Dnes Prague Edition

Do fotbalové ligy vstoupila Sigma jako nováček, dnes se může přiblížit přímému postupu do Evropské ligy. „Trochu sci-fi,“říká trenér Jílek

- Sportovní reportér MF DNES

Miloslav Jančík

Milovníci příběhů o výhrách outsiderů už netrpělivě sedí v první řadě. Ještě loni fotbalisté Olomouce objížděli Varnsdorf nebo Vlašim, teď vyhlížejí základní skupinu Evropské ligy. Kdyby dnes na Letné (od 16.00) porazili Spartu, třetí místo bude na dosah. „Bylo by to strašně krásné, ale favoritem je Sparta,“říká trenér Václav Jílek, který za olomouckým zázrakem stojí.

Mimochodem, při své první štaci strávil 3,5 roku právě na Spartě.

Nemáte pocit, že se vám to všechno jenom zdá?

Překonali jsme veškerá očekávání, to je potřeba si přiznat, na druhou stranu jsme to neuhráli náhodou. Výsledky, kterých jsme dosáhli, byly odměnou za poctivý přístup.

Loni jste hráli proti Táborsku v Sezimově Ústí, teď saháte po přímém postupu do Evropské ligy. Není to jako šílená jízda?

V kontextu Táborska je až úsměvné, co jsme všechno dokázali. Zároveň si dobře uvědomuju, že po našem sestupu do druhé ligy nikdo neodešel, takže jsme dostali možnost přizpůsobi­t mužstvo obrazu svému. Z toho těžíme.

Nakonec tedy sestup z jara 2016 berete jako plus?

Byl to startovací impulz pro dnešní úspěch, ale samozřejmě daleko radši bych si vybral zůstat tehdy v lize a dnes být tam, kde jsme.

O Evropskou ligu se utkáte v přímém souboji na nejslavněj­ším stadionu v zemi. Existuje snad lepší finále?

Hezká souhra okolností. Prý bude téměř vyprodaná Letná, pro hráče to může být obrovský motiv a svým způsobem životní zápas.

A pro vás?

Určitě největší zápas. Jsme v situaci, kdy hrajeme o obrovskou prestiž, a nebudu zastírat, že i o finanční bonusy. Ze sportovníh­o hlediska to beru jako obrovskou výzvu. Když jsem byl ve Spartě, hráli jsme určitě větší zápasy, ale pořád jsem byl v pozici asistenta. Dnes jako hlavní trenér cítím odpovědnos­t za mužstvo i za celý klub. Byl bych rád, kdyby se nám to povedlo.

Je výhoda, že jste ve Spartě působil?

Asi ne. Sparta se výrazně změnila. Vydala se jinou cestou a dnes už je tam jen Venca Kadlec. Spartu sledujeme jako konkurenta a všichni si uvědomujem­e, že má sílu.

Ještě pod Italem Stramaccio­nim byla v rozkladu.

Dnes je zalarmovan­á, půjde po krvi, protože v tomhle utkání musí brát tři body. Je to její poslední šance, jak jít přímo do Evropy.

Vy už máte předkolo Evropské ligy jisté. Ulevilo se vám, že jste metu splnili?

Vnitřně určitě. Bylo by to jiné, kdybychom útočili na předkolo ze šestého místa a v posledním kole by se nám to podařilo. Všichni by nás plácali po zádech, jak je to fantastick­ý úspěch. Úplně něco jiného je, když téměř držíme třetí místo a někteří už to berou za automatick­é. Řeknu vám to upřímně: už jen to, že máme jistotu kvalifikac­e, je něco neuvěřitel­ného, ale kdyby to jen kvalifikac­í skutečně skončilo, člověk to bude brát jako zklamání.

Vnímají i hráči, že práce ještě není hotová?

Snažím se jim to vštípit do hlavy. Zatímco Sparta takové situace zažívá pravidelně, pro naše kluky to může být zlom v celé kariéře. Ukázat se v Evropě, to může být pro jejich růst i sportovní zájem hodně zajímavé.

Dovedete si představit, že 31. srpna Sigma vyhlíží los základních skupin? Po letech sestupů a bídy mi to přijde jako sci-fi.

Zatím je ta představa spíš neuchopite­lná, těžko hmatatelná. Možná je to trochu sci-fi, ale i tam jsou přece příběhy, které končí dobře. Já bych si přál, aby to bylo i v našem případě.

 ??  ?? Návrat Václav Jílek přijede na Letnou jako kouč Olomouce.
Návrat Václav Jílek přijede na Letnou jako kouč Olomouce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia