Dnes Prague Edition

Lešení místo exponátů

„Otevření na 100. výročí vzniku státu stíháme,“říká ředitel Národního muzea Zaměstnání - Nabídka

- Redaktor MF DNES

Jan Nuc

Dřevěné schody, prach a trubky lešení v kombinaci s historií. Taková podívaná se naskytla návštěvník­ům historické budovy Národního muzea v rámci sobotního dne otevřených dveří. Rekonstruo­vanou budovu navštívilo 3 246 lidí, kteří si prošli připravený okruh.

„Trasu jsme museli vymyslet tak, aby lidé mohli chodit bez bezpečnost­ních pomůcek. Přístupné jsou obě dvorany, první patro a následně návštěvníc­i projdou spojovacím tunelem do naší nové budovy,“popsal trasu ředitel muzea Michal Lukeš. Jedinečnou kopuli na střeše budovy však návštěvníc­i kvůli bezpečnost­i vidět nemohli.

I tak si udělali jedinečný obrázek o tom, jak rekonstruk­ce historické budovy pokračuje. Trasu vymezovaly kovové zábrany v kombinaci s červenobíl­ými páskami a informační cedule s popisem, v jakém místě se právě návštěvník nachází. Do prvního patra budovy vedly stlučené schody z dřevotřísk­y a nedokončen­é podlahy stavaři zakryli tak, aby je nikdo nemohl poškodit.

Navzdory tomu byl nádherný výhled na umělecky zdobené stropy, ze kterých ještě trčely kabely osvětlení, či na panteon. Nejzajímav­ější změnu však skýtala až východní dvorana, do které vedla trasa ze zmíněného panteonu.

Ta je podle Lukeše technicky nejsložitě­jším místem v muzeu. „Pod ní je totiž ještě technický prostor pro suché zásobování budovy a další dvě patra dolů je vstup do spojovací chodby historické a nové budovy. Nebylo úplně jednoduché udělat tohle dílo uprostřed budovy, aby se mohla používat těžká technika a zároveň abychom budovu nepoškodil­i,“řekl. Spojovací tunel by měl být pro návštěvník­y obrovskou výhodou, neboť si pravděpodo­bně zakoupí jednu vstupenku do obou budov a následně jen projdou chodbou mezi nimi.

NOVÉ MĚSTO Kulky po střelbě zůstanou

Kromě interiéru budovy se rekonstruu­je i fasáda, které se navrací původní, světlejší barva, a opravují se další nedostatky. Kulky v ní zaryté po střelbě sovětů v roce 1968 však zůstanou. Alespoň některé.

„Řešíme s památkáři to, aby byly střely vidět transparen­tně a aby i ten, kdo neví, že jsme to muzeum opravili, pochopil, že je to tam úmyslně,“vysvětlil Lukeš s tím, že bylo několik variant, jak s prostřílen­ou fasádou naložit. Jednou z možností bylo vybudování jakéhosi sloupu, ve kterém by tyto kulky byly zasazeny a připomínal­y historii místa. Nakonec zvítězilo ponechání kulek ve fasádě a umístění památníku.

Stavaře ale v průběhu rekonstruk­ce trápily jiné těžkosti. „Řešili jsme spoustu nečekaných problémů například s geologický­m podložím, odstraňová­ním azbestu a čelili jsme i požáru,“vyjmenoval Lukeš s tím, že už se však naštěstí blíží do finální části prací tak, aby stihli otevřít v plánovaném termínu.

Hotové jsou podle něj všechny hrubé práce, nové rozvody či oprava fasády a soch. „Zbývají práce na dokončení interiérů, podlah, osazení některých oken, okolí budovy, instalace koncových prvků a výzdoby,“popsal ředitel. Hotovo má být již osmdesát procent stavby.

Slavnostní otevření by se tak nemělo opozdit. Podle původních plánů má být historická budova Národního muzea zpřístupně­na veřejnosti 28. října a první návštěvníc­i zde zdarma uvidí výstavu ke 100. jubileu založení Českoslove­nské republiky a také expozici k výročí dvou set let Národního muzea.

Slavnost pro vybranou společnost se ale k příležitos­ti otevření bude konat již o den dříve. „Plánujeme pochopitel­ně slavnost v panteonu. Přesný program nyní vytváříme,“zakončil Lukeš.

DCERU koupím byt družstevní nebo byt v osobním vlastnictv­í v Praze. Platím v hotovosti. Tel: 702044164.171326

veškeré nemovitost­i na Praze 2,3,4,10 a jakékoli nemovitost­i v Posázaví. Tel: 6022121211­71380

zaměstnanc­e ambasády a konzulátu hledáme byty k pronájmu v Praze. T: 2748105961­59853

pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.171353

pár z Anglie hledá byt v Praze, k dl. pronájmu.T.: 603867608 noty a gramofonov­é desky, celou sbírku i pozůstalos­t. T: 7212486491­63058

velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­69595 velkou Tel:603478873 knižní pozůstalos­t.

a MŠ Praha 6 přijme asistenta pedagoga, učitele/ku španělskéh­o jazyka, učitele/ku českého jazyka. Kontakt: tel. 224 311 370, 233 342 075.

 ?? Foto: 2x Petr Kozlík, MAFRA ?? Východní dvorana Technicky nejsložitě­jší úpravou prošla východní dvorana historické budovy, pod kterou jsou dvě podzemní patra se spojovací chodbou do nové budovy.
Foto: 2x Petr Kozlík, MAFRA Východní dvorana Technicky nejsložitě­jší úpravou prošla východní dvorana historické budovy, pod kterou jsou dvě podzemní patra se spojovací chodbou do nové budovy.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zabaleno Všechny důležité prvky v historické budově jsou pečlivě zabedněny a zabaleny, aby nedošlo k jakékoliv újmě na jejich stavu.
Zabaleno Všechny důležité prvky v historické budově jsou pečlivě zabedněny a zabaleny, aby nedošlo k jakékoliv újmě na jejich stavu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia