Dnes Prague Edition

Na Vltavu vpluly válečné gondoly, oslavily Navalis

- — Roman Šafhauser

Hladina Vltavy včera vpodvečer připomínal­a kanály v italských Benátkách. Může za to desátý ročník obnovené tradice barokní Svatojánsk­é slavnosti Navalis.

Akce začala už ve tři hodiny odpoledne na Hradčanské­m náměstí zdobením koní pro slavnostní procesí. Vpodvečer, po žehnání poutníkům v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, vyšlo procesí směrem k soše Jana Nepomuckéh­o na Karlově mostě.

„Procesí má přísně barokní a liturgický program. Proto i kardinál Dominik Duka jel společně s benátským radním pro kulturu Giovannim Giustem v kočáře a lidé na nosítkách nesli atributy světce,“uvedl pořadatel Zdeněk Bergman, majitel společnost­i Pražské přívozy.

U Karlova mostu se sjelo asi sto gondoliérů, kteří přijeli z Benátek uctít českého světce sv. Jana Nepomuckéh­o v předvečer jeho svátku. Nepomucký je totiž patronem mostů, všech lidí od vody a také jedním z patronů Benátek. Na hladinu kro-

PRAHA

mě klasických černých gondol vypluly dvě barokní gondoly bissone pojmenovan­é Geografia a Cavalli. Oproti černým gondolám jsou delší a bohatě zdobené. Doposud nikdy neopustily slané vody Benátek.

Akci doprovodil průlet rogal a seskok osvětlenýc­h parašutist­ů. Jeden z nich proletěl pod obloukem Karlova mostu, v místě, kde byl podle legendy Nepomucký svržen do Vltavy. „Seskok byl velmi rychlý. Měli jsme mít menší výšku, takže to nakonec bylo tak rychlé, že mi světlice svítila ještě pod vodou. Ale bylo to super,“prohlásil Mark Rahbani, který po průletu obloukem přistál ve Vltavě.

Na závěr se na hladině rozezněla hudba skladatele Kryštofa Marka. Jeho symfonie Venezia di San Giovanni Nepomuceno se skládá ze sedmi vět, protože sedm výstupků má takzvané ferro, železné zakončení gondoly. Slavnostní večer vyvrcholil barokním ohňostroje­m.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia