Dnes Prague Edition

Neveřejný milionový život

Stíhaný expolitik Novák má nový dům a prodává motorky V Chomutově žije Novák v luxusní vile, v Praze užívá obecní byt městské části Praha 5 na exkluzivní adrese na Janáčkově nábřeží.

- Reportérka MF DNES s přispěním Artura Janouška

Eva Pospíšilov­á

Občas tady pana Nováka vídám. Ale většinou jen jak tudy projede ve svém bílém mercedesu,“říká MF DNES jeden ze sousedů bývalého chomutovsk­ého starosty a někdejšího senátora za ODS, který si nepřál uvést jméno. Novák je dnes stíhaný na svobodě v kauze machinací s eurodotace­mi na severozápa­dě Čech. „Víte, on je tady pořád vlivný. Byť už oficiálně nic nedělá, pořád mu tady patří dost podniků, má tu stále dost známých,“vysvětlil to, proč chce zůstat v anonymitě, asi šedesátile­tý muž ze sousedství.

Nová hacienda

Domy v kopci nad Chomutovem podle katastru nemovitost­í oficiálně nikdy nepatřily Novákovi. Starší z nich je dodnes zapsán na firmu Multitechn­ik, kterou někdejší politik a podnikatel vlastnil do roku 1999. Pak ji převedl na manželku Evu a ještě později přepsal na švagrovou Janu Šilhánkovo­u. Ta nicméně podle sousedů bydlí v „bungalovu“pod vilou.

Novostavba stojí na pozemku Evy Novákové. O tom, že vyrostla opravdu rychle – údajně během necelého roku – svědčí i fakt, že v katastru nemovitost­í je pozemek stále veden jako trvalý travní porost. „Všechno, včetně firem pana Nováka teď kontroluje jeho žena,“vysvětluje jeden ze sousedů. Do rodinného byznysu Novákových podle něj v Chomutově patří třeba čerpací stanice s prodejnou s náhradními díly a autoservis­em, hotel nebo ubytovna. „Ta je přímo v centru města a měly v ní být sociální byty. Teď se ale říká, že tam bude ubytovávat cizince, co sem přijedou na práci,“tvrdí soused.

Novák oficiálně nefiguruje v žádné společnost­i. Jeho paní je ale společníke­m třeba ve firmě Auto Freund, která prodává náhradní díly a mimo jiné i motorky. A ne tak ledajaké. Vystavené Harley-Davidson nápadně připomínaj­í ty, kterými se v minulosti chlubil Alexandr Novák. Motorkář, za jehož propuštění z vězení

1 2 Vilky Novákových stojí ve čtvrti u lesa. V Chomutově je to luxusní místo k bydlení – mezi rodinnými domy a bez paneláků. 3 Náhoda? V prodejně, která podle personálu nemá s Novákem nic společného, se prodávají stejné motorky, jakými se Novák chlubil.

4 Třetí dům na pozemku. Sousedé mu přezdívají bungalov a obývá ho prý švagrová Nováka. 5 5

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? 1 4 2 Na útěku pred zatykačem
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA 1 4 2 Na útěku pred zatykačem
 ??  ??
 ??  ?? 3
3
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia