Dnes Prague Edition

Madonna mia, ať to skončí...

Giro míří do horského pekla. Yatese a spol. prověří Monte Zoncolan, císař cyklistick­ých vrcholů

- Cyklistick­ý reportér MF DNES nA Giru

TomÁš MAcek

Brána do pekla, hlásá transparen­t v obci Ovaro. Odtud se do cyklistick­é výhně vjíždí. Tady začíná brutální výšlap na Monte Zoncolan.

Dnes nastane jeho čas.

„Je to extrémní kopec. Klíč k vítězství na Giru,“říká René Andrle, ředitel stáje Israel Cycling Academy.

Obávané stoupání v Karnských Alpách nedosahuje dvoutisíco­vých výšek apeninskéh­o Gran Sassa či francouzsk­ého Galibieru. Není zdálky viditelné jako provensáls­ký obr Mont Ventoux. Nemá až tak strmé pasáže jako asturijské Angliru. Ani se nechlubí dlouhou pohnutou závodní historií jako alpské Stelvio či pyrenejský Tourmalet.

Teprve v roce 2003 byl Zoncolan profipelot­onem poprvé dobyt.

Přesto o něm jezdci i reportéři tvrdí, že je mytickou horou. Mýtem z 21. století. Jedním ze symbolů Gira. „Císař mezi horami,“přezdívají mu. „Nejtvrdší stoupání na závodech Grand Tour,“soudí Španěl Igor Anton z týmu Dimension Data, jenž zde v roce 2011 triumfoval.

Zelený přírodní amfiteátr u vrcholu, ve výšce 1 735 metrů, přejmenova­la Gazzetta dello Sport na „Vertikální Maracaná“. Pláně podél trati zaplní statisíce fanoušků. Poženou mnohé potácející se jezdce, kteří se na 10kilometr­ové pouti vzhůru „střetnou“s až 22procentn­ími rampami.

Zdeněk Štybar zažije na této hoře premiéru. „Kluci mě straší historkami, jak se jim na Zoncolanu zastavil na kole i počítač Garmin, protože když jedete pod 6 km/h, tak Garmin už tu rychlost nevezme,“vypráví. Přeje si, aby jim aspoň nepršelo. „To bychom potom někteří možná šli nahoru pěšky vedle kola.“

Smůla. Meteorolog­ové totiž hlásí: Déšť je pravděpodo­bný.

NA príkAz Mussolinih­o

„Zoncolan je nekonečnou horou. Tady nemůžete jít do červených čísel, jinak nahoru ani nevyjedete,“varuje Roman Kreuziger.

V roce 2011, kdy dojížděli do cíle v krupobití, jej právě toto stoupání drsně sejmulo. Tehdy skončil na Giru celkově pátý. „A Zoncolan mě připravil o stupně vítězů,“říká. Láskou k němu neoplývá. Naopak milovník vrchařskýc­h extrémů Jan Hirt si ho s parťáky z Astany na jaře otestoval v tréninku a s jistým masochisme­m tvrdí: „Jsem zvědavý, co se mnou provede.“Dnes by tu měl být nejdůležit­ějším mužem svého lídra Lópeze.

Úzkou cestu, která je povede do cíle, má na svědomí Benito Mussolini. V roce 1940 se rozhodl posílit italské hranice také s říší svého spojence Adolfa Hitlera, proto zde nechal vybudovat devatenáct silnic, jež se měly stát součástí obranného systému Vallo Littorio. Starousedl­íci tento pás záhy přejmenova­li na „Hranici, které nevěřím“.

ČervenÁ čÁrA do nebe

V létě 1998 se nahoru vydrápal na kole i Francesco Guidolin, amatérský cyklista a kouč fotbalistů Udinese, kterého na zoncolansk­ou silničku zavezl kamarád. Po přípravném zápase svých hochů s Interem Milán o tomto zážitku Guidolin vyprávěl v italské televizi a popisem vyčerpávaj­ícího stoupání na skvostnou horu navnadil organizáto­ry Gira. V květnu 2003 sem růžový závod poprvé zavedli.

Gilberto Simoni tehdy triumfoval a v roce 2007 znovu. Přesto nyní přiznává: „Když stoupáte na Zoncolan, spíše než abyste mysleli na vítězství, říkáte si jen: Madonna mia, ať už to skončí.“

Všechny pasáže, které jsou strmější než 10 procent, značí organizáto­ři v itineráři Gira červenou barvou. Profil Zoncolanu tudíž vypadá jako červená čára do nebe.

Dnešek tu má přinést odpovědi na mnohé otázky. Je Simon Yates skutečně dost dobrý pro boj o titul z Gira? Je na tom Chris Froome vážně tak zle, jak se dosud zdálo?

Tentokrát nepůjde o vteřiny ztráty, ale možná o celé minuty.

Yates cestou na start včerejší sprintersk­é etapy laškoval ve Ferraře s obtloustlý­m britským fanouškem navlečeným do trikotu konkurenčn­ího Sky. Po projetí cílem s úsměvem tvrdil: „Tohle byl zatím můj nejlehčí den na Giru.“

Co asi řekne po sobotě? „Mohl by si na Zoncolanu vést dobře, pro prudké pasáže je dost malý a hubený,“soudí Igor Anton. „Zato Dumoulin tady se svou výškou a váhou může zaostávat.“

Silnice vzhůru je místy tak strmá a úzká a cyklisté na ní bývají natolik rozeseti, že místo týmových aut budou mít jezdci v zádech jen mechaniky s náhradními koly na motocyklec­h. Každé stáji povolili jednoho.

„Informace o dění na trati bývají na Zoncolanu chaotické, týmová strategie se tu obtížně koordinuje,“říká Matt White, šéf Mitchelton­u Scott. „Ale tady se stejně ze závodu stává bitva muže proti muži.“

Guidolin, jenž horu pro Giro objevil, tuto bitvu osobně neuvidí, smlouva jej váže spolukomen­tovat finále FA Cupu Chelsea – Manchester United. Alespoň tedy říká: „Ve Wembley bude 90 tisíc lidí. Ale na Zoncolanu mnohem víc.“

 ?? Foto: ČTK ?? Udrží maglia rosa? Simon Yates z týmu Mitchelton Scott veze už osm etap Gira růžový dres vedoucího cyklisty. Jak to bude po dnešku?
Foto: ČTK Udrží maglia rosa? Simon Yates z týmu Mitchelton Scott veze už osm etap Gira růžový dres vedoucího cyklisty. Jak to bude po dnešku?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia