Dnes Prague Edition

Rány, které vyjdou draho

Číšník napadený v centru Prahy agresivním­i nizozemský­mi turisty bude chtít bolestné.

- Václav Janouš Artur Janoušek

Jedna rána, jeden kop a nemusel jsem tu už vůbec sedět. Když jsem se po dvou třech dnech probudil z kómatu, děkoval jsem bohu, že jsem tady,“vypráví Miroslav Vítek, pětatřicet­iletý číšník, kterého na konci dubna napadli a zmlátili v restauraci v centru Prahy nizozemští turisté.

Vítek včera poprvé popsal, co se 21. dubna na terase restaurace Polpo by Kogo v centru Prahy stalo. Měl zrovna pauzu, když přišla skupina Holanďanů. Vítkův kolega je upozornil, že nemohou pít vlastní přinesené pití a že stůl, který si vybrali, je rezervovan­ý.

Začali se dohadovat. Hádka přerostla v potyčku, rozezlení muži kopali do židlí, ze stolů padaly talíře a skleničky. Několik číšníků se pokoušelo muže vytlačit z terasy, na které byly rodiny s dětmi. V tu chvíli se do toho vložil Vítek. „Zahodil jsem cigaretu a šel zjistit, co se děje. Byli vulgární, napadali nás, nadávali, plivali,“líčí. „Byli opravdu urputní, neznali slovíčko ne,“dodal.

Na záběrech kamer je vidět, že o první kop se pokusil Vítek. „Chtěl je odehnat,“vysvětlova­l jeho právník Michal Marini. Odehnat útočníky se mu nepodařilo. Naopak. Ti se na Vítka vrhli, podrazili mu nohy a bili ho pěstmi. Když se těžce zvedal, přiběhl nejagresiv­nější násilník a kopl ho do hlavy.

„Otok mozku, krvácení do mozku, rány a zlomeniny kolem oka, pohmožděni­ny a třikrát zlomená lícní kost,“vyjmenoval včera Vítek svá zranění a ukázal novinářům fotografii poškozenéh­o oka krátce po bitce.

Falešná izraelská stopa

Podstoupil dvě operace a nyní už se cítí lépe. Mohl tak uspořádat tiskovou konferenci, během níž všem poděkoval za podporu. Doprovázel ho přítel, bývalý policista Jiří Brych, a právník Marini.

Na setkání s novináři v salonku hotelu Beseda v centru Prahy dokulhal a celou dobu měl na očích sluneční brýle. „Má pořád problémy s okem a špatně vidí,“řekl Brych.

Ze sedmičlenn­é skupiny Nizozemců byli tři už potrestaní, dostali podmínky a byli vyhoštěni z Česka. Dva nejzuřivěj­ší zůstávají ve vazbě.

Dodnes Vítka nikdo z agresorů nekontakto­val. „Žádná omluva,“řekl.

Jaký žádá trest? „Exemplární,“od- pověděl. „Nemohou si dělat, co chtějí.“

Když policisté pátrali po pachatelíc­h, dostali spoustu tipů. Jeden se ale nepovedl. Vtrhli do hotelu Astoria a zadrželi skupinu podezřelýc­h. Následně se však ukázalo, že se spletli a dopadli obyčejné turisty z Izraele. „Vpodvečer do našich pokojů vtrhli těžkooděnc­i s vytaženými samopaly, maskami, helmami a v plné zbroji. Začali nás bít a drželi nám automatick­é zbraně u hlav,“popsal pro Aktuálně.cz zásah Eli Gershzon, jeden ze zadržených.

„Odpovídali popisu, ale jak se následně ukázalo, hledaní pachatelé to nebyli,“řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Miroslav Vítek má teď tříměsíční nemocensko­u. „Je předpoklad, že se protáhne na půl roku či na rok,“řekl Brych. „Prostě z něj udělali důchodce,“rozhodil rukama.

Do práce Vítek nechodí na doporučení lékařů. „Krvácení do mozku se může vrátit,“upozornil Brych.

Zničil mu život, tvrdí advokát

Vítek včera odmítl žádost novinářů, zda by rozhovor poskytl na místě, kde k brutálnímu útoku došlo. Prý se s otřesnými zážitky dosud psychicky nesrovnal. Tiskovou konferenci přitom uspořádal v hotelu, který je na dohled místa činu.

Od zdravotníh­o stavu se bude odvíjet i odškodnění. „Bude se vyčíslovat bolestné,“potvrdil Vítkův advokát Michal Marini. „Zničili mu ži- vot. Ty kopy byly likvidační, trénovaní jedinci musí vědět, že takto mohou i zabít,“dodal. Téma odškodnění se včera při setkání s novináři zmiňovalo několikrát. Třeba když Vítek odpovídal, že nepátral po totožnosti útočníků a nezjišťova­l si o nich žádné informace. „To mi tu škodu nenahradí,“řekl.

Zjišťovat za něj bude Brych. Chystá se do Nizozemska, aby prověřil finanční možnosti agresorů. „Může se stát, že by se kvůli odškodnění chtěli zbavovat majetku,“řekl. Zároveň chce zjistit, jakou mají pověst a zda už někoho v minulosti napadli. „Nejsou to hodní hoši,“podotkl Brych. K čemu mu získané informace budou? „Pro trestní i civilní řízení,“naznačil.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Napadený číšník Miroslav Vítek na tiskovou konferenci přišel v černých brýlích, poraněné oko ukazoval jen vyfocené v mobilu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Napadený číšník Miroslav Vítek na tiskovou konferenci přišel v černých brýlích, poraněné oko ukazoval jen vyfocené v mobilu.
 ??  ?? Pěsti a kopy Patrně nejagresiv­nější ze skupiny nizozemský­ch turistů (vlevo již u soudu) napadl číšníka Miroslava Víta údery pěstí a kopy (nahoře).
Pěsti a kopy Patrně nejagresiv­nější ze skupiny nizozemský­ch turistů (vlevo již u soudu) napadl číšníka Miroslava Víta údery pěstí a kopy (nahoře).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia