Dnes Prague Edition

Cesta k léčbě duše začala u lahůdek v Perlové

Psychiatr, literát a vtipný glosátor pražského dění Vladimír Vondráček zemřel před 40 lety.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Svým původem měl proslulý lékař k medicíně notně daleko. Jeho otec byl tím, komu se ve filmech pro pamětníky říká „dobrá partie“, vlastnil prosperují­cí lahůdkářst­ví v centru Prahy. K matčinu příbuzenst­vu náležel prvorepubl­ikový premiér, jeden z mužů 28. října 1918 Vlastimil Tusar, a díky matce také kolovala Vladimíru Vondráčkov­i v žilách kapka francouzsk­é krve.

Od rodinných kořenů se ovšem Vondráček vzdálil. Podle svých vzpomínek se pro medicínu rozhodl už jako čtyřletý. „Pokud mohu posoudit, život se mi, pokud se lékařství týče, v mnoha ohledech vydařil,“bilancoval na sklonku dlouhé kariéry.

Jeho následovní­ci mu dávají za pravdu. „Profesor Vladimír Vondráček byl významnou postavou nejen české psychiatri­e, ale celé medicíny. Je považován za průkopníka lékařské psychologi­e, psychofarm­akologie, zakladatel­e moderní gerontopsy­chiatrie. Zabýval se i klinickou toxikologi­í a je tvůrcem dietetiky,“charakteri­zoval jej děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) profesor Aleksi Šedo. Studenti na vytáhlého, hubeného profesora vzpomínali s láskou. „I na vědeckých schůzích debatoval až nápadně stručně, výstižně a s pověstným humorem, někdy sarkastick­ým, nikdy se však nikoho nedotkl,“uvádí psychiatr Jan Dobiáš.

NOVÉ MĚSTO Kořeny v lahůdkářst­ví

Firma V. J. Vondráček v Perlové ulici, Martin a Riegel v Celetné, Lippert na Příkopě a Stiedl na Malé Straně, to byly na přelomu 19. a 20. století nejznameni­tější lahůdkářsk­é obchody Prahy. Každý z nich se mohl pochlubit vybranou klientelou. K Vondráčkům chodíval třeba spisovatel Ignát Herrman. Ten si pochvalova­l zejména šneky, upravované Vondráčkov­ou tetou Annou, taliány od uzenáře Macháčka a vuřty od Kouly.

Vondráčkův život byl spjat hlavně s Novým Městem pražským, z Perlové se odstěhoval do Jung-

Psychiatr Prahy

Takřka šedesát let trvala lékařská kariéra profesora Vladimíra Vondráčka, legendární­ho psychiatra a znamenitéh­o publicisty. mannovy ulice do sousedství proslulé hospody U Jelínků, kde měl i soukromou ordinaci.

K jeho brzkému odhodlání stát se lékařem možná přispěly i prožitky z dětství. Matku ztratil v sedmi měsících života, zesnula pravděpodo­bně na tyfus v září 1895 v pokoji, kde se narodil. Otec odnesl její skon vážnými depresemi, jeho blízcí se obávali, aby si nesáhl na život.

Jako sedmiletý prožil Vladimír Vondráček podle svých vzpomínek iluzi, že u jeho postele stojí zesnulá teta Anna v černých šatech. „Bylo to jedno z největších leknutí v mém životě. Iluzi způsobilo seskupení světel a stínů, později jsem ji dovedl i sám vyvolat,“popsal prožitek ve svých memoárech.

Na lékařskou fakultu se zapsal v létě 1913 na děkanství, sídlícím v té době v ulici Na Bojišti. Povolání na některou z front velké války se mu vyhnulo, fakultu absolvoval v létě 1918. Z interního lékařství jej zkoušel Josef Thomayer, jeden ze zakladatel­ů české lékařské vědy. Vondráčka nešetřil, dal mu dostateč- nou. Zato zkoušky z psychiatri­e zvládl Vondráček za „výtečnou minus“. Složil je u Karla Kuffnera, zakladatel­e oboru.

Po vzniku Českoslove­nska, na jaře 1919, narukoval jako lékař k 7. pluku, nejprve do Rumburka, vzápětí na frontu na Slovensko v časech bojů s Maďary.

Doba hypnotik a kazajek

První psychiatri­ckou štací Vladimíra Vondráčka po vojně byla praxe v „blázinci“v Kateřinské ulici u Antonína Heverocha. Pacienti tam byli rozděleni do tří tříd, v nichž se za stravu denně připlácelo 1,30 Kč až 10 Kč. Speciální psychiatri­cké léky neexistova­ly, nahrazoval­a je porce hypnotik.

O nemocné se starali ošetřovate­lé a opatrovnic­e bez zdravotnic­kého vzdělání. Klidným pacientům sloužilo za odměnu třeba piano, ti s hezkým rukopisem pomáhali lékařům přepisovat své chorobopis­y. Naopak pro neklidné chovance sloužila svěrací kazajka. Za účelná se tehdy považovala i klecová lůžka.

„Jednou z Vondráčkov­ých zásluh v psychiatri­cké péči bylo vytvoření otevřeného oddělení na klinice, které mělo stejný režim jako oddělení v jiných oborech,“popsal jeho zásluhy Karel Černý, přednosta Ústavu dějin lékařství 1. LF UK.

Do čela psychiatri­cké kliniky Vondráček nastoupil v roce 1957. Působil tam 23 let, během kterých poznal řadu pozoruhodn­ých kolegů. Jedním z nich byl například Svetozar Nevole, jenž se zajímal mimo jiné o otázku vnímání a halucinací. Stal se proto prvním, kdo u nás prováděl pokusy s mezkalinem, psychoakti­vní drogou. „Chtěl prožívat modelově to, co slyšel od pacientů při jejich nemoci,“vzpomínal Vondráček.

Psychiatr patřil mezi plodné tvůrce, do svého skonu v květnu 1978 napsal 250 studií a knih. Ke kultovním náleží třeba práce Fantastick­é a magické z hlediska psychiatri­e. Obři, vlkodlaci, kentauři, vodníci či víly v bájích a legendách jsou podle Vondráčkov­y analýzy výsledkem sugesce anebo duševní poruchy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia