Dnes Prague Edition

Zámečtí páni

Svá sídla zdědili po předcích nebo je koupili jako ruinu. Zámeckých pánů jsou u nás stovky.

- Robert Oppelt reportér MF DNES Soutěž MF DNES

Když chtěl pánbůh někoho potrestat, vrátil mu zámek, zní letitý bonmot Karla Schwarzenb­erga. Po roce 1990 se do rukou restituent­ů vrátila řada hradů a zámků, další historické objekty koupili nadšenci, kteří na nich buď žijí, nebo se do nich snaží vrátit život.

„Když jsme s manželkou Helenou v 90. letech obcházeli areál zámku v Hrádku u Sušice, vůbec nás nenapadlo, že jednou tuto památku obnovíme a zpřístupní­me veřejnosti. Vše bylo spíše tajným snem,“vzpomíná architekt Pavel Lejsek.

Zámek koupil před osmnácti lety, tehdy připomínal zříceninu. Zřítila se dokonce věž, která dominuje starým vyobrazení­m zámku. První část rozlehlého areálu v Pošumaví otevřel v roce 2010. Od té doby postupně opravuje a otevírá další části. Na návštěvník­y, kteří procházejí jeho zámkem, si už zvykl. „Od té doby, co jsme koupili ruinu, jsme měli myšlenku, že to jednou zpřístupní­me veřejnosti,“říká Lejsek.

Postupně zde vznikla restaurace, hotel, v kapli se konají bohoslužby, pořádá se tu řada kulturních akcí. „Snažíme se stavbu zachránit a vrátit do ní život, nejenom ekonomicky, ale i kulturně, a snažíme se prezentova­t, co naši předci vytvořili,“popisuje Lejsek.

Peníze se nikdy nevrátí

Na provoz zámku dlouhá léta doplácel. S tím, že by se vrátila prvotní investice do oprav, snad ani nikdy nepočítal. „Po pěti šesti letech začal být zámek soběstačný. Dětem jednou předám něco, co žije,“dodává. „Byl to špatný pocit, když jsem přemýšlel o tom, jak dětem jednou řeknu, vydělejte si někde milion, dejte to do toho a vztekejte se s personálem.“

Snadné to nemají ani ti, kteří se na zámku narodili. Na zámku ve Velkém Meziříčí na Vysočině fungovala dlouhá léta porodnice, jeho vzhled pak nenávratně změnila dálnice D1, jejíž most se dnes klene nad zámkem. Kvůli němu tu nějaký čas bylo dokonce muzeum silnic a dálnic. Rodina Podstatzký­ch dostala zámek zpět v restituci a od roku 1996 ho opravuje. Jan Podstatzký se mu teď snaží vrátit podobu, ve které tu jeho dědeček František Harrach hostil třeba následníka trůnu

Velké Meziříčí

Františka Ferdinanda d´Este. V Harrachově autě byl dokonce d´Este v Sarajevu i zastřelen.

„Loni se nám podařilo opravit fresky v rytířském sále ze 13. století a nechali jsme opravit vitráže v kapli,“popisuje aristokrat. „Celý život jsem myslel, že to jsou taková namalovaná skla, která dědeček koupil ve Vídni a kam někdo napsal rok 1682. Restauráto­r nám ale potvrdil, že je to z té doby,“říká nadšeně osmdesátil­etý hrabě.

První den otevřených dveří

Soukromé majitele sdružuje Asociace majitelů hradů a zámků. Má asi padesátku členů, jen pro srovnání Národní památkový ústav, státní instituce pečující o hrady a zámky, jich spravuje dvakrát tolik.

Šéfkou asociace je Jana Germenis-Hildprandt. Její rodině stát vrátil malebný jihočeský zámek v Blatné. „Odmalička jsem se učili, že o skvosty se musíme starat. Proto obdivuju majitele, kteří si koupili ruinu zámku a teď ji opravují,“říká obdivně baronka. Členy asociace nejsou jen příslušníc­i starých rodin, ale právě i nadšenci, kteří se starají o nějakou rozpadlou památku.

Poprvé v historii soukromníc­i plánují, že otevřou najednou svá sídla pro návštěvník­y. Asociace připravuje na příští víkend 24.–27. května den otevřených dveří. Z padesátky členů jich otevře brány svých sídel zhruba třetina. Program bude připraven na běžně otevřených objektech, ale i tam, kam se návštěvníc­i obvykle nepodívají.

Rodině Zuzany Pavlíkové patří zámky hned tři – Lobeč, Stránov a Houska. Koupil je na začátku 20. století její předek, ředitel Škodových závodů. Návštěvník­y na Stránově bude sama provádět. Dozví se od ní třeba to, kde měl dědeček na zámku almárku s alkoholem. „Kamarádi mu vždycky říkali, nejdřív se půjdeme podívat na almárku a na babičku až pak,“popisuje s úsměvem.

 ??  ??
 ??  ?? Z dálnice D1 takhle krásně zámek ve Velkém Meziříčí neuvidíte. Zámek bude jednou z památek, kde bude probíhat program nachystaný asociací.
Z dálnice D1 takhle krásně zámek ve Velkém Meziříčí neuvidíte. Zámek bude jednou z památek, kde bude probíhat program nachystaný asociací.
 ??  ?? Otevřeno Zámky Mitrowicz u Koloděj nad Lužnicí (uprostřed) i Hrádek u Sušice (dole) zpřístupní jejich majitelé během dne otevřených dveří.
Otevřeno Zámky Mitrowicz u Koloděj nad Lužnicí (uprostřed) i Hrádek u Sušice (dole) zpřístupní jejich majitelé během dne otevřených dveří.
 ??  ?? Karlova koruna Barokní zámek Karlova Koruna u Chlumce nad Cidlinou. Patří rodině Kinských.
4x foto: amhz
Karlova koruna Barokní zámek Karlova Koruna u Chlumce nad Cidlinou. Patří rodině Kinských. 4x foto: amhz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia