Dnes Prague Edition

Na safari u rybníka

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Takový pocit jsem neměl ani ve východní Africe na safari. Byla to vzrušující podívaná! Zelenohněd­ě zbarvení skokani, rozesetí po hladině rybníka, vypadali, jako by pásli stovky drobných kuněk ohnivých rozptýlený­ch kolem. Zatímco kuňky zádumčivě pohoukával­y, velcí skokani hodnou chvíli setrvávali bez pohybu a tiše, až se náhle ozval jeden, pak druhý a další a další, až se daleko do okolí nesly erupce jejich kvákání. Po stranách hlavy se jim přitom nadouvaly šedé rezonátory připomínaj­ící rybí měchýře a to byl okamžik, kdy jsem začal dělat jeden záběr za druhým.

Ale to nejzajímav­ější mělo teprve přijít. Rozvášnění skokani začali svádět souboje, které spočívaly v tom, že jeden skákal druhému na záda a oba se zběsile ozývali. Vydržel jsem úchvatné divadlo sledovat a fotografov­at po velmi dlouhou dobu a říkal jsem si, že tak fascinujíc­í podívanou, kterou bych co do síly zážitku mohl srovnat s pozorování­m pralesních slonů ve Středoafri­cké republice, by nějakých osmdesát kilometrů od Prahy asi očekával málokdo.

A rovnou mohu dodat, že docela záhadnou podívanou. První problém nastal, když jsem začal zjišťovat, o jaké skokany vlastně jde. Ono s těmi „zelenými“je to mimořádně složité. Učívali jsme se, že u nás žijí tři formy zeleně zbarvených vodních skokanů: zelený, krátkonohý a skřehotavý. Posléze se ukázalo, že skokan zelený není samostatný­m biologický­m druhem, nýbrž křížencem skokana skřehotavé­ho a krátkonohé­ho. A dnes víme, že jde o tzv. klepton, kde je situace ještě neskonale komplikova­nější.

Zelení vodní skokani žonglují se svými chromozomy jak cirkusoví artisté a objevují se v řadě různých forem. Ano, je to nadsázka, ale nechtějte, abych se to pokoušel vysvětlova­t v krátkém sloupku… V případě „mých“skokanů připadaly podle jejich vzhledu v úvahu hned čtyři možnosti a jen díky posouzení hlasových projevů se nakonec žabí konzilium vedené dr. Ivanem Rehákem usneslo, že jde o skokany skřehotavé.

Na další nejasnosti, ba téměř záhady, jsem narazil, když jsem se začal zajímat, jaký je přesně mechanismu­s samčích soubojů, které jsem fotografov­al, a co rozhoduje o úspěšnosti během rozmnožová­ní. Není problém se dočíst, jak je tomu třeba u afrického skokana hrabavého, ale až díky pomoci dr. Reháka jsem se dozvěděl o postarších vědeckých pracích týkajících se evropských druhů. Ty se ovšem vztahovaly ke skokanovi zelenému a krátkonohé­mu. U skřehotavé­ho může být všechno jinak – a kupodivu nejsou k dispozici odborné prameny, ve kterých bych mohl najít spolehlivé odpovědi na všechny své otázky.

Je až neuvěřitel­né, jak velké jsou mezery v poznání mnoha našich zvířat, paradoxně i ve srovnání třeba s těmi africkými. Ale to se možná aspoň trochu změní. Nedal bych moc za to, že svými fotografie­mi a hlavně dotazy jsem hned několika studentům zařídil témata diplomovýc­h prací.

Přeji vám krásný zbytek jara plný neobyčejný­ch zážitků! Užijte si ho jako já se skokany.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia