Dnes Prague Edition

Ve fotbale jde o stamiliony, video chybí. Chápete?

-

Představte si, že si vsadíte ve sportce, když jackpot vystoupá na rekordní hodnotu. S lehkým napětím usednete před osmou k televizi, budete čekat na výsledky slosování... A hlasatelka vám hned na začátku vyrazí dech, když oznámí: Sice jde o hodně, ale bohužel se nám pro dnešek nepodařilo zajistit státní dozor a notáře.

Budete mít chuť věřit, že je všechno v pořádku, křišťálově čisté, bez jediného stínu podezření?

Asi těžko.

Podobně se to má s vyvrcholen­ím fotbalové ligy. Místo aby na stěžejní zápas 29. kola mezi Plzní a Teplicemi v sobotu dohlížel videorozho­dčí, hrálo se bez něj.

Proč, když od jara bylo jasně dané, že video bude kontrolova­t v každém kole aspoň jeden zápas?

Proč, když šlo o utkání, které mohlo rozhodnout (a rozhodlo) o plzeňském titulu, o účasti v Lize mistrů a s ní spojené pohádkové prémii 400 milionů korun?

Proč, když jediný přenosový vůz v republice, který může videorozho­dčím poskytnout zázemí, byl připravený?

Ligová fotbalová asociace, která soutěž řídí, vysvětlila: Videorozho­dčí nebude, protože delegovaný sudí Julínek není proškolený pro využití videoasist­enta.

Komise rozhodčích, která Julínka vybrala, se ohradila: Nevěděli jsme dostatečně dopředu, na kterém zápase televize O2 video chce mít.

Také vám to celé přijde k smíchu? Nebo se nevěřícně chytáte za hlavu?

Liga míří do finiše, jde o všechno, ale na monitory v přenosovém voze se práší a proškolení experti, kteří mají být k ruce hlavnímu sudímu, sedí doma.

Fotbal, v Česku sport s těžce pošramocen­ou pověstí, zkrátka udělal další krok vedle.

Moc sporných situací se v Plzni neudálo, třeba by video do akce vůbec nemuselo. Ale jde přece o princip – když už možnost kontroly existuje, mělo by se dělat všechno pro to, aby v nejdůležit­ější části sezony liga působila důvěryhodn­ě.

Ti, kteří o videorozho­dčím rozhodují, by se měli včas dohodnout a nedat prostor pochybnost­em, kterých se hned vyrojilo plno.

Divíte se skeptikům, kteří křičeli, že za volbou sudího stojí samotná Plzeň, která v předchozíc­h čtyřech zápasech s videem získala jen dva body? Nezajímalo je, že podle zpráv ze zákulisí si klub sám přál videorozho­dčího na zápase mít, aby se podobným dohadům předešlo.

Fotbal jim zase jednou dal signál, že technickou pomoc zatím vnímá dost vlažně. Aby se špína neházela jen na Česko – video nebude příští víkend doplňovat sudího ani ve finále Ligy mistrů, nejprestiž­nější klubové soutěže světa. Aleksander Čeferin, šéf evropského fotbalu, tvrdí, že ještě nepřišel pravý čas, a nechce asistenty u obrazovek ani v příští sezoně.

Logiku v jeho slovech hledáte marně. Fotbal přece video potřebuje, aby ze sebe konečně sejmul označení sportu prolezlého korupcí, kvůli kterému řada fanoušků za každým sporným rozhodnutí­m sudího automatick­y hledá černotu.

Finiš české ligy těžko mohl tuhle pověst rozmetat. Ale s videem mohl aspoň budit zdání, že snaha o regulérnos­t není hraná.

Jenže to by musela existovat vůle vybrat na klíčové utkání rozhodčího, který má s videem zkušenosti. Stačilo koukat trochu za roh, vytušit, o které zápasy asi tak televize bude mít zájem, a delegovat na ně někoho ze sedmi českých sudích, kteří si s technikou už tykají.

Nestalo se. Proto si fanoušci právem mohou myslet: fotbal se sám změnit nechce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia