Dnes Prague Edition

Sociální demokracie řeší, jak zabránit manipulaci s výsledky hlasování o vstupu do vlády

- Reportér MF DNES

Ondreí Leinert

Ve stínu debat o tom, koho vyšle ČSSD do připravova­né vlády, straníci v posledních dnech řešili i to, jak přesně bude probíhat referendum o vstupu do vlády. Dnes startující velký a závazný průzkum mezi všemi téměř 18 tisíci členy strany totiž provázejí obavy části vedení, aby nedošlo k manipulaci.

Z tohoto důvodu stranické vedení už dříve zamítlo elektronic­ké hlasování, se kterým strana dosud nemá zkušenosti. Vášně však budí i klasické hlasování s urnou a úpravou hlasovacíc­h lístků za plentou. Urny totiž podle jednoho z návrhů měly zůstávat v sídlech místních organizací několik dní. Tak dlouho, aby mohli všichni straníci odvolit.

„Ta hrozba, že někdo bude s urnou manipulova­t, tady je,“přiznával před pátečním jednáním na předsednic­tvu jeden z vlivných straníků. Nakonec proto sociální demokraté zvolili jinou metodu.

„Začne schůze, během níž bude diskuse o vstupu do vlády, a na konci této schůze pak proběhne tajné hlasování. Do hodiny budou lístky sečtené a předseda místní organizace zašle protokol s výsledky přímo do centrály ČSSD,“přibližuje stranický mluvčí Petr Vurbs.

„Pro manipulaci nebude prostor,“je přesvědčen šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Podobně mluví předseda královéhra­deckých sociálních demokratů a donedávna místopředs­eda strany Jan Birke. „Neumím si představit, že by to u nás v kraji někdo zmanipulov­al. To by bylo fakt zle,“říká Birke, který si obdobně jako další sociální demokraté netroufá odhadnout, jak hlasování dopadne.

Neíisté „ano“pro ANO

Nedávný průzkum MF DNES mezi krajskými lídry ČSSD, kteří odpovídali na to, jaké nálady převažují v jejich členských základnách, naznačil, že by sociální demokraté spíše mohli hlasovat pro vstup do vlády. Mezi straníky je však stále hodně nerozhodnu­tých, jedním z nich je i zmíněný Chvojka, který deníku Právo řekl, že se rozhodne až 28. května při hlasování v jeho domovské Chrudimi.

Referendum, které bude trvat až do 14. června s tím, že výsledek chtějí sociální demokraté oznámit o den později, je poslední neznámou na straně ČSSD pro to, zda vstoupí do vlády s hnutím ANO za podpory komunistů.

Pokud by v něm ČSSD vstup do koalice s Babišem schválila, pak by se prý nemělo stát, že některý z patnácti sociálněde­mokratický­ch poslanců bude hlasovat proti vládě.

„Víme, že jsou tam lidé, kteří s tím mají velký problém, ale co jsme se bavili, tak všech patnáct bude výsledek referenda akceptovat a nepůjde proti němu,“tvrdí jeden z poslanců ČSSD.

Komplikací pro vedení sociálních demokratů je teď ještě střet s prezidente­m Milošem Zemanem, který už předem oznámil, že odmítne jmenovat ministrem zahraničí europoslan­ce Miroslava Pocheho – vlivného člena pražské ČSSD, který v posledních měsících vytvořil tandem s předsedou strany Janem Hamáčkem.

Pocheho za problém ve vládě označují i komunisté, kteří si v posledních týdnech začali říkat o větší pozornost. A šéfovi ANO Andreji Babišovi ukazují, že ani oni se nenechají umluvit k toleranci vlády jen za pár programový­ch ústupků.

Pro Babiše jsou teď největší komplikací požadavky komunistů, aby z programové­ho prohlášení vlády vypadla pasáž o navyšování počtu vojáků v zahraniční­ch misích.

Komunistic­ký předseda Vojtěch Filip tvrdí, že to lze snadno vyřešit. „Stačí vzít pasáž z programové­ho prohlášení vlády v roce 2002. Tehdy už jsme také byli členy NATO a ve vládě byli i lidovci, takže to asi nemohlo být nic proti našim spojencům,“tvrdí Filip.

Babiš se s ním během oťukávací schůzky minulý týden nedohodl. Filip však už avizoval, že jednání nebudou otázkou pár hodin. K tomu, aby dosáhl svého cíle, si prý klidně počká až do poloviny června, kdy by měly být výsledky sociálněde­mokratické­ho referenda.

Že by referendum u nás někdo zmanipulov­al? To by bylo fakt zle.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia