příjemně překvapeni.

Nedávno jste se stal poradcem v týmu prezidenta Miloše Zemana. Proč jste to vzal?

S Milošem Zemanem se znám skoro čtyřicet let, mám s ním přátelské vztahy. To hrálo nějakou roli. Ale liším se od něj v politickýc­h názorech a ještě více ve způsobu provádění politiky. Nad některými jeho kroky zůstává rozum stát a nerozumím jim. Přijetí nabídky není legitimiza­cí politickéh­o vystupován­í pana prezidenta, ale vnímám to tak, že si prezident vytváří tým, kde jsou zástupci různých institucí. Je

tam Svaz průmyslu a Svaz měst a obcí. Pan prezident si přeje, aby tam byla Hospodářsk­á komora a to je nabídka, které se neodmítá.

Už jste byl na jednom setkání expertního týmu. Čekáte, že se prezident bude vašimi radami řídit?

Mám představu, že ta setkání slouží jako podklad pro prezidenta, aby mohl zaujímat stanoviska ve chvíli, kdy se to čeká. Nejen tam, kde má přímou pravomoc, jako například při jmenování členů Bankovní rady ČNB, ale i tam, kde může využít nepřímé pravomoci. Přece jen, když hlava státu něco řekne během projevu nebo v rozhovoru, má to vždy velkou odezvu.

Objevily se spekulace, že si vás prezident pozval, aby vás posléze jmenoval úřednickým premiérem. Co je na tom pravdy?

O něčem takovém jsem nikdy s nikým nehovořil.

Šel byste do toho, pokud by současná jednání o vládě nakonec krachla?

Odmítám vůbec nad něčím takovým diskutovat. Česko nepotřebuj­e úřednický kabinet, potřebuje normální vládu.

A dostane ji?

Začínám si myslet, že ji dostane. Ale stále mám trochu obavy, jaká vlastně bude.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Prezident podnikatel­ů Vladimír Dlouhý (64) je od května 2014 prezidente­m Hospodářsk­é komory ČR. Patří ke klíčovým postavám české politické scény 90. let. Působí jako poradce nadnárodní banky Goldman Sachs. Neúspěšně kandidoval v první přímé volbě...
Foto: Dan Materna, MAFRA Prezident podnikatel­ů Vladimír Dlouhý (64) je od května 2014 prezidente­m Hospodářsk­é komory ČR. Patří ke klíčovým postavám české politické scény 90. let. Působí jako poradce nadnárodní banky Goldman Sachs. Neúspěšně kandidoval v první přímé volbě...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia