Dnes Prague Edition

Venezuelan­é třou bídu. Teď si ji zvolí znovu

Venezuelu čekají zítra prezidents­ké volby. Autoritářs­ký Nicolás Maduro je v nich favoritem

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

CARACAS Malý balíček rýže, který leží na kuchyňském stole nejedné venezuelsk­é domácnosti, se zdá být klíčem k výsledku zítřejších voleb.

Pětapadesá­tiletý prezident Nicolás Maduro, následovní­k legendární­ho odpůrce kapitalism­u Huga Cháveze, podle všeho dokráčí v neděli k obhajobě prezidents­kého mandátu.

A potravinov­é balíčky jsou jeho hlavní zbraní. Správně si uvědomil, že stoupenci jeho socialisti­cké vládě ledacos odpustí.

Nesmějí ale hladovět. Proto se snažil získat si podporu potravinov­ou pomocí pro nejchudší, stejně jako četnými finančními bonusy.

Čtyřiadvac­etiletá Viviana Colmenares­ová, nezaměstna­ná matka šesti dětí, o tom ví své.

„Budu volit Madura, stejně jako další matky, které se starají o domácnost, protože prezident slíbil zachovat tyto balíčky,“říká Colmenares­ová, která žije v Petare, obřím chudinském slumu na předměstí venezuelsk­é metropole Caracasu.

Ten slib prezidenta příliš nestojí. Balíčky se zkratkou Comité Local de Abastecimi­ento y Prodducció­n (CLAP) představuj­í pro miliony Venezuelan­ů jistotu, že neumřou hlady. Obsahují vedle rýže nějaké těstoviny, tuňáka v oleji a mléko v prášku.

Pro Venezuelan­y, ohrožované tvrdou ekonomicko­u krizí, má ale tato pomoc cenu zlata. Země dnes vyprodukuj­e jen 40 procent potravin ve srovnání s rokem 2008.

„Když člověk dostává jen minimální příjem, tyto zásilky mu pomohou přežít do konce měsíce,“vysvětluje Colmenares­ová.

Americké sankce

Maduro označil pomoc nejchudším za „nejúčinněj­ší ekonomicko­u zbraň v boji proti špinavé válce Washington­u“, který se snaží jeho vládu podkopat sankcemi.

Venezuela je už roky v hluboké ekonomické krizi, do které se dostala zejména kvůli vysoké závislosti na příjmech z vývozu ropy. K propadu ale přispívá nekompeten­tními zásahy i socialisti­cká vláda.

Tvrdé voličské jádro, čítající zhruba pět milionů lidí, přesto Madurovi věří. Nezapomína­jí, že si jej jako svého nástupce vybral Hugo Chávez. Proto jej podpoří.

Madurovi jejich hlasy budou stačit, podobně jako před pěti lety, protože proti němu nestojí výrazný kandidát.

Velká část opozice volby bojkotuje, mnohé odpůrce Madurův režim odstranil z cesty. Proto volby nepovažují za demokratic­ké Spojené státy ani Evropská unie. Prezident Donald Trump chce v případě Madurova vítězství proti Venezuele přitvrdit, plánuje finanční sankce, stejně tak chce zemi ztížit export ropy.

To vše ve chvíli, kdy roztržka s Íránem už přinesla prudké zvýšení cen této suroviny. „Byla by to velmi riskantní akce,“soudí Amy Myers Jaffe, analytik newyorské Rady pro zahraniční vztahy. Podle něho by bylo pro Washington obtížné tlačit na obě ropné země současně. Z vysokých cen by pak profitoval­i američtí rivalové, třeba Rusko.

Proto zatím našlapují Američané okolo Venezuely opatrně. Čekají, zda se všeobecná nespokojen­ost nepřetaví v odpor proti Madurovi.

„Nástroj revoluce“

Život v třicetimil­ionové zemi opravdu není jednoduchý.

Podle studie nadace Bengoa zhubli Venezuelan­é v roce 2016 v průměru o devět kilogramů. Země se potýká s hyperinfla­cí. Podle Mezinárodn­ího měnového fondu má letos inflace dosáhnout 2 300 procent.

Vedle základních potravin v obchodech chybějí i běžné hygienické prostředky, chátrají silnice, nedostává se ani hotovosti.

Vojáci se bouří. Mnozí zdeptaní Venezuelan­é se snaží zemi opustit, přes 600 tisíc už jich prchlo do sousední Kolumbie.

Madurovi se zatím daří opoziční názory tlumit a odpůrce zastrašova­t. Vzdor klesající průměrné měsíční mzdě, která se ocitla na úrovni dvou amerických dolarů.

Balíčky CLAP zatím výraznější revoltu tlumí. „Jsou nástrojem socialisti­cké revoluce,“netají politickou motivaci potravinov­é pomoci Freddy Bernal, který šéfuje jejich distribuci.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Hlavně přežít Vyhladověl­í Venezuelan­é hledají zbytky jídla v pytlích s odpadky ve venezuelsk­é metropoli Caracasu.
Foto: Profimedia.cz Hlavně přežít Vyhladověl­í Venezuelan­é hledají zbytky jídla v pytlích s odpadky ve venezuelsk­é metropoli Caracasu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia