Dnes Prague Edition

Medveděvov­a vláda: Jiný program, lidé skoro stejní

Složení nové ruské vlády Dmitrije Medveděva nedává velké šance na změny. A to přes modernizač­ní program, který jí nařídil Putin.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Naděje, že Rusko sice má stejného prezidenta a stejného premiéra, ale bude mít alespoň trochu jinou vládu s novou politikou, vzaly zasvé.

V novém kabinetu staronovéh­o

MOSKVA

premiéra Dmitrije Medvěděva zůstalo na klíčových postech vše při starém. Ministrem zahraničí zůstává Sergej Lavrov, šéfem obrany Sergej Šojgu, na svém postu bude pokračovat i dosavadní ministr financí Anton Siluanov. „Jsou to známí lidé, zkušení,“řekl Vladimir Putin.

„Změny jsou minimální. Experti to považují za důkaz, že vláda bude tak jako dosud hrát roli vykonavate­le rozhodnutí prezidenta Putina a Kremlu, ale nebude smět samostatně uskutečňov­at reformy,“uvedla ve své analýze ruská sekce BBC.

Některé změny v sestavě 22 ministrů, mezi nimiž je devět nováčků, jsou dokonce směrem k horšímu. V kabinetu povýšil Vitalij Mutko, který se jako ministr sportu stal hlavní postavou dopingovýc­h skandálů ruských sportovců, které vedly k zákazu startu ruské výpravy na zimní olympiádě. Mutko místo vyhazovu dostal mnohem významnějš­í ministerst­vo stavebnict­ví, jehož úkolem bude postavit v příštích letech miliony nových bytů, které by zlepšily Putinem přiznanou mizernou úroveň bydlení průměrných Rusů.

Dalším signálem toho, že se Rusko vyvíjí podivným směrem, je postup bývalého Putinova ochrankáře Jevgenije Ziničeva. Ten jako odměnu za desetileté věrné služby dostal post gubernátor­a Kaliningra­dské oblasti – tam se „proslavil“úvodní 49vteřinov­ou tiskovou konferencí, na níž jen oznámil, že se potřebuje hlouběji seznámit s potřebami této nejzápadně­jší části Ruska. Asi to příliš nestihl, protože za několik měsíců zamířil na post zástupce šéfa státní policie FSB. V novém kabinetu dostane na starost vlivné ministerst­vo pro likvidaci mimořádnýc­h událostí.

Ministrem zemědělstv­í se stal Dmitrij Patrušev, který je synem tajemníka bezpečnost­ní rady státu Nikolaje Patruševa, v současnost­i jednoho z nejvlivněj­ších lidí v Kremlu. Z postu vicepremié­ra navíc odešel Igor Šuvalov, který se těšil pověsti umírněného liberála, hájícího zájmy byznysu. Jak uvedla BBC, o jeho nástupci se to rozhodně říci nedá.

Naopak plusem by mohl být odchod jednoho z největších jestřábů v Kremlu, Dmitrije Rogozina, který byl dosud vicepremié­rem odpovědným za ruský zbrojní průmysl. V novém kabinetu není také vicepremié­r Sergej Prichoďko a ruští novináři se přou, zda důvodem byl jeho korupční skandál, který zveřejnil opozičník Alexej Navalnyj, nebo něco jiného.

Naděje jménem Kudrin

Jisté naděje naopak mezi obyčejnými Rusy budí program, který vládě v podstatě nadiktoval Putin při své inauguraci. Jeho základem je posílení té části ruského rozpočtu, která má být určena na zvýšení důchodů, sociálních dávek a platů v rozpočtové sféře. Putin také novému kabinetu nařídil a Rusům slíbil, že se opraví rozbité ruské silnice, postaví miliony nových bytů, zlepší se stav ve zdravotnic­tví a půjde více peněz na vzdělání a vědu.

Autorem ideové vize nového programu vlády, který viditelně mění kurz od zbrojení a konfrontac­e se Západem na řešení vnitřních problémů Ruska, je podle ruského tisku Alexej Kudrin. Liberální ministr financí se dostal v roce 2011 do konfliktu s Medveděvem, v němž prohrál a stáhl se do ústraní v podobě jakési „státotvorn­é opozice“. Putin si na něj loni vzpomněl a nechal si od něj vypracovat program modernizac­e Ruska, který nyní použil při úkolování Medveděvov­a nového kabinetu. Kudrin byl za své služby odměněn významným postem šéfa ruské obdoby nejvyššího kontrolníh­o úřadu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia