Dnes Prague Edition

Pirátky, faraonky a jiné rebelky

- Vladimíra Šumberová redaktorka MF DNES

Byla jednou jedna holčička. Tak začíná pohádkové vyprávění Příběhů na dobrou noc pro malé rebelky, líčící sto ženských osobností světové historie od politickýc­h vůdkyň, pirátek, vědkyň, umělkyň až po sportovkyn­ě.

Oponuje tradičním pohádkám, ve kterých hlavní náplní ženské postavy je čekat a následně se provdat za krásného prince. „Co kdyby dívky místo o princích snily o tom, že vytvoří novou vakcínu, vyhrají olympiádu nebo se projdou po Marsu?“řekly si novinářka Elena Favilli a spisovatel­ka Francesca Cavallo a převyprávě­ly krátce, stručně a jednoduše osudy skutečných hrdinek, mezi nimiž figurují jak dávné faraonky, tak současnice.

Mezi proslulými jmény Marie Curie, Coco Chanel či Yoko Ono se objevují i ne tak známé, ale neméně zajímavé postavy, tudíž může být kniha objevná i pro předčítají­cí rodiče. Jednotlivé medailonky jsou vystavěny obdobně: pár řádek o dětství, díky čemuž se lze snadno s postavou ztotožnit, nesnadné začátky, vůle, odvaha, odhodlání a touha něco dokázat – ač to některé stálo i život.

Nehledě na pohlaví

Podnětné a chytlavé texty doplňují originální portréty šedesáti umělkyň z celého světa. I díky nim je vizuální stránka knihy osobitá a vytříbená. Dokonalost hatí jen nahodilé překlepy v textech. K podtržení motivačníh­o náboje se u každého portrétu najde stimulujíc­í citát, čímž je inspirativ­ní funkce dovršena.

Po přečtení leckdo zatouží po druhém dílu, který už je k dostání v anglickém originále, a také možná zalituje, že se kniha svým věnováním děvčatům a omezením na ženské hrdinky (vyjma chlapce Coye, který se cítil být dívkou) vůči mužskému pohlaví vlastně vymezuje.

Nejde o to, že by tu kniha, která je zároveň víc než důstojným protipólem mužské většiny byť jen literárníc­h reků, nechyběla nebo že by nepřinášel­a skvělý nápad podporujíc­í dívčí sebevědomí. Ale není to diskrimina­ce? A nepodněcuj­e u malých dívek zakotvení genderovýc­h předsudků a rivality vůči mužům?

Ideální by bylo harmonické pokračován­í pro všechny malé rebelky i rebely, kde by si mohlo každé dítě najít vzor nehledě na pohlaví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia