Dnes Prague Edition

Českou půdu mohou zachránit žížaly z Kalifornie

- Ivana Solaříková redaktorka MF DNES

Když zemědělci na poli u rakouské hranice vykopali kvůli sondě metr a půl hlubokou jámu, našli v ní sedm let staré nerozložen­é zbytky kukuřice. Půda už tady byla tak mrtvá, že se v ní nenašly mikroorgan­ismy, které by slámu rozložily. V takovém stavu je 60 procent zemědělské půdy v celé republice. Zbavené života a utužené tak, že není schopná přijímat vodu.

Jednoduchý recept, jak v půdě vodu udržet, přitom dávno znají vinaři. Jsou jím žížaly, byliny a rostliny jako hrách či vikev. Funguje to spolehlivě. Zatímco většina vinařů loni plakala nad ztrátami způsobeným­i suchem, Petr Marcinčák z Mikulova měl výnosy skoro rekordní.

„Umíme pracovat s vláhou, která naprší kdykoliv během roku, i když je to v období, které není zrovna optimální,“vysvětluje vinař, který o půdu pečuje ekologický­m způsobem a díky tomu v ní dokáže udržet násobně víc vody než jeho konvenčně hospodaříc­í kolegové.

„Hlavní problém zemědělské půdy je ten, že v ní chybí organická hmota. Ve vinicích, kde historicky bývalo 3,5 procenta humusu, je teď průměr 0,6 až 0,8 procenta,“vysvětluje Milan Hluchý, předseda spolku Ekovín, který sdružuje ekologicky hospodaříc­í vinaře.

Půda je utužená léty pojezdů těžkou technikou a bez dostatku organické hmoty funguje jako skluzavka. Vše, co na ni naprší, odteče.

Vinohrady vinařů z Ekovínu jsou mezi poli jako zelená oáza uprostřed vyprahlé krajiny. Můžou za to poděkovat třeba kalifornsk­ým žížalám, jejichž humus dokonale provzdušňu­je půdu. Díky tomu se v ní vytváří velké póry, do kterých lépe vsakuje voda, a daří se v ní i mikroorgan­ismům, které do ní vrací život.

Svou práci odvádí i rostliny vysazené v meziřadí vinohradů. Ty efektivně zpracováva­jí sluneční záření a energii pak pumpují do půdy. Podporují tak mikroorgan­ismy, které zlepšují pórovitost půdy. „Vododržnos­t takové půdy je kolem 350 litrů na metr krychlový. Zatímco u utužené půdy je to 120, maximálně 150 litrů, a to navíc v mikropórec­h o velikosti tisíciny milimetru, ze kterých už nejsou schopné rostliny vodu vytáhnout,“vysvětluje Milan Hluchý.

Vedle bylin se do vinohradů sejí třeba i žito, hrách nebo vikve. Na jejich kořenech se rozvíjí mykorhizní houby, které nasakují vodu a tu předávají révě.

„Snažíme se mít ozeleněné vinice v maximální míře. Když je vláhy dost, byliny necháme růst. Když je jí naopak nedostatek, zmulčujeme je nebo zaořeme. Byliny tak přestanou konkurovat révě a té zůstává voda,“vysvětluje Petr Marcinčák. Model teď mohou převzít i ovocnáři, zelináři i polaři. „Zemědělci, kteří měli průměrný výnos kukuřice okolo 11,5 tuny ročně, měli loni pouze 1,5 tuny. Pochopili, že takto se dál hospodařit nedá,“vysvětluje Milan Hluchý, který teď společně s prvním zemědělský­m podnikem řeší, jak dostat organickou půdu i na pole. „To, co se děje na vinicích, musíme dostat i pod kukuřici, jinak po nás zůstane jen poušť,“podotýká s tím, že pokud by se tímto způsobem dala do pořádku veškerá půda v České republice, zvýší se několikaná­sobně její vododržnos­t. „To je stokrát víc vody, než by zachytily všechny nově postavené přehrady,“míní Hluchý.

 ??  ?? Il. foto: Shuttersto­ck
Il. foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia