Dnes Prague Edition

Medailový šok ze Švýcarska

Nuda. Bez překvapení, žehrali fandové na MS. Hokejová vzpoura přišla zpod Alp

- Hokejový reportér MF DNES

Jan Daněk

Ta dvě místa dělí od sebe nějakých sedm kilometrů. A kromě Kodaně mají ještě něco společného. Zatímco socha Hanse Christiana Andersena v centru města připomíná jednoho z nejslavněj­ších pohádkářů světa, v nedaleké Royal Areně se odehrál příběh snad až pohádkovýc­h rozměrů.

Stvořil ho švýcarský zázrak, který v semifinále mistrovstv­í světa přelstil 3:2 hokejové velikány z Kanady v čele s hvězdným Connorem McDavidem. „Když si věříte, je možné všechno. Jsem na hráče strašně pyšný,“řekl trenér Švýcarů Patrick Fischer. Už ve čtvrtfinál­e nečekaně vyřadili 3:2 suverénní Finy a včera večer ve finále vyzvali dalšího severského giganta Švédsko (utkání skončilo po uzávěrce vydání).

Nehledě na výsledek se Švýcaři postarali o největší senzaci dánského turnaje, který dlouho postrádal zásadní překvapení.

Šampionát prokázal, že NHL dál výkonnostn­ě prchá ostatním soutěžím. „Už ani KHL není ligou jako před šesti sedmi lety, kdy tam byla řada špičkových hráčů. NHL odskakuje každým rokem po všech směrech,“soudí i skaut Dallasu Jiří Hrdina.

Nepřekvapí, že tři výběry s největším počtem hokejistů z nejslavněj­ší ligy světa postoupily mezi závěrečnou čtveřici – Kanada, USA, Švédsko. Doplnili je Švýcaři, kteří ukázali návod, jak (na jednorázov­ém turnaji) konkurovat nejlepším. „Musíte bruslit, bruslit, bruslit. A také být disciplino­vaní,“vypočítáva­l trenér Fischer. Hokejisté z alpské země ve dvou vyřazovací­ch mačích spáchali pouze čtyři fauly. V životní formě chytal Leonardo Genoni, který v semifinále přiváděl kanadské vyzyvatele k zoufalosti. „I když jsme většinu zápasu dominovali, jejich brankář se stavěl na hlavu,“pověděl kanadský bek Aaron Ekblad o jedničce týmu SC Bern.

Základ mančaftu seskládali Švýcaři právě z hokejistů z tamní ligy, která se díky finančním možnostem a koncentrov­anější kvalitě do 12 účastníků (na rozdíl od stále nevyrovnan­ější KHL) řadí k nejlepším soutěžím v Evropě.

Švýcary také posílila osmička borců ze zámoří, kteří se v pravou chvíli stali tahouny. „Roman Josi patří k nejlepším obráncům světa,“vysekl McDavid poklonu kapitánu Nashvillu. Sedmadvace­tiletý bek byl před pěti lety součástí stříbrného týmu, který na šampionátu ve Švédsku vyrovnal historický úspěch z roku 1935. „Tým se od té doby změnil, je velmi mladý. Ale zůstává nám velké sebevědomí,“řekl Fischer.

A když k tomu připočtete podcenění favoritů, mohou se dít zázraky... I když tohle tvrzení by bylo vůči překvapivý­m finalistům nefér. „Švýcarskou vlastností je upřímnost, snažíme se stále zlepšovat. Na olympiádě jsme byli hrozní, museli jsme být kritičtí,“připomněl kouč osmifinálo­vé vyřazení v Koreji. „A jsem rád, že jsme naši práci tady ukázali. Věřím, že tohle není naše poslední finále.“

Švýcaři nejsou jen upřímní, ale i koncepční. V roce 2013 byl Fischer u týmu jako asistent, teď ve 42 letech přivedl mužstvo k další medaili jako hlavní kouč. Co by za takovou bilanci v poslední pětiletce dali Češi.

 ?? Foto: Reuters ?? Kdo by to čekal? Švýcaři šli do čtvrtfinál­e ze čtvrtého místa ve skupině, přesto získali medaili. Na snímku Grégory Hofmann.
Foto: Reuters Kdo by to čekal? Švýcaři šli do čtvrtfinál­e ze čtvrtého místa ve skupině, přesto získali medaili. Na snímku Grégory Hofmann.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia