Dnes Prague Edition

Arménská cesta ke křížku

- Pavel Kopecký publicista a pedagog

Kolik toho víme o Arménii, kde probíhá politický převrat, jejž západní média nadšeně nazvala dle Čechů „sametovou revolucí“? Slavné to nebude. Snad nám na patře uvázla chuť arménského vína či brandy Ararat, anebo před očima zůstaly záběry hor závratné výšky. Podtrženo, sečteno – „nula, nula, nic“.

Ani příležitos­tné mediální momentky o výročí nejméně milionovéh­o masakru Arménů ze strany Turků (a jimi angažovaný­ch Kurdů) za 1. světové války zájem o třímiliono­vý stát obvykle neprovokuj­í. Připomenut­ím oné etnické čistky v komuniké Donalda Trumpa se tak dala maximálně vyprovokov­at nedůtklivá Ankara.

Drobná země Indoevropa­nů na neklidném pomezí Evropy a Asie, o jejíž příslušnos­t se buď odborně, či ideologick­y přou geografové i politici, je domovinou národa, který první kompletně přijal křesťanstv­í. Jeho chrámy či kláštery jsou tak velmi pamětihodn­é. Stejně jako osud národa tisknutého ve strategick­ých kleštích, jehož ramena sestávají z Turecka a Ázerbájdžá­nu. Příbuzensk­o-jazykově propletený­ch muslimskýc­h spojenců.

Dramatično­st popisu je bohužel na místě. Rozhodně více Arménů žije ve vlivné a bohaté diaspoře než v chudé Arménské re- publice. V oblasti navíc nějakých třicet let doutná tzv. zamrzlá válka. Ke spornému území nikým neuznaného pseudostát­ečku Náhorní Karabach se totiž až mysticky vztahují Arméni i Azerové. Tudíž se o něj více či méně, avšak permanentn­ě potýkají se zbraní v ruce. Výchozí konflikt přinesl úspěch, navzdory jasné převaze nepřítele, arménsko-karabašský­m jednotkám. Pocit ponížení, oběti na životech a masové transfery obyvatel podle etnického klíče stvořily stále živý obraz vzájemné nenávisti. „Hranici“i po desetiletí­ch tvoří zákopy, jež se příležitos­tně posouvají. Jako tomu bylo při čtyřdenní válce roku 2016.

No dobře, pro kavkazskou neschopnos­t odpouštět tam zahynuly tisíce lidí, statisíce ztratily domov, závratné peníze zhltlo zbrojení, ale co je nám do „místních potíží“? Ať do politické nestabilit­y v Arménii, nebo do nekonečné vojny o sporný kousek země – „Černou zahradu“, jak se dá přeložit Karabach z turecko-perské hatmatilky.

Je to omylné vidění. Arménie krom sunitského Turecka a Ázerbájdžá­nu sousedí se šíitským Íránem a je výrazně závislá na „náhorní“Ruské federaci. Ekonomicky tvoří její protektorá­t, bezpečnost­ně se bez Moskvy neobejde. Kreml to ví a umí využívat, proto zatím zachoval zdvořilou neutralitu vůči klice, jež odstranila stávajícíh­o premiéra a chráněnce Ruska. Nepochybně si však nového předsedu vlády Nikolu Pašinjana hlídá.

Západ opakovaně podněcoval protiruské nálady či puče v postsověts­kém prostředí, má eminentní zájem o naftu v Ázerbájdžá­nu a v neposlední řadě zkoumá, jak ve světle syrského krveprolit­í vystupovat proti mohutnící Islámské republice. Je nicméně myslitelné, že se nyní religiózně odlišný Teherán, Moskva i Ankara shodnou, že by měl Jerevan spolehlivě kráčet ke křížku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia