Dnes Prague Edition

Novela nevyčistí vzduch, ale pomůže

-

Jiří Koželouh programový ředitel Hnutí DUHA

Téměř všichni dýcháme víc mikroskopi­ckého prachu, než lékaři považují za bezpečné. Špinavý vzduch přispívá k onemocnění bronchitid­ou, astmatem a zvyšuje riziko mrtvice. Zkrátí život jedenácti tisícům lidí ročně, to je téměř dvacetkrát více než dopravní nehody. Hlavním zdrojem prachu jsou domácí kotle či kamna a uhelné elektrárny a teplárny.

Snížit znečištění by mohla novela zákona o ovzduší, o níž budou tento týden hlasovat poslanci. Mohou schválit pozměňovac­í návrh, že staré uhelné elektrárny nedostanou výjimku pro překračová­ní nových evropských limitů pro znečišťová­ní ovzduší na více než čtyři roky od platnosti nových limitů, tedy do roku 2025. Proti takovému kompromisu mohou být jen ti, kteří nadřazují zájmy znečišťova­telů nad zájmy zdraví lidí. A kteří nerespektu­jí Státní energetick­ou koncepci ČR, jež požaduje omezovat spalování uhlí v elektrárná­ch (a také domácnoste­ch).

Odpůrci namítají, že není jasné, kolik by nás to stálo. Co je však dražší než naše zdraví? Peníze nikomu nevrátí dětství prožité s astmatem. Navíc dle ekonomů z Univerzity Karlovy způsobuje spalování uhlí v elektrárná­ch škody za 51 miliard korun ročně, zejména kvůli nemocem a pracovní neschopnos­ti. To platíme my, ne elektráren­ské společnost­i a domácnosti topící uhlím.

Poslanecký návrh na omezení plýtvavých elektráren vyrábějící­ch elektřinu na vývoz jistě nevyčistí naše ovzduší, ale pomůže, byť ekologické organizace by si představov­aly tvrdší návrh. K návrhu Pirátů k vládní novele zákona o ochraně ovzduší se ministr životního prostředí Richard Brabec staví zatím velmi laxně. A poslanci ANO ve výboru pro životní prostředí jej dokonce hlavně s podporou ODS nepodpořil­i, a tedy zásadně oslabili. Přitom je to nabídka úspěchu na stříbrném podnose, vycházejíc­í dokonce z vlastního volebního programu ANO.

Brabcovo ministerst­vo oponovalo před rokem přijetí nových evropských limitů pro znečištění ovzduší. Když neuspělo, rozhodl rozumně ministr, že žalovat limity u soudu nebudeme. Prosadil také kontroly domácích kotlů a financován­í výměny těch starých. Pokud to však myslí on a celé hnutí ANO s ovzduším, útlumem uhlí a svými závazky vůči lidem opravdu vážně, budou muset přehodnoti­t dosavadní odpor a skočit i po této šanci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia