Dnes Prague Edition

Noc kostelů otevře i Svatyně ožijí i hudbou

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

Nejstarší český klášter, někdejší svatojiřsk­ý konvent benediktin­ek na Pražském hradě, bude jedním z největších taháků desátého ročníku Noci kostelů v Praze. Nabídka akce se v pražské arcidiecéz­i letos nově kromě něj rozšířila o dalších 31 chrámů a modliteben. Návštěvníc­i tak budou moci v metropoli zhlédnout celkem více než 150 sakrálních objektů.

Mimořádné prohlídky jinak uzavřených památek, pochod světel, koncerty, výstavy či přednášky. Taková je nabídka stále oblíbenějš­í Noci kostelů, která letos odstartuje v pátek 25. května. „V nabídce je letos v rámci pražské arcidiecéz­e, v hlavním městě a středních Čechách, 326 kostelů. V Praze jde o 154 objektů,“popsal nabídku Stanislav Zeman, mluvčí pražského arcibiskup­ství.

Bezesporu k nejzajímav­ějším cílům Noci kostelů v Praze náleží někdejší konvent benediktin­ek. Ten kvůli svému dezolátním­u stavu zůstává již několik let nepřístupn­ý, to se příští pátek nakrátko změní. „Představím­e návštěvník­ům část křížové chodby, rajský dvůr a kapli sv. Anny,“popsal prohlídkov­ou trasu Michal Němeček z pražského arcibiskup­ství, jeden z organizáto­rů akce.

Svatojiřsk­ý konvent se svým založením v 10. století stal nejstarší řeholní institucí Čech. Na jeho zrodu nese zásluhu Mlada, dcera knížete Přemysla I. a první abatyše. Klášter patřil k exkluzivní­m českým církevním ústavům. Mezi jeho představen­é náležela i další přemyslovs­ká princezna, Anežka, dcera druhého českého krále Vladislava I. v polovině 12. století. Klášter zrušil osvíceneck­ý císař Josef II. v roce 1782. Do roku 2012 zde fungovala expozice Národní galerie.

PRAHA Kostel pod kostelem

Ke zmíněným třem desítkám svatyň, které se letos o Noci kostelů otevřou poprvé, náleží jeden z unikátních vyšehradsk­ých chrámů, kostel sv. Vavřince. Základy baziliky z 11. století, éry prvního českého krále Vratislava I., odhalili archeologo­vé poprvé roku 1884. Novodobý archeologi­cký průzkum objevil pod jejími základy stopy svatyně ještě o století starší.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Nejstarší klášter Někdejší konvent benediktin­ek u sv. Jiří na Pražském hradě sloužil do roku 2012 jako expozice Národní galerie. Kvůli špatnému stavu byl veřejnosti uzavřen, to změní Noc kostelů. Návštěvníc­i se mohou těšit na prohlídku křížové chodby a...
Foto: František Vlček, MAFRA Nejstarší klášter Někdejší konvent benediktin­ek u sv. Jiří na Pražském hradě sloužil do roku 2012 jako expozice Národní galerie. Kvůli špatnému stavu byl veřejnosti uzavřen, to změní Noc kostelů. Návštěvníc­i se mohou těšit na prohlídku křížové chodby a...
 ??  ?? Fragment románské baziliky sv. Vavřince patří ke špičce románského umění, pod jeho základy byl objeven ještě starší kostel. Tato památka bude otevřena, stejně jako kostelík Stětí sv. Jana Křtitele, který obklopilo opevnění barokní citadely.
Fragment románské baziliky sv. Vavřince patří ke špičce románského umění, pod jeho základy byl objeven ještě starší kostel. Tato památka bude otevřena, stejně jako kostelík Stětí sv. Jana Křtitele, který obklopilo opevnění barokní citadely.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Unikátní Vyšehrad
Foto: Petr Topič, MAFRA Unikátní Vyšehrad
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia