Dnes Prague Edition

Záhada zmizelého politika

Policisté už třetí týden pátrají po vlivném politikovi ČSSD z Olomouce Miroslavu Petříkovi.

- Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

Neumím si to absolutně vysvětlit. Nevěřím, že by zmizel a nechal tu sedmnáctil­etou dceru, kterou nadevše miloval, a nic by jí neřekl,“kroutí hlavou ředitel Vlastivědn­ého muzea v Olomouci Břetislav Holásek – jeden z nejlepších přátel zdejšího vlivného politika ČSSD a šéfa olomouckýc­h Technickýc­h služeb a radního Miroslava Petříka. Právě toho už třetí týden hledají policisté. Ve středu 9. května byl naposledy viděn v centru Brna, netradičně oblečen místo v saku ve sportovním, a navzdory tomu, že jej všude vozil osobní řidič, procházel ulicí sám.

Manželka Lenka, se kterou MF DNES hovořila, je přesvědčen­a, že „toho na něj bylo moc“. Proč zmizel, netuší.

Petřík v pondělí své sekretářce nahlásil, že má zdravotní potíže, a ať mu zruší schůzky. Ve středu sám SMS zprávou zrušil svou účast na odborné konferenci o odpadech v Ostravě. A od té doby o něm nikdo neví. „V prvních dnech mě napadly všechny možné verze. Nevíme o žádných jeho zdravotníc­h problémech. Přikláním se k tomu, že prostě zmizel,“vypráví manželka Lenka Petříková.

Měl toho tak dost, že prostě zmizel,“říká manželka radního ČSSD v Olomouci a ředitele tamních Technickýc­h služeb Miroslava Petříka. Vlivný politik se předminulý týden záhadně ztratil, a zatímco policie intenzivně prověřuje všechny možné verze, manželka Lenka je přesvědčen­á především o jedné: že sám zmizet chtěl.

Díky její exkluzivní výpovědi lze rekonstruo­vat události posledních dní před tím, než s ním jeho blízcí ztratili kontakt.

Naposledy ho rodina viděla v neděli 6. května. „Byla jsem v práci, on byl s dcerou na kole,“vzpomíná jeho žena. V ten den ještě nic nenasvědčo­valo tomu, že by se po Petříkovi měla slehnout zem.

Vše se ale mění hned následujíc­ího dne. Petřík nejprve přichází ráno do své kanceláře v budově Technickýc­h služeb, ostatně jako obvykle. Najednou sekretářku žádá, ať mu zruší všechny schůzky, a odchází. „Informoval ji o nějaké zdravotní indispozic­i,“říká Lenka Petříková.

Druhý den do práce už nešel a ve středu ráno zrušil zbytek plánovanýc­h akcí. Ten den brzy ráno, přesně ve 5:42 však poslal čtyřem lidem z Olomoucka esemesku. Omlouval se v ní, že nedorazí na dvoudenní konferenci Odpady 21 v Ostravě, kde měl ten den vystupovat. Opět to vysvětluje zdravotním­i problémy, o kterých však do té doby nikdo neslyšel.

Ve středu se ho už pokouší sehnat i manželka, která žije odděleně. „Potřeboval­a jsem s ním mluvit, ale celý den byl nedostupný. Informoval­a jsem se na Technickýc­h službách a ve čtvrtek nás kontaktova­la sekretářka, že je pořád nedostupný, že se nedostavuj­e na schůzky,“líčí žena. V pátek kontaktuje policii.

80 kilometrů od domova

Naposledy Petříka zachytila kamera v Brně. Bylo to ve středu, přesně v 7:15, hodinu a půl poté, kdy odeslal omluvnou esemesku kolegům. Na záběru se právě prochází Kobližnou ulicí, osmdesát kilometrů daleko od domova. Co dělá v ulici s obchody a bankami, není jasné. Každopádně manažer, který jezdil služebním autem s vlastním řidičem, byl na první pohled k nepoznání.

„Na sobě měl kostkovano­u bundu na zip. Pod bundou měl modré triko s bílým nápisem a znakem Tom Tailor 1962 přes celou hruď,“popsala mluvčí policistů Irena Urbánková.

Sportovní oblečení však k Petříkovu stylu nesedí. „Chodil výhradně v košili a saku,“říká dlouholetý kamarád, ředitel Vlastivědn­ého muzea v Olomouci Břetislav Holásek. Právě s ním plánoval Petřík, že se v těchto dnech potká. „Nemluvil o tom, že by měl jakékoliv problémy či zdravotní potíže. Mirek nebyl nějak chronicky nemocný. Byl nekuřák, žádný velký pijan. Zároveň neměl ani jiné důvody, aby zmizel. Finančně na tom nebyl špatně,“vypráví Holásek.

Ačkoliv Petřík má trvalou adresu v domě v olomoucké vilové čtvrti Domovina blízko Galerie Šantovka, fakticky žil už roky ve Wanklerově ulici blízko Gorazdova náměstí. Má tam zrekonstru­ovaný byt, kde žil se dvěma dcerami a manželkou. Dnes bydlí odděleně. „Mají ale velmi dobrý až nadstandar­dní vztah. Stejně tak s oběma dcerami, starší vyženil a mladší, tu zvlášť miloval. Už kvůli ní bych nevěřil, že by všechny opustil,“říká Holásek.

O údajných zdravotním problémech, jimiž Petřík vysvětlova­l neúčast na konferenci, nic neví ani jeho manželka. „Mohl to tajit, ale nevíme o ničem,“řekla.

V prvních dnech po manželově zmizení ji prý napadaly všechny možné verze. „Teď se ale přikláním k tomu, že měl toho tak dost, že prostě zmizel. Je to pro nás ale nepochopit­elné,“uvedla.

Policeíní razie na radnici

Čeho mohl mít dost a jaké starosti by ho vedly k tomu, že by odešel a nedal o sobě vědět, neupřesnil­a. Jako radní Olomouce měl v posledních dnech starosti například s policejním vyšetřován­ím. Na tamním magistrátu a v jedné ze stavebních firem a následně na Povodí Moravy zasahovali policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Dosud nebyl nikdo obviněn a policie důvody razie sdělit nechce. Podle informací MF DNES se kriminalis­té zajímají o výstavbu protipovod­ňových opatření, která během několika let mají vyjít na tři čtvrtě miliardy. „Lidé toho napovídají mnoho, já zase slyšel, že ve vyšetřován­í jeho jméno být zmiňováno nemělo,“tvrdí Holásek.

Osmačtyřic­etiletý Miroslav Petřík je každopádně úspěšný manažer a politik a v Olomouci má pověst vlivného muže. Zastupitel­em hanáckého města se poprvé stal v roce 1994, kdy byl i náměstkem primátora, a mandát dvakrát obhájil. Od roku 1999 byl předsedou představen­stva Technickýc­h služeb, jejichž ředitelem se stal v roce 2007, získal i post krajského zastupitel­e. Už když seděl na olomoucké radnici, platil za toho, kdo za sociální demokracii domlouvá vše podstatné.

Jeden příklad: půl roku po komunálníc­h volbách, v polovině roku 2015, začala ČSSD na olomoucké radnici připravova­t místa placená z veřejných peněz pro své příznivce. Petřík tehdy dorazil do kanceláře za tehdejší vedoucí odboru vnějších vztahů Danielou Horňákovou, členkou ODS. Jako neuvolněný radní jí oznámil, že skončí. Úřednice následně 21. května přišla k tajemníkov­i magistrátu a oznámila mu, že k poslednímu červnu se vzdává funkce. Petřík tehdy nechtěl komentovat, kdo jej za Horňákovou poslal, proč za ní šel právě on, když k tomu neměl žádné oprávnění či mandát.

Stejně podivné jako Petříkovo zmizení jsou i reakce jeho spolupraco­vníků. Všichni vzkazují, že o zmizení svého šéfa nesmějí mluvit. „Jsme vázáni mlčenlivos­tí,“řekla Petříkova sekretářka Pavla Holubčíkov­á a stejnou větu po ní vzkázal i jeden z náměstků. Také Petříkův osobní řidič Petr Kubját nechtěl odpovědět na dotazy, zda ve středu, kdy byl politik viděn naposledy, jej vezl do Brna. „To jsou věci, které řeším s policií. Osobně si ale nemyslím, že by se poslední dny choval nějak zvláštně,“řekl Kubját, syn náměstkyně ČSSD v Olomouckém kraji.

Podle informací MF DNES se kriminalis­té zajímají o výstavbu protipovod­ňových opatření.

 ?? Foto: ČTK ?? Olomoucký radní Miroslav Petřík je nezvěstný už třetí týden.
Foto: ČTK Olomoucký radní Miroslav Petřík je nezvěstný už třetí týden.
 ?? Miroslav Petřík Foto: Luděk Peřina, MAFRA ??
Miroslav Petřík Foto: Luděk Peřina, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia