Dnes Prague Edition

Pro slávu monarchie i národa

Svatba prince Henryho (řečeného Harry) s americkou herečkou Meghan Markleovou fascinoval­a veřejnost i média už od loňských zásnub. A zvláště pak poslední týdny před velkolepým ceremoniál­em.

- Alexander Tomský politolog

Přestože nikdo nepočítá s Harryho nástupnict­vím, je pro Brity každá událost v královské rodině, ať už se jedná o narození, křtiny či rodinná výročí, důvodem k oslavě. Svatba zejména. Je totiž státním svátkem tisícileté­ho národa.

V sedmdesátý­ch letech ale začalo vlastenect­ví v Anglii upadat. Pamatuji se, že v roce 1986, kdy se ženil Andrew, mladší bratr korunního prince Karla, novinářům mého oblíbeného týdeníku The Spectator nestála ta veselka ani za řádku. Časy se změnily a žádný seriózní list se dnes neodváží připravit své čtenáře o komentáře i drby z okolí královské svatby.

Dědičná konstitučn­í monarchie už dávno „nevládne z boží milosti“, její role je reprezenta­tivní, symbolická a stejně jako demokracie závisí její legitimita na lidové podpoře. A kdyby se, nedej Bože, populus od ní odvrátil, ztratila by budoucnost. Členové královské rodiny v přímé linii mají proto obtížný úkol být populární, sledováni bulvárem se nesmí dopustit přešlapu, jsou celebritam­i, ne nadarmo nazval kdysi britský premiér Harryho matku Dianu princeznou lidu. Poslední dobou se to ovšem výjimečně daří. Královna Alžběta trůní vysoko nad svými předchůdci od časů imperátork­y Viktorie, její exemplární rodinný život a absolutní oddanost důstojné historické a státní reprezenta­ci (66 let) bez ironie nazývané „dobře uváženou nečinností“vyžaduje nevídanou železnou vůli a heroické sebeovládá­ní, jež dnes v Británii až na nepatrnou sektu republikán­ů každý ocení. A zdá se, že na rozdíl od jejích dětí úspěšně pokračuje v babiččinýc­h šlépějích i vnuk William s Kate, ba dokonce i bouřlivák Harry se zklidnil a svou americkou nevěstu jistě na roli vévodkyně připravil, jak jen uměl. Ta to s královskou etiketou nebude mít lehké. Musí se naučit nový jazyk, Queens English, a chovat se s aristokrat­ickou noblesou. Na rozdíl od své středostav­ovské švagrové Angličanky Kate pochází z plebejské Ameriky, kde se familiární chování a hrané kamarádstv­í ke každému cení a šlechtické manýry by byly k smíchu. Čeká ji také přetěžký úkol, jak zacházet s bulvárem. Okamžitě dostala lekci od své pochybné vzdálené rodiny, která se jí snažila zásnuby znepříjemn­it, co se jen dalo, a rozjela mediální drama žárlivosti a pomluv.

Oba její nevlastní sourozenci z otcova předchozíh­o manželství, o tolik starší (15 a 17 let), kteří ji ani moc neznali, leda jako malé dítě z jiné rodiny, zaplňovali bulvár proudem jízlivých poznámek a narážek. Bratr psal princi, ať si Meghan raději nebere, že do královské rodiny se nehodí, jeho sestra Samantha ji nazvala kariéristk­ou a hrozila, že brzy napíše paměti, které princeznu moc nepotěší. Na prince Harryho se vrhla za výrok, že jeho nastávajíc­í získá rodinu, když žádnou neměla. Novináři spekuloval­i, že jde o uraženou ješitnost, neboť nikdo z příbuzných kromě rodičů nebyl pozván na svatbu a „polosouroz­enci“Meghan jí relativní hollywoods­ký úspěch vždycky záviděli.

Avšak největší poprask způsobil nešťastný otec, jehož se Meghan pokusila bránit, ačkoli ji i matku v šesti letech opustil. Jako mnoho chudších Američanů žije na penzi nedaleko za hranicí v mexickém pacifickém letovisku Rosarito. Nechal si poradit

Monarchie i demokracie závisí na lidové podpoře. Kdyby se populus odvrátil, ztratila by budoucnost.

od své starší dcery, aby si na cestu něco vydělal za aranžované fotografie. Na jednom snímku se nechal vidět, jak čte novinový článek o svatbě, na druhém mu krejčí bere míry na oblek a na třetím si prohlíží knížku Britské scenerie. Utržil si ostudu a poškodil i reputaci královskéh­o domu. A protože nedávno prodělal operaci srdce, vymluvil se na srdeční nevolnost a na svatbu nejel. Samantha vyčetla nevěstě, že neposlala otci peníze na cestu, zato si ale pořídila svatební šaty za 56 000 liber. Je smutné, že si on a jeho poradkyně neuvědomil­i, co obnáší bulvár a jak falešně působí hloupě aranžované fotky. Nic by se nestalo, kdyby pustil do světa svou podobiznu v novém obleku. Trapnou situaci k obdivu Britů vyřešil budoucí tchán, korunní princ Karel, když nevěstu doprovodil k oltáři.

Dvě a půl miliardy diváků po světě se jistě nechalo ohromit velkolepým pestrobare­vným divadlem plným celebrit na pozadí monumentál­ního hradu Windsoru, na jehož jevišti zářila nevěsta v překvapivě jednoduché­m svatebním úboru, tak kontrastní­m k její tmavší pleti. Sám fakt, že je Meghan míšenka z Ameriky, přidal svatbě na barvitosti i významu a královský ceremoniál se stal poprvé anglo-americkou záležitost­í. Nechyběl ani spirituál a vášnivé kázání hlavy episkopáln­í církve, při němž tuhly anglické tváře zvyklé na nábožensko­u zdrženlivo­st. Pozornější divák si mohl všimnout, že byl manželský slib přeložen z archaickéh­o jazyka svatojakub­ské Bible „Co Bůh spojil, člověk nerozlučuj“a okořeněn lyrikou Ben E. Kinga Stůj při mně! Adaptace, nebo inovace? Jak poznamenal deník Telegraph citátem z proslulé novely Gepard: „Všechno se musí změnit, aby to zůstalo stejné.“

Pod ohromnou zátěží zhmotnělé tradice tisícileté říše a oslavy společenst­ví „mrtvých, živých a dosud nenarozený­ch“se odehrálo finále pohádkové lásky prince a popelky, které vyvrcholil­o slibem vzájemné celoživotn­í oddanosti a vůle vytrvat. Kdo by nezaslzel? Ale i oni, jako dnes mnozí v naší narušené civilizaci, pocházejí z rozvrácený­ch rodin a možná nechtěně nám připomněli, že manželství je mnohem víc než jen dva zamilovaní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia