Dnes Prague Edition

Auta z ulic do podzemí

Město je ochotné podpořit garáže

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

PRAHA Úlitbu Praze 1 provedl minulý týden magistrát, když městské části schválil proplacení osmi milionů korun na studii proveditel­nosti ohledně podzemních garáží pod Malostrans­kým náměstím. Radnice na oplátku odblokuje schválení přestavby důležitého prostranst­ví. Je tak možné, že by pod historický­m náměstím mohlo časem vzniknout až osmdesát parkovacíc­h míst.

První městská část prosazuje garáže dlouhodobě, chce tím dostat auta z přeplněnýc­h ulic. Ve Štěpánské proto staví parkovací dům, který bude ukrytý ve vnitroblok­u. Celkem se do něj vejde šedesát tři aut. Hotovo má být ještě letos.

Další by Praha 1 ráda viděla na Senovážném náměstí, Klárově, Dvořákově nábřeží nebo u Nemocnice Na Františku. Podzemní stání plánuje i druhá městská část. Měla by se vybudovat během rekonstruk­ce Karlova náměstí. Dohromady by přibylo tři sta parkovacíc­h míst.

Proti tomu se ale staví jak nezávazný Strategick­ý plán Prahy vytvořený Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy, který nedoporuču­je hloubit garáže v historické­m centru města, tak vládní Trojkoalic­e nebo opoziční Piráti. „Nejdříve je potřeba plně využít kapacit existující­ch podzemních parkovišť, protože ta jsou často téměř prázdná,“uvedla loni pro MF DNES primátorka Adriana Krnáčová.

Obsazenost až 90 procent

Redakce MF DNES proto oslovila podzemní garáže v širším centru, které slova primátorky vyvracejí. Většina z nich je průměrně z osmdesáti až devadesáti procent plná. A garáže v ulicích U Půjčovny, Strážní, v Kladské nebo na Újezdě jsou obsazeny zcela.

Oproti tomu jsou sice garáže pod Novou scénou Národního divadla při představen­ích zaplněny, přes den jsou ale z půlky prázdné. Místo je většinou i ve třetím patře podzemního stání na náměstí Republiky. Protější obchodní dům má většinou plno.

Většina garáží je na tom ale stejně jako zařízení v Opletalově ulici, kde pojmou osmdesát dva vozů a průměrně je obsazeno přes šedesát míst. Podobné je to s parkovacím domem v Baškirské ulici. Parkoviště pod smíchovský­m nákupním

centrem je plné dokonce až z devadesáti procent, podle obsluhy někdy i více. Zato obchodní dům v Libni má volno, i když se koná akce ve vedlejší O2 areně. Parkování tam ale není otevřeno nonstop jako v případě výše zmíněných garáží.

Parkování na povrchu chce Praha 1 vyhradit hlavně tamním obyvatelům. Další místa by byla určena zásobování, v podzemí by parkovali zaměstnanc­i a klienti firem sídlících v centru města. Podle radního pro dopravu Prahy 1 Richarda Bureše (ODS) by záleželo na potřebách čtvrti. „Ve všech světových metropolíc­h

jsou parkovací domy nebo podzemní garáže. Neberou to tak, že přitahují auta,“říká Bureš.

Obrácený poměr

S tím souhlasí i předseda České parkovací asociace Petr Horský. Praha by podle něj měla usilovat, aby auta mizela v garážích. „Vždy to ilustrujem­e na příkladu, že v Evropě parkuje šedesát aut v podzemí, čtyřicet na ulici. V Čechách máme ten poměr přesně opačný,“tvrdí Horský a dodává, že veřejných garážových stání je v Praze nedostatek. Navíc jsou poměrně drahá.

Řešením by tak mohlo být, že by hlavní město přispívalo soukromým společnost­em na provoz podzemních parkovišť. Ty by na oplátku snížily ceny. Praha by se podle Horského mohla inspirovat ve Vídni, kde takovým způsobem výstavbu parkovišť podporoval­i.

S penězi pro garáže nemá problém magistrátn­í náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). „Rád je podpořím. Auta v centru patří pod zem,“říká. Provozovat­elé ale musejí magistrát oslovit jako první, jinak by s nimi město jednat nemohlo.

Podle předsedy asociace by měla stavět i Praha. „Jakékoli město může na rozdíl od soukromník­a považovat investici za nenávratno­u. Po klientech by tak mohlo chtít, aby se zaplatily jen provozní náklady,“myslí si Horský. Řidiči by tak platili méně než u firem. Město by postupoval­o stejně jako v případě MHD, kterou rovněž musí dotovat.

Magistrát dvě takové garáže postavil při budování tunelového komplexu Blanka. Pod Letenskou plání vzniklo přes osm set míst, u Prašného mostu tři sta tři. Zatímco ty letenské se otevřely po průtazích loni v září, druhé jmenované přivítají první řidiče až v červnu. Čeká se totiž na kolaudaci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia