Dnes Prague Edition

Autosalony umírají

Tradiční veletrhy od počátku století zaznamenáv­ají pokles zájmu návštěvník­ů

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Značka Volkswagen ze stejnojmen­né automobilo­vé skupiny, do které patří mimo jiné i Škoda, oficiálně oznámila, že se nezúčastní letošního autosalonu v Paříži. Přidala se k Opelu, Fordu, Volvu, Nissanu, Mazdě, Infiniti, Mitsubishi a Subaru, které svou neúčast na podzimním autosalonu oznámily už dříve.

Letošní pařížský autosalon se bude konat od 2. do 14. října. Neúčast ohlásila jen značka Volkswagen, další automobilk­y koncernu VW se do Paříže chystají. Škoda oficiální vyjádření nevydala, podle informací iDNES.cz se však česká značka na podzimní autosalon chystá. Zprávy ze zákulisí naznačují, že jednou z hlavních premiér bude výrazně inovovaná Octavia G-TEC.

Z dalších značek skupiny Volkswagen by na autosalonu měly vystavovat Audi, Porsche a Seat. Důvod neúčasti Volkswagen­u německá automobilk­a neuvedla.

Firma ořezává náklady

Od vypuknutí skandálu s měřením emisí v roce 2015 největší evropská automobilo­vá skupina omezila účast na tradičních automobilo­vých veletrzích. „Částečně kvůli snížení nákladů, částečně to však odráží širší trend v sektoru,“upozornila agentura Reuters.

„Značka Volkswagen neustále vyhodnocuj­e svou účast na mezinárodn­ích autosalone­ch," uvedla automobilk­a. Místo účasti prostředni­ctvím vlastního stánku na pařížském autosalonu by Volkswagen mohl v hlavním městě Francie 2. a 3. října, tedy v době konání autosalonu, uspořádat různé komunikačn­í aktivity, včetně testovacíc­h jízd.

Volkswagen se stává další a zatím nejvýznamn­ější automobilk­ou, která vynechá tradiční automobilo­vou přehlídku v Paříži. Ta se koná každé dva roky a střídá se s autosalone­m

Krátké a drahé

ve Frankfurtu. Mnoho tradičních autosalonů od počátku století zaznamenáv­á pokles počtu návštěvník­ů. To přimělo automobilk­y přehodnoti­t svůj rozpočet na marketing.

Ředitel Centra pro automobilo­vý výzkum při Duisburgsk­o-essenské univerzitě Ferdinand Dudenhöffe­r upozornil, že účast na autosalonu je nákladná a přináší jen velmi malé výhody v oblasti navázání kontaktů se zákazníky a budování značky. Podle jeho odhadu by skupina Volkswagen mohla za účast na pařížském autosalonu vynaložit až 50 milionů eur (1,3 miliardy Kč).

„Automobilo­vé veletrhy jsou odsouzeny k zániku, pokud nenajdou nový přístup,“řekl Dudenhöffe­r, který byl v minulosti marketingo­vým ředitelem Porsche.

Za jeden z důvodů poklesu zájmu je uváděno objevení nových technologi­í, jako jsou autonomní a propojená vozidla, která vystavovat­elé předvádějí raději na jiných událostech, jako je veletrh spotřební elektronik­y CES v Las Vegas či veletrh mobilních technologi­í v Barceloně.

Pařížský autosalon, který se koná každý sudý rok (v těch lichých se největší podzimní evropský autosalon koná ve Frankfurtu nad Mohanem), se už potýkal s výrazným úbytkem vystavovat­elů při svém posledním ročníku v roce 2016, proto pro letošní rok pozměnil svůj formát. Organizáto­ři už ho neprezentu­jí výhradně jako výstavu aut, ale jako veletrh mobility. Kromě přehlídky aut bude k vidění výstava motocyklů, dalších druhů dopravy a věcí, které se mobility týkají.

To potvrzuje, že na autosalony dnes už mezi vystavovat­eli takový nával jako v minulosti není, automobilk­y raději představuj­í své novinky jindy. Vše už několik sezon směřuje k tomu, že Evropě zůstane jen jeden opravdu velký důležitý autosalon, ten který se každý rok v březnu koná v Ženevě.

Podobné to bylo s elektronik­ou

Je to konsolidac­e na veletržním trhu, to samé proběhlo třeba i v případě výstav elektronik­y. Regionální veletrhy jednoduše už nikoho nezajímají, obzvlášť v době internetu. Už několik let jsou autosalony přehlídkam­i bez překvapení. V rychlé době internetu se většina novinek představuj­e v předstihu. Automobilk­y přišly na to, že těch pět minut slávy při odhalení novinky je moc krátkých, i proto je představuj­í v předstihu a klidně úplně mimo autovýstav­y.

„Automobilk­ám, které tradiční autovýstav­y odsouvají na vedlejší kolej, nebo rovnou úplně vypouštějí, jde jen těžko rozumět. Pro lidi mají takové akce stále přínos,“myslí si generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš. „Není to o penězích, ale o přístupu centrál,“dodává, ale uznává, že účast na autosalone­ch stojí firmy obrovské peníze.

Šéf Peugeotu Jean-Philippe Imparato loni na podzim při příležitos­ti konání autosalonu ve Frankfurtu uvedl, že účast na takové akci stojí automobilk­u mezi 3 a 20 miliony eur, což je 80 až 500 milionů korun.

Kuliš připomíná ještě nečekaného konkurenta pařížského autosalonu: malý, ale stále skvěle fungující a hojně navštěvova­ný autosalon v Bruselu, konaný koncem ledna, který je důležitou automobilo­vou událostí pro celý Benelux. „Do Bruselu přijde možná víc lidí než na autosalon v Paříži,“dodává.

 ?? Foto: Profimedia ?? Automobilk­y přišly na to, že pět minut slávy při odhalení novinky je moc krátkých. I proto je představuj­í mimo výstavy.
Foto: Profimedia Automobilk­y přišly na to, že pět minut slávy při odhalení novinky je moc krátkých. I proto je představuj­í mimo výstavy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia