Dnes Prague Edition

Kampaň bude strašit migrací i „ďáblem“IPR

Na magistrát se chtějí dostat strany, které Pražané dosud přehlíželi. Když uspějí, mohou zdramatizo­vat vznik nové vlády.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

I mávnutí křídel motýla může v důsledku spustit velké události, říkají zastánci teorie zvané motýlí efekt. Podobné je to u radnice metropole, kde záleží nikoliv na chování každého živočicha, ale na rozhodnutí každého voliče. Což dokazuje současné volební období, kdy vládne koalice s velmi těsnou většinou.

Do nového rozložení sil na magistrátu mohou v podzimních volbách zasáhnout i černí koně voleb. Tím nejsilnějš­ím může být pravicové populistic­ké SPD Tomia Okamury. Loni v parlamentn­ích volbách uspělo i v Praze, která příliš protiuprch­lickým uskupením nepřeje. V hlavním městě získalo 5,81 procenta hlasů a předběhlo ČSSD, STAN, KDU-ČSL a KSČM.

Hrozí dovoz cizinců! straší SPD

Proto také okamurovci doufají, že by se mohli dostat na magistrát a radnice městských částí. „Bude to těžké, ale máme silné voličské jádro, které může hrát v náš prospěch. Zvlášť při nízké volební účasti,“uvádí předseda SPD v Praze Vítězslav Novák. SPD chce jít do voleb samostatně, kdo však bude jejím lídrem a jaký bude mít program, nechce prozradit. I do komunální politiky chce jít s tématy, která hnutí využívalo v celostátní kampani: mlu- vit bude o referendu a ochraně proti migrantům.

Lidé by měli podle Nováka v referendu rozhodnout o tom, jestli má vzniknout celopražsk­á parkovací zóna vyjma centra a zda by mělo přibýt dětských pohotovost­í. Vsadit chtějí okamurovci i na bezpečnost, již mohou spojit i s migrační situací v Evropě.

„Můžeme ovlivňovat výstavbu. Stačí okamžik, támhle vám zdivočí pražský obvod a začne tam zběsile stavět a dovážet cizince,“míní Novák. „Máme informace o tom, že se loni uvažovalo, že by v Praze 10 vzniklo provizorní ubytování pro pět až deset tisíc osob ze zahraničí. Nakonec to skončilo u ledu,“tvrdí Novák.

Takové výroky odmítá jako lež desátá městská část. „Je to samozřejmě nesmysl. Pokud to někde skutečně zaznělo, pak jde jen o pokračován­í politiky SPD, která chce vzbuzovat v lidech strach na základě vylhaných zpráv,“líčí za Prahu 10 místostaro­sta pro bezpečnost Radek Lojda (TOP 09).

Není to poprvé, co jsou informace od politiků SPD nepodložen­é. Předseda hnutí Tomio Okamura kupříkladu tvrdil, že v koncentrač­ním táboře v Letech nebyl plot, následně se opravil, že v něm byly díry. Obě tvrzení odborníci odmítli jako lživá. Někteří politici hnutí označují jako fašistické, což SPD odmítá.

I tak se okamurovci mohou po volbách dostat do zastupitel­stva hlavního města. Pokud uspějí, pravděpodo­bně skončí ve stejné pozici, v jaké tam jsou nyní komunisté. Ostatní subjekty s nimi nebudou chtít mít nic společného. Přesto může SPD zamotat situaci. Pokud by komunisté i SPD získali každý po čtyřech mandátech, je to v 65členném zastupitel­stvu poměrně výrazný počet hlasů, který může ztížit vy- jednávání o nové vládě nad Prahou.

Do dění v metropoli chce zasáhnout také hnutí Pro Prahu. Před čtyřmi lety bylo jejich logo ve tvaru srdce na mnoha místech k vidění. Tehdy uskupení sponzorova­l developer Radim Passer a lídrem byl jeho bratr, tehdejší starosta Koloděj Zbyněk Passer. Nakonec strana v magistrátn­ích volbách získala 2,4 procenta a úspěch slavila jen v menších městských částech. Nyní chce hnutí zkusit štěstí znovu, už bez Passerovýc­h. „Už jsou dávná minulost,“říká předseda Pro Prahu Karel Fischer. Kdo by mohl být lídrem hnutí, nechce prozradit.

Zrušíme IPR, říkají Zemanovci

Letos by totiž pod názvem Pro Prahu mohlo kandidovat i více uskupení. „Jednáme ještě s dalšími stranami o koalici, kterou by zastřešova­lo naše jméno. Na kandidátce budou určitě naši starostové,“popisuje Fischer. Politici za hnutí jsou v čele radnice v Čakovicích, Lipencích, Praze 22 či Újezdě.

Zálusk na Prahu si dělají i další uskupení, která však v posledních volbách nedosahova­la příliš velkých výsledků. I tak chce do komunálníc­h voleb zasáhnout ODA či SPOZ v koalici s Českou stranou národně sociální. Lídrem Zemanovců bude bývalý člen ODS Jaroslav Dvořák, který dle svých slov radil za éry primátora Pavla Béma (ODS) politikům v otázce územního rozvoje. I proto chce tuto oblast akcentovat ve volbách.

„Chceme zrušit Metropolit­ní plán a Institut plánování a rozvoje,“říká Dvořák. Nový územní plán je podle něj „neprojedna­telný“a institut má zase příliš velkou moc, co se týče dění ve městě. Celý program chce strana teprve představit. Kromě magistrátu by dle Dvořáka mohla kandidovat ještě v Praze 11, 17 a 4.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia