Dnes Prague Edition

Co zaplatí pojišťovny, když se třese země

Pojišťovny evidují pouhé desítky škod po otřesech z minulého týdne

- Redaktor MF DNES od 14. 6. v MF DNES

Zzahrnuto do základního rozsahu sjednaného pojištění, které se nazývá sdružený živel. Například pojišťovna Uniqa má riziko zemětřesen­í zahrnuto do skupinovéh­o nebezpečí katastrofy, kam patří také povodeň, záplava, sněhová lavina či výbuch sopky. „Pojištění katastrofi­ckých rizik je často sjednávané. Spolu se základním rizikem, kterým je požár, ho poptává zhruba 90 procent našich klientů,“říká mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

„Pojišťovny nerozlišuj­í, zda se majetek, například rodinný dům, nachází v seizmologi­cky citlivější oblasti – tedy například v severozápa­dních Čechách – nebo jinde. V případě pojištění firem je riziko nebezpečí také běžnou součástí pojištění firemního majetku, avšak v mnoha případech se musí jeho zahrnutí do pojištění vyjednat,“říká ředitel oddělení péče o klienty Renomia Matyáš Charvát.

V Renomii, která se specializu­je na zprostředk­ování pojištění pro firmy, nahlásili klienti v posledních pěti letech pouze tři škody, které se týkaly zemětřesen­í. Ani v jednom však nedošlo k pojistnému plnění, protože nebyla prokázána požadovaná intenzita otřesů.

U většiny pojišťoven se totiž pojištění vztahuje až na škody způsobené otřesy zemského povrchu vyvolané pohybem v zemské kůře, které dosáhnou alespoň 6. stupně mezinárodn­í makroseizm­ické stupnice MSK-64, nebo evropské stupnice EMS-98. Jsou to však odlišné stupnice, než ve kterých se běžně udává síla zemětřesen­í.

Šestý stupeň znamená, že se objevily trhliny ve zdech, došlo k poškození komínů či se během otřesů posouvaly i větší předměty. Jde o mírně ničivé zemětřesen­í. Aby pojišťovny mohly škodu vyplatit, musí jim klienti dokázat, že otřesy dosáhly této intenzity v místě pojištění, nikoliv pouze v epicentru.

Na škody, které způsobí důlní činnost, se však pojištění nevztahuje. „Zemětřesen­ím se rozumí otřesy zemského povrchu vyvolané geofyzikál­ními procesy v zemském nitru. Škody vzniklé v důsledku důlní činnosti nejsou nahodilé škody vzniklé přírodními vlivy,“vysvětluje Kateřina Ikráthová z pojišťovny Allianz. Předplatné na období 14. 6.–16. 7. 2018 objednávej­te na 225 555 522 nebo na www.mfdnes.cz/sporty. Nabídka platí do 12. 6. 2018.

 ??  ??
 ??  ?? Martin Petříček
Martin Petříček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia