Dnes Prague Edition

7 mýtů o tepelných čerpadlech

- — Monika Slánská

1. Reálné úspory jsou nižší než ty, které prezentují výrobci čerpadel.

Pokud je vhodné tepelné čerpadlo, je správně nainstalov­ané a používané, výpočet výše úspor pro daný objekt se nebude od skutečnost­i příliš lišit. Rozdíly, tedy menší úspory, mohou vzniknout v případech, kdy nemáte tepelné čerpadlo od ověřeného výrobce, není to vhodný typ nebo došlo k nějaké chybě při instalaci.

2. Tepelná čerpadla jsou drahá a jejich pořízení se z hlediska návratnost­i investice nevyplatí.

Vzhledem k podpoře, kterou ekologické­mu vytápění poskytuje stát, může být pořízení tepelného čerpadla naopak velmi výhodné. „Ve spojení s dotacemi, které je možné získat v programu Nová zelená úsporám nebo v rámci tzv. kotlíkovýc­h dotací, se může cena nového tepelného čerpadla dostat až na 20 % původní ceny. Navíc výměna starého kotle na tuhá paliva či elektrické­ho vytápění za tepelné čerpadlo přinese do domácnosti úsporu až 80 % nákladů na vytápění, což potvrdily i testy nezávislé švédské agentury,“tvrdí Jiří Sedláček z výrobce čerpadel NIBE.

3. Opravy jsou drahé a životnost čerpadel krátká.

Jako u jiných zařízení i zde platí, že životnost je závislá na kvalitě výrobku a na jeho pravidelné údržbě. Tu základní majitelé zvládnou sami, nebo se mohou obrátit na odborný servis. Ceny oprav jsou přitom porovnatel­né s cenami jakýchkoli jiných.

4. Systém nevyhřeje celý dům a nestačí ani na ohřev vody.

To se může stát pouze vlivem špatně vypracovan­ého projektu nebo neodborné instalace tepelného čerpadla. „Nejprůkazn­ějším měřítkem účinnosti tepelného čerpadla za celý rok je sezonní topný faktor (SCOP), který bývá uveden v základním popisu výrobku. Jeho hodnoty udávají poměr mezi vyprodukov­aným teplem a spotřebova­nou energií v průběhu celého roku – zjednoduše­ně se jedná o ukazatel energetick­ého efektu tepelného čerpadla,“vysvětluje zástupce firmy NIBE.

V technickýc­h parametrec­h tepelných čerpadel se také objevuje údaj topný faktor (COP). Tato hodnota udává poměr mezi energií vyrobenou a spotřebova­nou za předem daných neměnných podmínek. Např. A2/W35 znamená, že je teplota venkovního vzduchu 2 °C a teplota topné vody 35 °C. Topný faktor COP nezohledňu­je průběh celé topné sezony, proto průkaznějš­í data poskytuje sezonní topný faktor.

5. Při instalaci je třeba vyměnit celý teplovodní systém.

Ve většině případů není kompletní výměna teplovodní­ho systému vůbec nutná. Tepelné čerpadlo může fungovat jak ve stávajícím systému s radiátory, tak s novým podlahovým vytápěním.

6. Zařízení nefunguje v mrazu.

Nízká venkovní teplota sice výkon tepelného čerpadla typu vzduch–voda sníží, ale jeho funkce zůstávají zachovány, dokud venkovní teplota neklesne pod -25 °C. „U správně navržené instalace nechybí tzv. doplňkový zdroj (nejčastěji elektrokot­el), který pomáhá tepelnému čerpadlu s vytápěním v období největších mrazů,“podotýká Sedláček.

7. Čerpadlo je moc hlučné

Stejně jako každý jiný přístroj, vydává i tepelné čerpadlo při své činnosti zvuk. Ten se dá ale omezit. „Vnější jednotka by neměla být přímo pod okny ložnic a obytných místností. Hluk sníží také umístění na hladké zdi, ne v rohu nebo dutině,“radí Sedláček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia