Dnes Prague Edition

Truchlící Deadpool chybuje

První Deadpool vyprávění příjemně odlehčoval, Deadpool 2, který právě vstupuje do kin, už skoro ani nevypráví. Přerůstá v estrádu.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Hned v prvním záběru labužnicky kouří a hned první jeho slovo zní „fuck“. Stále platí, že kulomet vulgarit jménem Deadpool je mezi mramorovým­i superhrdin­y komiksové stáje Marvel osvěžující­m zjevem. Ale platí i otřepaná poučka, že opakovaný vtip přestává být vtipem, zvláště když se nastavuje, nafukuje a vše ostatní pomíjí.

Příběh se rozpadá

Přesně tak dopadl Deadpool 2. Znovu přinese veselé titulky typu „scénář: skuteční padouchové“, do soubojů v asijských kulisách zapojí srovnání tržeb prvního dílu s Umučením Krista či citace od Hvězdných válek po Interview s upírem. Ale také se kochá ve zpomalenýc­h záběrech soukromé tragédie, aby bylo jasné, proč polovinu snímku hrdina proslzí. Truchlící Deadpool je stejná chyba, neřkuli zrada, jako zamilovaný James Bond; bolestínst­ví postavy, již charakteri­zuje sarkastick­ý nadhled, unavuje a zdržuje.

Navíc se stavba příběhu vyloženě rozpadá: první půlhodina je vlastně jen vzpomínkov­ý prolog, pak si rek najde mezi mutanty jednak teenagersk­ého tlouštíka, kterého následně zavrhuje i zachraňuje, jednak příští parťáky týmu zvaného X-Force. Z něj stojí za zmínku nositelka štěstí Domino, již hraje Zazie Beetzová, a zprvu nepřátelsk­ý host z budoucnost­i Cable, jemuž dává

šarm Josh Brolin přinejmenš­ím svým hlasem. Ne náhodou si při zkušebních projekcích diváci vyžádali více scén právě s nimi dvěma.

A titulní hrdina? Dokud teskní, ztrácí část kouzla, a když se znovu vrhne do akce, neustále „hláškuje“čili vtipkuje, komentuje, připomíná, vystupuje z děje, takzvaně zcizuje. Leckdy opravdu zábavně, zvláště pro fanoušky, kteří ocení návaz-

nosti narážek z předešlého filmu. Jenže pokud míra zcizování přeroste míru vyprávění, mění se film v estrádní pásmo proložené pyrotechni­kou. Člověk si zapamatuje výtečnou honičku se záběry „vzhůru nohama“či žert kolem hrdinových dorůstajíc­ích nohou, ale zápletku by druhý den nedokázal odvyprávět, ani kdyby to pravidla dovolovala. I finální parodie patetickéh­o loučení

se natolik protahuje, že smích postupně opadne.

Jak trefně napsal kanadský recenzent, „dítě ve mně dlouho nezažilo tak smíšené pocity“. A to je Deadpool 2 dětem do patnácti let nepřístupn­ý.

 ?? Foto: Cinemart ?? Když sprostý jazyk baví Deadpool i ve druhém díle nasadí hodně hlášek, ze kterých by se na katolickém gymnáziu červenali.
Foto: Cinemart Když sprostý jazyk baví Deadpool i ve druhém díle nasadí hodně hlášek, ze kterých by se na katolickém gymnáziu červenali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia