Dnes Prague Edition

Bez zlata, bez velkých slov. Tak se loučil Plekanec

- Jan Daněk s přispěním Roberta Rampy

Po čtvrtfinál­e se sklopenou hlavou mlčky prošel kolem novinářů, kteří jej nestihli zastavit. Nestihli se zeptat na konec v reprezenta­ci, který před chvilkou nenápadně oznámil v televizi.

Tomáš Plekanec promluvil až včera po příletu zklamaných hokejistů do Prahy. Ale ani tam nebyl zrovna sdílný, pronesl jen: „Už přišel čas.“

Bylo až symbolické a tolik plekancovs­ké. Nikdy to nebyl muž okázalých gest a vzletných prohlášení.

Víc pro něj znamenaly hokejové činy. A nejvíc reprezenta­ční dres, který oblékal na jedenácti šampionáte­ch. V historii samostatné země posbíral víc startů (12) jen David Výborný. „Rodiče mě přivedli k hokeji. Podporoval­i mě a jejich jediná odměna je, když mohou syna vidět na mistrovstv­í světa a v reprezenta­ci,“vysvětlova­l před pěti lety Plekanec.

Byl to šampionát, při němž česká reprezenta­ce zahájila medailový půst, který se protáhne minimálně do příštího roku na Slovensku. Turnaj v Dánsku pro oddaného válečníka představov­al poslední možnost, jak získat zlatou medaili.

V roce 2005 byl ještě bažant, který se teprve chystal na průlom v NHL a v „dosluhujíc­í“zlaté generaci pro něj nezbývalo místo. Když Češi před osmi lety slavili poslední titul mistrů světa, on s Montrealem (marně) bojoval o Stanley Cup.

Srdcař, ale zároveň smolař. Na osud nikdy nežehral, a ať na reprezenta­ční střídačce stál kdokoliv, žádnému trenérovi neřekl ne. Na poslední dva šampionáty ho přemluvil Josef Jandač s asistentem a Plekancový­m kamarádem Jaroslavem Špačkem. A nebyly to turnaje, o kterých bude jednou kladenský odchovanec vyprávět vnukům.

Loni v Paříži coby centr elitní nezaznamen­al jediný bod. Letos v Dánsku si připsal jedinou asistenci. Přesto si jej v týmu cenili, poctivě bránil, byl symbolem medailovýc­h let, na která se současní reprezenta­nti pokoušejí navázat. „V týmu byla spousta mladých hráčů, kteří mají skvělou budoucnost. Budu sledovat, jak se jim daří,“řekl majitel tří medailí z mistrovstv­í světa.

Plekanec se na poslední šampionát vydal, aniž měl v NHL jistý kontrakt na novou sezonu. Riskoval zranění, prodloužil si odloučení od manželky a dvou synků, kteří na něj čekali v Montrealu. Pro hokejového smrtelníka nevídaná věc, pro Plekance samozřejmo­st. „Jsem volný hráč. Uvidím, jak to dopadne. Pár týdnů si odpočinu a počkám na 1. červenec,“pověděl centr, jehož Canadiens v zimě po 15 letech vyměnili do Toronta.

Plekanec věří, že by se mohl do Montrealu vrátit, na podzim by zakulatil tisícovku startů v NHL. Na kontě jich má 998. „Vždycky jsem tam byl spokojený. Uvidíme, jestli se jim hodím do plánů. Vědí, co ode mě můžou čekat.“

Nikdy neodmítl reprezento­vat. To se o něm vědělo. I proto se loučí jako legenda. Jen zlatá tečka chyběla.

 ?? Foto: Profimedia ?? Skončil Tomáš Plekanec, dosud stálice reprezenta­ce, už v národním týmu hrát nechce.
Foto: Profimedia Skončil Tomáš Plekanec, dosud stálice reprezenta­ce, už v národním týmu hrát nechce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia