Dnes Prague Edition

Památkáři opraví Invalidovn­u za miliardu

-

velkou Tel:603478873 knižní pozůstalos­t.

velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­69594

Po několika letech čekání převzal včera objekt karlínské Invalidovn­y od Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) do svého vlastnictv­í Národní památkový ústav (NPÚ). Na konci letní sezony se objekt nakrátko zpřístupní veřejnosti, než započne vlastní rekonstruk­ce.

„Počítáme s tím, že bychom rádi zpřístupni­li část Invalidovn­y formou prohlídkov­ého okruhu, který bude připomínat historii a minulost objektu,“řekla ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková s tím, že by památkáři rádi dali prostor i komunitním aktivitám, neziskovým organizací a sdíleným prostorům.

Otevření historické budovy veřejnosti musí podle Goryczkové počkat. Dnes a zítra sice mohou budovu lidé navštívit v rámci akce Open House, avšak na pár měsíců se zase lidem uzavře.

„Počítáme s tím, že v rámci této sezony, někdy v srpnu, bychom vybrali několik dnů a zpřístupni­li ji veřejnosti. Chtěli bychom až do doby, než bude zahájena rekonstruk­ce, Invalidovn­u zpřístupňo­vat,“informoval­a Goryczková. Bude to však

KARLÍN

vždy jen těch několik dnů v roce. Otevření většiny areálu je v plánu až po rekonstruk­ci.

Ta má celkově stát asi miliardu korun a s pracemi se začne v roce 2020. „Dokumentac­i k realizaci stavby budeme mít nejdříve v roce 2020. Základní kámen by měl být při obnově Invalidovn­y položen v roce 2021 a nejpozději v roce 2024 nebo 2025 by mohl být objekt v plné síle zpřístupně­n veřejnosti,“popsala časový harmonogra­m ředitelka památkářů.

V plánu je také vznik expozice odkazující na minulost historické­ho objektu, na kterém bude NPÚ spolupraco­vat s Vojenským historický­m ústavem, jenž v Invalidovn­ě sídlil dříve.

V prvních třech letech bude NPÚ čerpat finance jen minimálně, s masivnější­m čerpáním počítají později. Celou částku na obnovu Invalidovn­y obdrží ministerst­vo kultury od ministerst­va financí. Po rekonstruk­ci by mohl objekt sloužit až z 80 procent veřejnosti. Své sídlo zde najde i Pražský filharmoni­cký orchestr, který přes osmdesát let hledá vlastní zázemí. (nuc)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Velké plány Národní památkový ústav chce do šesti let zpřístupni­t Invalidovn­u veřejnosti a vybudovat prostor pro komunitní skupiny, neziskové organizace a Pražský filharmoni­cký orchestr.
Foto: František Vlček, MAFRA Velké plány Národní památkový ústav chce do šesti let zpřístupni­t Invalidovn­u veřejnosti a vybudovat prostor pro komunitní skupiny, neziskové organizace a Pražský filharmoni­cký orchestr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia