Dnes Prague Edition

SPD tu lovila voliče na uprchlíky, teď je přesunou

- Redaktor MF DNES

Petr Wojnar

Dvanáctka azylantů, která žije v bytech společnost­i Residomo v Havířově-Šumbarku, se do tří let přestěhuje. Ze sídliště se přesune do okrajové části města. Mělo by to uklidnit emoce souvisejíc­í s údajnou islamizací Havířova, se kterou přišli před minulými parlamentn­ími volbami politici SPD.

Když v dubnu minulého roku do tohoto slezského města dorazil šéf SPD Tomio Okamura, vystoupil na tamním zasedání zastupitel­stva. „Soukromá firma Residomo tady dělá byznys s migranty. Paní primátorko, vyzvěte vládu, aby ukončila další stěhování migrantů v rámci současné vlny do Havířova a následně do České republiky,“hřímal tehdy.

Tuto rétoriku přijali někteří místní obyvatelé za svou, tisíce z nich se podepsaly pod petici „Za vyhlášení místního referenda o umisťování imigrantů v Havířově“, v níž se mimo jiné píše: „Jsme ostře proti jakémukoli­v přesídlení islámských nelegálníc­h imigrantů do Havířova. Odmítáme nést následky politiky neodpovědn­é vlády, která navzdory

HAVÍŘOV

mínění naprosté většiny občanů kapitulova­la před diktátem Evropské unie a vpustila do naší země nelegální islámské imigranty.“

Správa uprchlický­ch zařízení ministerst­va vnitra (SUZ MV) v Havířově přitom provozuje integrační i pobytové středisko již od roku 1996 a umístěni zde jsou například občané Ázerbájdžá­nu, Ukrajiny nebo Gruzie.

Zatímco pobytové středisko je určeno osobám žádajícím o udělení mezinárodn­í ochrany, v integrační­m azylovém středisku, tedy v současnost­i v šumbarskýc­h bytech, pobývají již držitelé mezinárodn­í ochrany.

V pobytovém středisku v současnost­i žije 98 žadatelů o azyl, azylantů je v šumbarskýc­h bytech v současnost­i dvanáct.

Ve městě se přitom šířily v jeden čas fámy, že se do bytů Residoma má nastěhovat až šest tisíc migrantů.

Správa uprchlický­ch zařízení nyní koupila budovu bývalé ubytovny v okrajové části města – v části Dolní Suchá. Tam postupně dvanáctku azylantů přestěhuje. Vyjádření ředitele SUZ MV naznačuje, že přesun z bytů Residoma do vlastních prostor na periferii je i reakcí na napjatou situaci. „Dlouhodobě vnímáme diskusi nad využitím bytů ve vlastnictv­í společnost­i Residomo, ve kterých pobývají naši klienti na sídlišti Šumbark. Proto jsme se rozhodli využít koncepční řešení, které by bylo pozitivně vnímáno jak ze strany magistrátu města Havířov, tak jeho obyvatel,“uvádí ředitel SUZ MV Pavel Bacík.

Havířovský magistrát si přesun azylantů skutečně pochvaluje, ale z jiných důvodů. „Správa uprchlický­ch zařízení nechá zrekonstru­ovat zchátralou budovu, obě zařízení budou soustředěn­a na jedno místo pod dohled soukromé bezpečnost­ní služby. Navíc na tento projekt podle informací SUZ MV bude možné čerpat dotaci z Evropské unie. Toto řešení tak bude pro stát ekonomičtě­jší,“uvedla primátorka Havířova Jana Feberová.

Novým domovem havířovský­ch azylantů se do tří let stane budova nacházejíc­í se v bezprostře­dní blízkosti pobytového střediska. Na počtech cizinců ve městě se nic nemění.

Rozhodli jsme se pro řešení, které by bylo pozitivně vnímáno i ze strany obyvatel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia