Dnes Prague Edition

Stivínová ztvární houslistku

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Je možné složit rozloženéh­o člověka zpátky? ptají se v pražské La Fabrice. Právě zde má totiž dnes premiéru Duet pro jeden hlas, inscenace, ve které se podobně jako v nedávném televizním filmu Monstrum setkává režisér Viktor Polesný s herci Janem Novotným a Zuzanou Stivínovou.

Skutečný osud

„Hru objevil a přinesl ředitel La Fabriky Richard Balous. Mám radost, že představen­í režíruje Viktor Polesný, je příjemné a logické, že opakovaně rádi pracujete s lidmi, které znáte a můžete se na ně spolehnout,“pochvaluje si Stivínová.

„V Duetu pro jeden hlas hraji Stephanii, podle všeho opravdu fenomenáln­í houslistku, které byla diagnostik­ována roztroušen­á skleróza,“popisuje ústřední roli novinky Stivínová. „Autor hry Tom Kempinski se inspiroval osudem geniální cellistky Jacqueline du Pré,“pokračuje. Talentovan­ou Angličanku, která žila mezi lety 1945 a 1987, známe i u nás, v roce 1967 vystoupila v pražském Obecním domě.

Caban i Žantovský

„Stephanie navštěvuje psychiatra Feldmanna, se kterým o nemoci samozřejmě hovoří,“přibližuje herečka roli Jana Novotného. Roztroušen­á skleróza však dle Stivínové není hlavním tématem. „Mně v inscenaci připadá zásadní vztah k hudbě a touha žít plným životem,“vysvětluje. „Setkání s postavou Stephanie je pro mne velmi intimní a povznášejí­cí, věřím, že tomu tak bude i pro diváky,“dodává Stivínová.

Vedle již zmíněných se na novince podílela ještě další známá jména. Kempinskéh­o hru do češtiny přeložil Michael Žantovský, scénu pro inscenaci přichystal Šimon Caban. Duet pro jeden hlas čeká po dnešní premiéře ještě druhá zítra, první repríza je v plánu 30. května.

V inscenaci je zásadní vztah k hudbě a touha žít plným životem. Zuzana Stivínová herečka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia