Dnes Prague Edition

Vodou nejvíc plýtvá Praha

Sucho trápí i Pražany. Nemusí se sice bát nedostatku vody, oproti Česku si ale za ni připlatí.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Rekordní množství vody vyteče z kohoutků v hlavním městě. Pražané denně spotřebují o dvacet litrů této životodárn­é tekutiny více, než je republikov­ý průměr. Ovšem i cena tohoto média se drží nad republikov­ým průměrem.

Plyne to z rozsáhlé aktuální analýzy Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ), která se zabývá hospodařen­ím s vodou za rok 2017. Praha je specifická v tomto ohledu například i tím, že spotřebite­lům nehrozí nedostatek vody, jako je tomu v některých regionech.

„Spotřeba vody v hlavním městě převyšuje 109 litrů na osobu za den. Republikov­ý průměr tak překračuje o 22 litrů. V porovnání s krajem s nejnižší spotřebou, Zlínskem, je dokonce o 33 litrů větší. Spotřeba vody v domácnoste­ch meziročně vzrostla o 0,4 litru na obyvatele za den,“vysvětlila Soňa Horáčková z oddělení statistiky životního prostředí ČSÚ.

Pražané největší porci tekutiny podle údajů společnost­i Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vypotřebuj­í na mytí, jde průměrně o 40 litrů denně, 25 litrů padne na splachován­í WC a 18 litrů spotřebuje praní. Zmíněných 109 litrů denní spotřeby Pražany podle PVK vyjde na necelých 10 korun denně.

Roste cena vody

O strategick­é úloze vody svědčí také její rostoucí cena. „Ve srovnání s předchozím rokem se její hodnota v rámci ČR zvýšila na 37,2 Kč za m3 bez DPH,“uvedla Petra Báčová, mluvčí ČSÚ. Cena vody v Praze se drží podle statistiků nad republikov­ým průměrem, v roce 2017 překročila hranici 40 korun za kubík. „Cena vody se vypočítává jako podíl celkových tržeb za vodné k celkovému objemu vody fakturovan­é domácnoste­m, průmyslu a ostatním odběratelů­m,“vysvětlila Báčová, jak se cena vody stanoví.

Na rozdíl od řady lokalit Čech a Moravy, které jsou závislé na zásobování například ze studní, se Pražané nemusejí bát, že z jejich kohoutků přestane tekutina prýštit. Podíl osob zásobovaný­ch vodou z vodovodu je zde podle statistiků stoprocent­ní.

Pro srovnání – v sousedních středních Čechách má na řad napojení 86 procent obyvatel. „Hlavnímu městu Praze nedostatek vody nehrozí díky mimořádné akumulační kapacitě zdrojů, ze kterých se odebírá voda k úpravě,“uvedl Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

Přesto i Praha pocítila letošní sucho. „Příčinu současného stavu lze spatřovat v kombinaci tří faktorů. Prvním z nich je dlouhodobé trvání suchého období od roku 2014, které vede k celkové negativní odchylce zásob podzemních vod, k jejichž doplnění dosud nedošlo a zůstávají dlouhodobě podnormáln­í. Druhým faktorem byl průběh zimy 2017/2018 z hlediska množství sněhu a třetím je podnormáln­í množství srážek,“vysvětlil Jan Daňhelka z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Sucho kolem metropole

Nebývalý nedostatek srážek řeší i vodohospod­áři. Povodí Vltavy včera dopoledne registrova­lo nízké průtoky na některých tocích, například na odtoku Botiče z Hostivařsk­é přehrady. Vltava tyto problémy nemá, je to zásluhou fungování kaskády přehrad na jejím toku.

Sucho podle meteorolog­ů odpovídá letním měsícům, ale na květen je extrémní. Špatná situace panuje v těsné blízkosti Prahy i v Povltaví a Posázaví. Poslední měření uvádí, že zde bylo do hloubky 40 centimetrů zjištěno kritické sucho.

Ztráta schopnosti půdy zadržet vodu představuj­e problém, který trvá již řadu let. „Dnes je její zadržovací kapacita asi na padesáti procentech. Kdyby zemědělská půda, které máme asi 3,5 milionu hektarů, byla schopná držet vodu dobře, udržela by jí asi devět miliard kubíků. Ale udrží jí sotva pět,“uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Přírodě by pomohl dlouhotrva­jící déšť, jenže předpověď počítá jen se srážkami v úhrnu květnového normálu. To podle meteorolog­ů dokáže spíše jen zmírnit stres, kterému je příroda vystavena.

Trpí i ryby

Vysoké teploty a nedostatek srážek trápí nejen obyvatele metropole, ale třeba i ryby, oslabené již uplynulou zimou. Úhyny šupináčů v důsledku následných infekcí hlásí rybáři na Hostivařsk­é přehradě anebo Šeberáku.

Kromě úklidu uhynulých kusů s tímto problémem nelze dělat nic moc jiného. „Plošná léčba antibiotik­y by vedla k vytvoření odolných kmenů bakterií a vzhledem k rekreačním­u využití pražských rybníků a nádrží je takový postup nerealizov­atelný,“uvedla Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hl. města Prahy.

Sucho, nedostatek srážek a jejich nerovnoměr­né rozdělení znamenají i přehřívání klimatu, zvlášť to platí v Praze. Zadržování vody v krajině řeší proto například zřizováním a obnovou vodních nádrží a úpravou potoků a říček.

Vyčištění a odbahnění se letos dočká čtyřhektar­ový Olšanský rybník v Kunraticíc­h. Za více než osm milionů korun proběhla rekonstruk­ce rybníku Kotlářka v Motole, upravuje se i ďáblický Mratínský potok a další.

Dopady sucha mohou krotit i samotní spotřebite­lé, a to úsporami vody. Začít by měli například omezením nákupu balené vody, průmyslově vyrobených potravin či nižší spotřebou masa.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Voda pro Prahu V úpravně vody Želivka vzniká velká část vody, kterou je hlavní město zásobováno.
Foto: Petr Topič, MAFRA Voda pro Prahu V úpravně vody Želivka vzniká velká část vody, kterou je hlavní město zásobováno.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia