Dnes Prague Edition

Stropnický jako memento pro ostatní ministry obrany

- Antonín Rašek sociolog

Být ministrem obrany není jednoduché, své by o tom mohla říct Karla Šlechtová, která teď kličkuje kolem kauzy novičok v Česku a fotky jejího psa na památníku na pražském Vítkově. A tohle memento se týká i bývalého ministra obrany Martina Stropnické­ho a všech, které zaskočila pověstná „nabídka, která se neodmítá“. Zvláště nastoupil-li bývalý diplomat do resortu jako jeho dvaadvacát­ý polistopad­ový šéf. Není už to číslo samo o sobě dostatečně varující?

Vybavíme-li si jednotlivé předcházej­ící ministry, Stropnický patřil mezi ty lepší. Před ním si v sídle na Valech nevěděli mnohdy rady ani ministři s desítkami let armádních zkušeností. Nemluvě o tom, že Sobotkova vláda se bez ostychu dala nazvat udržovací.

Stropnický se z obrazu hnutí ANO poněkud vymykal a přijetím funkce se zjevně obětoval. Těžko totiž obstát v instituci, která soustavně nerozpraco­vává svou strategii a nevede o ní kritickou diskusi. I když k tomu má dostatečný prostor. Jako ministr si navíc nemohl přivést do svého úřadu to- lik svých lidí, aby se mohl na všechny jeho složky plně spolehnout.

Přesto se Martin Stropnický dokázal vypořádat s některými agendami lépe než mnozí jeho předchůdci. Dařilo se mu reagovat na zahraničně­politické události, které souvisely s vojenskou problemati­kou. I když rozpočet armády nemusí být rozhodujíc­ím ukazatelem, za něho o dost vzrostl.

Práce s veterány měla důstojné místo. Armádní sport dosáhl význačných úspěchů. Občané dostali zpátky Brdy. Plnily se úkoly v zahraniční­ch misích, i když by stálo za to se občas zeptat na jejich účel. Armáda si udržela vysokou společensk­ou prestiž.

Nevím, jestli si Martin Stropnický vyčítá smrt pěti vojáků v Afghánistá­nu. Ubezpečuji ho, že jsem viděl na vlastní oči horší neštěstí. A pokud jde o akvizice, jen mág by si za čtyři roky dokázal poradit s dlouhodobě zavedeným systémem, navíc v prostředí české legislativ­y. Přesto se dařilo nakupovat za deset miliard korun ročně.

A co je nejdůležit­ější, Martin Stropnický dokázal v resortu setrvat čtyři roky a odejít bez skandálu. Už jen proto stojí období, po které řídil obranu, za zapamatová­ní. A uvidíme, jak si s nelehkým úřadem poradí Karla Šlechtová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia