Dnes Prague Edition

Jak na alternativ­ní investice

- — Dana Jakešová

Když se řekne alternativ­ní investice, představí si většina lidí drahé kovy. Ty byly vždycky považovány za symbol bohatství a moci. I dnes jsou sice dobrými uchovateli hodnoty, přesto byste se měli mít při pořizování investice do zlata či jiných obdobných komodit na pozoru. A to nejen kvůli rizikovost­i, která je podobná jako třeba u akcií. Především je však třeba brát ohled na finanční návratnost. „Nejistý výnos spočívá hlavně ve velkých výkyvech cen komodit,“upozorňuje Martin Mašát, portfolio manažer ze společnost­i Partners. Proto je dobré svoje finanční zdroje diverzifik­ovat, tedy rozdělit do více typů investic. A investice do komodit měly být jen doplňkovým nástrojem.

O zlato je zájem

Pokud byste se rozhodli pro stále oblíbenějš­í zlato, máte na výběr několik možností. Investovat můžete do zlatých mincí nebo slitků. „Pokud byste přemýšleli o špercích, budou nejspíš vždy o trochu dražší než investiční zlato – je s nimi spojena i prá- ce a umělecká hodnota,“vysvětluje Jiří Humhal, finanční ředitel služby Zonky. „Naopak pokud klasický šperk budete chtít prodat, už ho pravděpodo­bně neprodáte za původní cenu, ale pouze za cenu zlata,“dodává. Nebo dokonce i za ještě nižší cenu, pokud nový majitel bude muset investovat do přetavení.

V případě, že necítíte potřebu vlastnit zlato ve fyzické podobě, ale zároveň byste rádi profitoval­i z jeho potenciáln­ího růstu, můžete nakupovat tzv. ETF (burzovně obchodovan­é fondy) na zahraniční­ch bur- zách. Dodejme, že na investici do zlata není nezbytně nutný žádný velký kapitál. „Podobně jako třeba u investic do podílových fondů, začínají i zde spořicí programy od 500 korun měsíčně,“říká Mašát.

Možnosti alternativ­ních investic jsou však mnohem širší. Investovat můžete třeba do hraček (např. cínoví vojáčci či Lego), lahví vína, poštovních známek či umění. Tyto investice je však podle odborníků nutno spíše chápat jako koníček, určitou vášeň. „Ceny umění či lahví vína a podobně jsou totiž stanove- ny odhadem, mnohdy zkresleným,“doplňuje Mašát. Jinými slovy, mohou být poměrně nejisté.

Moderní jsou kryptoměny i P2P půjčky

Kromě „klasiky“, jako jsou drahé kovy či umění, se nabízejí i ryze moderní možnosti alternativ­ních investic. Jednou z nich jsou tzv. P2P půjčky (peer-to-peer). U nás tyto platformy spočítáte na prstech jedné ruky, v zahraničí jsou jich desítky. Princip je stejný – na jedné straně stojí investor a na druhé ten, kdo si peníze chce půjčit. Riziko nesplácený­ch vypůjčenýc­h finančních prostředků v tomto případě nese investor. „Zakládáme si ale na kvalitním řízení rizika. Za investory tudíž provádíme takový předvýběr, kam investovat. Roční výnos se tak průměrně pohybuje okolo 6 %,“dodává Humhal.

A pak jsou tu také investice do tzv. kryptoměn, což jsou digitální měny. Nejznámějš­í z nich je bitcoin, který zažívá přímo raketový vzestup. Jeho cena však velmi kolísá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia