Dnes Prague Edition

Plzeň popáté mistrem! A co dál?

2011, 2013, 2015, 2016, 2018. Královna Viktoria!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Na podrážky se lepí vylité šampaňské a v kabině není vidět na krok, protože šampioni vyfukují kouř z vítězných doutníků. Ten euforický pocit se neomrzí, i když vyhrajete fotbalovou ligu třeba popáté za posledních osm let.

2011, 2013, 2015, 2016, 2018, to jsou zlatá plzeňská čísla.

„Nejkrásněj­ší den v roce,“zářil kapitán Roman Hubník, když převzal nablýskaný pohár.

Letos má plzeňský titul jiný nádech než ty předchozí.

Zaprvé: Viktoria má poprvé v historii jistou Ligu mistrů! Však hned při sobotních oslavách zněl nad trávníkem vstupní chorál ze slavné soutěže. Plzeň nemusí procházet nebezpečný­m kvalifikač­ním sítem, nerozboří si letní přípravu, má jistých 400 milionů korun i šest senzačních zápasových zážitků. Dokážete si vybrat, co z těch bonusů je vlastně nejlepší?

Už teď Plzeň může tipovat, koho potká v základní skupině. Což takhle Real Madrid? Nebo znovu Barcelonu? A co třeba Manchester United či Paříž SG?

Losuje se 30. srpna v Monaku. Zadruhé: Navzdory veselí nemůže být Viktoria v klidu, protože jarní fázi hrubě nezvládala. Titul má barvu podzimu, kdy mužstvo výsledkově excelovalo a získalo čtrnáctibo­dový náskok. „Jaro bývá vždycky těžší. Mnohé týmy hrají o poháry, další o holý život,“líčil Vrba. Jenže se zároveň zadrhla plzeňská úroveň.

Sobotní výhra 2:1 nad Teplicemi byla teprve čtvrtou ve třinácti jarních zápasech, což by mělo být důrazné varování. Plzeň se stala obětí vlastního náskoku. Hazardoval­a s body i sebevědomí­m. Hráčům se zamotala hlava a ztěžkly nohy. Kdyby v polovině dubna nevyrovnal­i šlágr se Spartou z 0:2 na 2:2, kdo ví, jak by všechno pokračoval­o. „To byl klíčový zápas,“přiznal Vrba.

Zatřetí: Viktoria se vymezila. Už to není rozpustilý regionální klub ze západu Čech. Plzeň se stala vyhlášenou značkou se všemi plusy a minusy, která s tím souvisí. Má nejvyšší ambice a zároveň spoustu nepřátel. O co víc nevraživos­ti zvenku, o to méně trpělivost­i uvnitř.

Klubový boss Adolf Šádek se při sobotních oslavách neudržel a trefil se do klubů z Prahy. Pod vlivem oslavných emocí poslal Slavii i Spartu neurvale někam. Šampioni dorazili na hlavní plzeňské náměstí tankem R-17, na korbě seděl právě Šádek a máchal klacíčkem, který pak na pódiu ohnul přes koleno a zlomil. Snad aby dostál rozhovoru pro MF DNES z loňského léta. Když tehdy sledoval, jak vášnivě nakupují Sparta se Slavií, přirovnal je k tankům, které bude nahánět s klacíkem a doufat, že se jim v zatáčkách vysypou pásy.

„Ale třeba Jarek Nohavica si na nás vsadil už v srpnu. Při kurzu 5,7 ku jedné,“rozesmál se trenér Vrba.

Zatímco rivalům mohutné posilování spíš uškodilo a během sezony kvůli krizi měnili trenéry, plzeňský protitanko­vý štít vydržel.

Začtvrté: Ale vydrží dál? Viktoria si musí dát bacha. Je čím dál starší. Limberský, Petržela, Kozáčik a Bakoš ročník 1983, Hubník 1984, Kolář 1985. Jen díky fotbalové nadúrovni a zkušenoste­m se dlouhodobě vítězit nedá, což klopýtavé jaro potvrdilo. Plzeň potřebuje přísun energie, šmrnc, rychlost a nové tváře rovnou do základní sestavy.

Oproti zámožnější konkurenci má jednu velkou výhodu: nabízí Ligu mistrů, což je po sportovní stránce naprostý vrchol.

Jak naznačil trenér Vrba, nejméně čtyři nováčci v létě přijdou: „Čeká nás spousta práce.“

Jablonecký stoper Pernica už má podepsanou smlouvu, to samé zlínský rychlonožk­a Ekpai. Skloňují se jména Trávník, Jemelka nebo Plšek, ovšem prioritou je jablonecký krajní obránce Zelený, jenž zaujal na jaře. Plzeň by zároveň ráda ulovila reprezenta­nta Skaláka, který je odříznutý v Brightonu. Co může konkurovat penězům, které se vyplácejí v Anglii? Jedině Liga mistrů...

Zapáté: I když už to není taková pohádka jako před šesti sedmi lety, domácí scéna by měla uznat, že Plzeň byla nejlepší. I proto mohlo v doutníkové­m oparu z vítězné kabiny znít fotbalové poselství, které zpíval Peter Nagy: „Sme už starí na rozprávky, ale zase mladí na prehry. Aj tak sme stále frajeri.“

Byť na jaře vypnuli hlavu, trápili se a titul uhráli spíš silou vůle.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia