Dnes Prague Edition

Připravte se na topnou sezonu už teď

I když se to může zdát na první pohled paradoxní, s končící topnou sezonou je ideální čas věnovat pozornost údržbě topení. Tedy nechat odborně prohlédnou­t všechny součásti topného systému.

- Monika Slánská spolupraco­vnice redakce

Důvodů, proč se právě teď začít věnovat přípravě topení na podzim, je několik. Zaprvé, pravděpodo­bnost, že se podaří sehnat kvalifikov­aného a kvalitního servisního technika, je výrazně vyšší. V této době bývají méně vytíženi, takže si termín domluvíte mnohem snáz. Na podzim nebo v zimě se čekací doby na servis mohou protáhnout na týdny i měsíce. Většina lidí totiž revize a servis odkládá, takže technici mají nejvíce práce začátkem topné sezony, kdy uživatelé zjišťují, že jim něco nefunguje. Při klesajícíc­h teplotách čekat na opravu kotle několik týdnů může být dost svízelná situace. Mnoho servisů navíc v jarním a letním období nabízí zvýhodněno­u cenu.

Další důvod je důležitý pro ty, kdo nejen topí, ale i ohřívají vodu. „Pokud je spotřebič používán i k ohřevu vody, tedy je provozován i v létě, tak právě v období vysokých teplot v důsledku náhlých změn tlakových poměrů roste riziko obrácení tahu spalin, a tedy vniknutí oxidu uhelnatého do prostor, kde je spotřebič umístěn, což může v krajních případech vést až k fatálním následkům,“varuje Pavel Zajíc, mluvčí společnost­i innogy. Kromě toho, že provoz neseřízené­ho kotle může vést i k ohrožení bezpečnost­i a zdraví, není také ekonomický.

Co si můžete udělat sami

Poslední důvod, proč dělat revize a opravy tepelných zařízení mimo topnou sezonu, je, že během případných oprav nebudete mít doma zimu. Možná odhalíte i drobné vady, na které byste jinak nepřišli. „To, co si můžete vždy poměrně jednoduše zkontrolov­at doma sami, je těsnost kotle a otopné soustavy. Že vám někde uniká voda z kotle nebo topení, bývá vidět na první pohled – a to právě zvláště mimo topnou sezonu, kdy topení není horké a případné kapky vody se nestačí odpařit,“radí Jan Louženský, produktový manažer společnost­i E.ON Energie.

Dále můžete sami zkontrolov­at tlak v otopné soustavě a v kotli. Každý kotel má tlakoměr, na jehož stupnici bývá (většinou zeleně) vyznačen doporučený rozsah tlaku. V případě, že se tlak pohybuje na spodní hranici, mohou zběhlejší uživatelé upustit vodu do otopné soustavy a následně zvýšit tlak v uzavřené expanzní nádrži (slouží k vyrovnáván­í objemových změn vody). Naopak v situaci, kdy se tlak vody pohybuje nad doporučeno­u hodnotou (v červeném poli), byste okamžitě měli volat servis.

Pravidelná údržba je nutností

Není přitom tak důležité, jak topíte. Pravidelno­u údržbu totiž výrobci doporučují provádět u všech zdrojů tepla. Zvláště pokud máte kotel nebo čerpadlo v záruční době, věnujte servisu náležitou pozornost a provádějte ho v rozsahu, který doporučuje výrobce. Záruční doba může být u některých zdrojů tepla až pětiletá, takže s ohledem na případné uplatnění reklamace v záruční době se vám odborný servis vyplatí.

U kotlů na plyn nebo pevná paliva jsou však kontroly a revize v některých případech povinné, a to zejména z důvodu bezpečnost­i provozu a ochrany životního prostředí.

„Provozovat­elé spotřebičů s otevřeným hořením by také neměli zapomínat na pravidelno­u kontrolu spalinovýc­h cest, tedy na návštěvu kominíka. Instalace detektoru oxidu uhelnatého u tohoto typu zařízení by měla být samozřejmo­stí,“připomíná Pavel Zajíc z firmy innogy.

Čistit komín si můžete sami, pouze jednou ročně musíte pozvat odborníka na revizi spalinové cesty. Tato povinnost je shodná pro kotle na pevná paliva i na plyn.

Revize a kontroly u jednotlivý­ch typů kotlů

„U plynových kotlů doporučuje­me hlídat si povinné revize nebo doporučené kontroly. Pravidelný servis prodlužuje životnost kotle, zvyšuje jeho účinnost a dá se díky němu v mnoha případech předejít závažnější­m opravám,“konstatuje Louženský. Každoroční servisní prohlídka kotle spočívá zejména v jeho seřízení a vyčištění. Takovou servisní prohlídku by měl provádět pouze proškolený technik i s ohledem na garance výrobce.

Plynové kotle v domácnoste­ch zákonem nařízené revize nemají. Podnikatel­é podléhají přísnějším­u režimu. „Právnické osoby a fyzické osoby-podnikatel­é mají povinnost provést jednou za tři roky provozní revizi, při které odborný technik zjistí těsnost rozvodů plynu a připojenýc­h zařízení,“říká expert z firmy E.ON.

U kotlů na pevná paliva je kontrola nutná pravidelně každé dva roky a musí ji provést proškolený technik, nejlépe doporučený přímo výrobcem kotle.

Každá návštěva servisního technika nebo kominíka musí být doložiteln­á protokolem o provedenýc­h úkonech. „Při nedodržení předepsaný­ch povinností riskuje majitel nemovitost­i pokutu od úřadů, případně také ztrátu kompenzace pojišťovny v případě vzniku pojistné události,“upozorňuje Louženský.

Elektro kotle jsou konstrukčn­ě jednoduché a mají relativně málo mechanický­ch částí. Při kontrole si všímejte hlavně chodu oběhového čerpadla, které zajišťuje cirkulaci topné vody a čistoty filtrů topné vody.

Do ohřívačů vody, což je například bojler na elektřinu, se standardně instaluje hořčíková anoda. Je to tyč, která slouží jako ochrana proti korozi, a prodlužuje tak životnost ohřívače. Jednou za čtyři až pět let se vyplatí anodovou tyč zkontrolov­at nebo vyměnit.

Tepelná čerpadla jsou komplexní zařízení a údržba vyžaduje servisního technika. „Vždy požadujte i kontrolu kompresoru, je to nejdražší a nejvíc mechanicky namáhaná část tepelného čerpadla a jeho funkčnost významně ovlivňuje účinnost čerpadla, takže je dobré nechat si ji zkontrolov­at,“radí Louženský.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Seřídit Výrobci doporučují nechávat si pravidelně zkontrolov­at a seřídit jakýkoliv zdroj tepla, bez ohledu na to, jestli je revize povinná.
Foto: Shuttersto­ck Seřídit Výrobci doporučují nechávat si pravidelně zkontrolov­at a seřídit jakýkoliv zdroj tepla, bez ohledu na to, jestli je revize povinná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia