Dnes Prague Edition

„Bez nás to nepůjde“

KSČM má vládu jen tolerovat. Přesto už teď dává ultimáta, kvůli kterým možná kabinet nevznikne.

- Ondřej Leinert Eva Pospíšilov­á

Komunisté neumožní vznik vlády šéfa hnutí ANO Andreje Babiše s ČSSD, pokud v programové­m prohlášení zůstane bod o posilování přítomnost­i českých vojáků v zahraniční­ch misích, které nemají souhlas Rady bezpečnost­i. „Pro nás je to nepřekroči­telná věc,“říká v rozhovoru pro MF DNES předseda Vojtěch Filip. Budou-li ANO a ČSSD na současné formulaci trvat, budou si podle něj muset najít pro toleranci budoucího kabinetu někoho jiného.

Proč jste přišli s tím, že je pro vás posilování vojáků v zahraniční­ch misích takový problém, až když bylo hotové programové prohlášení?

Ale my jsme to říkali od samého začátku. Už v únoru jsme k tomu dávali text.

Tak kde byla ta chyba, že jste se proti tomu vymezili až minulý týden?

Nevím. Osobně v tom vidím zlý úmysl od některých sociálních demokratů, kteří té dohodě nepřejí. Tu klauzuli tam podstrčili. Takže v podstatě jen zvyšují nároky, které už ale dříve nebyly předmětem jednání.

Kdo z ČSSD to podle vás do prohlášení podstrčil?

Nevím, kdo všechno byl u expertních jednání. Dlouhodobě říkám, že nejednání ve třech je chybou.

Neříkejte, že jste programové prohlášení před jeho schválením neviděl.

Ne. Závěrečný text jsem viděl až ve čtvrtek, kdy došlo mezi ČSSD a ANO k dohodě. Proto nás to tak naštvalo.

Co když ale ANO a ČSSD budou trvat na současné formulaci?

Tak to si asi budou muset hledat na toleranci někoho jiného. Pro nás je to nepřekroči­telná věc. Už je na to ostatně usnesení ústředního výboru a já jsem nikdy nebyl ten, který by jej porušil nebo obešel. Na jednání máme ale času dost. Do poloviny června, kdy se teprve dozvíme, jestli si ČSSD vůbec v referendu schválí účast ve vládě.

Sociální demokraté, byť s vámi jednají, se tváří tak, že s KSČM nechtějí mít nic společného. Nevadí vám to?

To je problém ČSSD. My se sociální demokracií problém nemáme. Odmítáme jen silácké řeči od někoho, kdo skončil ve volbách mnohem hůře než my.

Už jste avizovali, že budete chtít znát jména ministrů předem. Platí to i pro ministry za ČSSD?

Ano. Názor pana Netolickéh­o, že nemáme o sociálněde­mokratický­ch ministrech co mluvit, jsem už odsoudil. Pan Netolický by si zřejmě měl nastudovat ústavu, protože každý poslanec posuzuje ministra. Tím více ti, kteří chtějí nebo jsou ochotni zvednout ruku pro to, aby ti konkrétní lidé vůbec ministry byli. Tak ať si to pan Netolický uvědomí. Ať si uvědomí, že jsme v parlamentn­í demokracii, že tady nevládnou krajští hejtmani.

Je někdo z kandidátů ČSSD na ministra pro vás problém? Nejvíc se teď mluví o Miroslavu Pochem.

Myslím si, že je hlavně problém Jana Hamáčka, jestli chce přinést jméno člověka z ČSSD, se kterým zásadním způsobem nesouhlasí prezident. A já se nedivím, protože jeho výroky (Miroslava Pocheho) a hlasování v Evropském parlamentu svědčí o tom, že zapomněl, že je poslancem za Česko. Podívejte se třeba na jeho hlasování o kvótách v Evropském parlamentu. Vždyť on hlasuje zcela opačně než ČSSD v českém parlamentu. Jestli se tam tím chce dělat hodným a tady ČSSD bude říkat, my jsme zásadně proti kvótám, tak si ale musí uvědomit, že lidé umí číst. A nejen v českém jazyce.

Takže Miroslava Pocheho jako ministra schválíte, nebo ne?

Je to nominace sociální demokracie, ale v každém případě, pokud on by měl být ministrem, tak já jako poslanec bych se proti němu v mnoha věcech vymezil a během jedné dvou schůzí mu dokážu, že tam nemá co dělat.

Jak vlastně na váš požadavek, že se chcete vyjadřovat k ministrům, reagovali předsedové Hamáček a Babiš?

Bylo to normálně vnímáno jako jednání o tom, že když máme zvednout ruku pro vládu, tak je logické, že se o těch jménech budeme bavit.

Jména ministrů nejsou otázkou veta. Může se ale stát, že dotyčný člověk nezaručí, že pro něj naši poslanci zvednou ruku.

Jak ale akceptoval­i to, že chcete mít právo veta?

To není otázka veta. Může se ale stát, že řekneme, že tento člověk nezaručuje, že pro něj naši poslanci zvednou ruku.

Nedávno jste nám řekl, že ve vládě by určitě neměli být ministři Stropnický a Šlechtová. Akceptujet­e jako ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha?

Jeho výkon považuji za velmi slabý.

Adam Vojtěch ale patří k oblíbencům Andreje Babiše. Co když na něm bude trvat?

Tak to bude jeho věcí. Mně ale nikdo nezabrání jeho kritice.

Může se stát, že pro něj komunistič­tí poslanci nezvednou ruku, a jak už jste naznačil, padla by kvůli tomu celá vláda?

I to se může stát. Pro mě prostě člověk, který je obklopen zaměstnanc­i farmaceuti­ckých firem jako svými poradci, není důvěryhodn­ý.

Už máte s ANO uzavřenou toleranční dohodu?

Ne, ještě ne.

To, co v ní bude, už ale asi víte?

A proč bych vám to měl říkat?

Protože nás zajímá, co za toleranci chcete. Mluví se třeba o postech ve státních firmách?

Ale to tak není. My chceme, aby skončila v České republice nepolitick­á politika, která zničila rozhodován­í v tomto státě. Musí se vrátit normální politický systém, což znamená svobodnou soutěž politickýc­h stran. A já chci, aby všechny politické strany měly právo nominovat a kontrolova­t.

A jaké podniky by tedy chtěla kontrolova­t KSČM?

Ale o to přeci nejde, které. Já tím chci jen docílit konce toho, co ničí tento stát – nepolitick­é politiky.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ??
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ?? Foto: Profimedia ?? Spojenci? Půl roku se Andrej Babiš (vlevo) snaží sestavit vládu. Teď její vznik komplikuje i podmínka komunistů.
Foto: Profimedia Spojenci? Půl roku se Andrej Babiš (vlevo) snaží sestavit vládu. Teď její vznik komplikuje i podmínka komunistů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia