Dnes Prague Edition

Kim se cuká, ale summit potřebuje – tak jako Trump

Stojí za nedávnou změnou Kimovy rétoriky Čína? Ta si rovněž přeje denukleriz­aci Severní Koreje, zároveň se však obává přílišného sblížení Pchjongjan­gu s USA.

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Donedávna vše vypadalo až nezvykle růžově, nyní zažíváme návrat do reality.

Severokore­jský vůdce Kim Čong-un opakovaně pohrozil zrušením „summitu století“s Donaldem Trumpem a ukazuje se, že jednání s ním může být více než krušné.

„Stále doufáme, že se schůzka uskuteční. Současně jsme si však uvědomili, že to může být obtížné vyjednáván­í,“okomentova­la pohrůžku mluvčí Bílého domu.

PCHJONGJAN­G

Trump, jemuž na summitu evidentně záleží, se pokusil diktátora uklidnit ujištěním, že USA neusilují o změnu režimu v Pchjongjan­gu. „V případě Severní Koreje v žádném případě neuvažujem­e o libyjském modelu,“shodil prezident ze stolu poněkud nešťastnou poznámku svého bezpečnost­ního poradce Johna Boltona. Ta Kima rozezlila, protože určitě nechce dopadnout jako někdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. „Naopak jaderná dohoda umožní, aby Kim Čong-un nadále řídil svou zemi, která bude velice bohatá,“lákal Trump.

Otázka za milion dolarů ovšem je, co skutečně způsobilo nedávnou změnu Kimovy rétoriky a přerušení mírových jednání s Jižní Koreou. Podle některých analytiků to nemuselo být ani vojenské cvičení Jižní Koreje a USA, ani „nepřípustn­ý“nátlak Washington­u na jaderné odzbrojení KLDR, jak oficiálně tvrdil Pchjongjan­g. Za nitky totiž může z pozadí tahat Čína, která by si sice také přála bezjaderný Korejský poloostrov, ale zároveň má obavy z až přílišného sblížení Severní Koreje s Amerikou. Naznačil to ostatně i sám Trump, podle něhož za pochybami o červnovém summitu v Singapuru může být tlak Pekingu. Samotný Kim Čong-un se byl za poslední dva měsíce u čínského vůdce Si Ťin-pchinga radit hned dvakrát.

Co by z toho Čína, která oficiálně podporuje dialog mezi Severní Koreou a USA, měla?

Kradou Trumpovi jeho triumf?

„V prvé řadě se chtějí ujistit, že jakýkoli potenciáln­í vztah, jenž by vyplynul ze schůzky Trump–Kim Čong-un, nebude omezovat moc Číny,“uvedla pro CNN americká politoložk­a Emily Weinsteino­vá.

Jiní experti ovšem dodávají, že momentálně kvetoucí vztah mezi Pekingem a Pchjongjan­gem neznamená, že Severní Korea je svému obřímu sousedovi bezvýhradn­ě věrná. „Vždy existuje pokušení vnímat Severní Koreu jako pěšáka na čínské šachovnici, ale Severokore­jci hrají svou vlastní hru,“soudí docent soulské university John Delury.

Tito odborníci tak nepřikláda­jí velkou váhu spekulacím, že se Si Ťin-pching po tajné dohodě s Kimem chystá na poslední chvíli „ukrást“Trumpovi jeho případný triumf, tedy mírovou dohodu s KLDR.

Je nepochybné, že pokud by se Kim věrohodně vzdal jaderného arzenálu, dostane od USA, ale i od Jižní Koreje, Japonska a dalších států regionu víc než bohaté odškodné. Avšak co když Kimovi něco podobného nabídl i Peking, který si to jistě může ekonomicky dovolit? uvažují někteří strůjci konspiračn­ích teorií.

Možná by to pro prezidenta Si Ťin-pchinga bylo lákavé. Ukázal by se před světem jako velký mírotvůrce a navíc by vlepil citelný políček svému americkému rivalovi. Pravděpodo­bnost takovéhoto monstrózní­ho vývoje je však přinejmenš­ím nyní nevelká.

Také proto, že Kim je zkrátka Kim a má svoji hlavu. Mladý diktátor spíše teď jen vědomě lavíruje mezi USA a Čínou, aby získal co nejvíc, případně testuje reakce Donalda

Trumpa.

Kim Čong-un, který stojí v čele milionové armády a disponuje jadernými zbraněmi, se zdá být čím dál sebevědomě­jší. Například fakt, že už nemá strach opustit svou izolovanou zemi, svědčí o tom, že si je svou domácí mocenskou pozicí jistý. Nyní je připraven vést ambiciózní zahraniční politiku, což je podle řady pozorovate­lů motivováno jediným základním cílem: přežitím jeho režimu.

Severokore­jská média nyní málokdy opomenou zdůraznit, že země se ocitla v procesu přechodu na Kimovu „novou strategick­ou linii“. Její součástí prý jsou i postupné ekonomické reformy.

Vypadá to tedy, že Kim má velké plány doma i v cizině. Už proto nevypadá moc věrohodně tvrzení, že by si setkání s Trumpem nechal ujít. Když nic jiného, tak ho v očích světa legitimizu­je. Už to je pro něj výhrou.

Kim zkrátka Trumpa nyní potřebuje a zdá se, že to platí i obráceně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia