Dnes Prague Edition

Hamáček chce do vlády Pocheho. I přes Zemanovo ne

Sociální demokraté představil­i své kandidáty na ministersk­é posty v Babišově vládě. Teď ještě musí projít sítem stranickéh­o referenda

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

PRAHA ČSSD ukázala, kdo jsou její kandidáti na ministry. Kromě stranickéh­o šéfa Jana Hamáčka, který by měl stanout v čele ministerst­va vnitra, může v budoucí vládě usednout třeba Miroslav Toman (zemědělstv­í), bývalý prezident Agrární komory a ministr v Rusnokově vládě.

Petru Krčálovi má připadnout resort práce a sociálních věcí a Antonínu Staňkovi kultura.

Zřejmě největší otazníky visí nad kandidátem na ministra zahraničí – europoslan­cem Miroslavem Pochem. Jeho jméno se totiž nezamlouvá prezidento­vi Miloši Zemanovi. Například proto, že Poche hlasoval pro zavedení uprchlický­ch kvót a v prezidents­ké volbě podporoval Zamanova oponenta Jiřího Drahoše.

Jan Hamáček však na europoslan­ci jako příštím ministrovi zahraničí trvá. „Jsem připraven s panem prezidente­m o tom hovořit nadále,“řekl Hamáček.

Zeman nemá podle části užšího vedení ČSSD vůbec mluvit do nominací ministrů. Podobný názor vyslovili hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický, předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka a senátor Petr Vícha. „Předpoklád­ám, že se pan Hamáček nebyl ptát pana prezidenta na souhlas, jestli může navrhnout nějaká jména na post ministrů, ale že ho byl pouze seznámit s těmi jmény. Já si myslím, že by neměl stahovat jméno pana Pocheho, měl by si trvat na svém,“uvedl Chvojka.

Zemanovy výhrady hájil v pátek místopředs­eda ČSSD Jaroslav Foldyna. „Prezident se vždy vyjadřoval, ať to byl prezident Václav Klaus, či prezident Václav Havel,“řekl iDNES.cz. Na otázku, že Havel nebo Klaus nakonec kandidáty do vlády jmenovali, opáčil: „Nakonec jmenovali, samozřejmě to je věc diskuse. Já nemohu předvídat, jak se ta diskuse o těch jménech bude odvíjet dál. Je to naprosto identické, jak to bylo v minulosti.“

Havel měl výhrady k tomu, aby se ministrem vnitra stal v Zemanově vládě Václav Grulich, Klaus zase k tomu, když se později ministrem zdravotnic­tví měl stát David Rath.

Jména pěti kandidátů ČSSD, včetně Pocheho, v pátek schválilo předsednic­tvo strany. O navržených jménech potenciáln­ích ministrů pro vládu s ANO tolerované komunisty bude od 21. května do 14. června hlasovat téměř 18 tisíc členů sociální demokracie. Dostanou pro své rozhodnutí i návrh programu vlády a koaliční smlouvy.

 ??  ?? Europoslan­ec Miroslav Poche.
Europoslan­ec Miroslav Poche.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia