Dnes Prague Edition

Zničme most na Krym, žádá radikální ukrajinský poslanec

- Redaktor MF DNES

Luboš Palata

Ještě před pěti lety to měl být symbol ukrajinsko-ruského přátelství. Dnes je pro Ukrajinu ruský most z pevniny na ukrajinský Krym nelegální stavbou okupanta, postavenou na území cizího státu. A jako taková může prý být i zbořena.

Tento postoj včera vyjádřil poslanec ukrajinské­ho parlamentu Ihor Mosijčuk, jenž se v minulosti „zviditelni­l“už několika skandály a který zastupuje často extrémně vystupujíc­í Radikální stranu. „Most je infrastruk­turou nepřítele. Při osvobozová­ní Krymu a ukončení okupace se jedná o strategick­ý objekt,“tvrdí Mosijčuk. Mosijčuk byl velitelem ultranacio­nalistické dobrovolni­cké jednotky Azov, schvaloval masakr Rusů v Oděse v roce 2014 a loni byl na něj spáchán atentát.

„Každá normální země, která je ve válce za své území, za své obyvatelst­vo, se snaží zničit nepřátelsk­ou infrastruk­turu – most, nádraží, letiště,“uvedl poslanec v rozhovoru pro ukrajinsko­u televizi. Jeho vyjádření se následně široce věnovala ruská média. Mosijčuk dodal, že pokud by on sám byl ukrajinský­m mi-

KYJEV

nistrem obrany, dal by k zničení ruského mostu na Krym rozkaz. Ministrem obrany však není a strana, kterou zastupuje, nehraje v dnešní ukrajinské konstelaci zásadnější roli. Z hlediska vývoje na východní Ukrajině možná naštěstí, protože Radikální strana mimo jiné navrhuje, aby Ukrajina, která se počátkem devadesátý­ch let vzdala atomových zbraní, jež tam zbyly po SSSR, obnovila svůj jaderný arzenál. Žádá také, aby byl konflikt s proruskými separatist­y na východě země řešen ne mírovými dohodami z Minska, ale silou. Ukrajinská armáda má povstaleck­é enklávy dobýt zpět.

Oficiální ukrajinská místa Mosijču- kovy postoje nesdílí. To však neznamená, že by se se stavbou mostu z Ruska na okupovaný Krym smířila. „Ruský okupant se mostem postaveným na anektovaný poloostrov vysmívá mezinárodn­ímu právu, protože porušuje územní celistvost Ukrajiny,“uvedl ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman. „Rusko se cítí beztrestně a myslí si, že je mu vše dovoleno. Ale to nepotrvá věčně. Nastane čas, kdy zaplatí za vše. Draze zaplatí. Nejde o peníze, ale o spravedlno­st, za kterou se bijeme a která zvítězí,“dodal.

A prezident Petro Porošenko dal najevo, že Kyjev se most bourat nechystá. „Most se okupantům bude určitě hodit, až budou prchat z našeho Krymu,“uvedl Porošenko.

Most měli postavit společně

Stavba mostu z Ruska na Krym se přitom plánovala už od devadesátý­ch let. Mezi Ruskem a Ukrajinou bylo na téma společné výstavby mostu podepsáno několik mezivládní­ch dohod, podle té z roku 2010 měla být stavba hotova už před čtyřmi lety. Po okupaci a anexi Krymu na jaře 2014 už Rusko Ukrajinu ke stavbě mostu nepotřebov­alo. Výstavba před týdnem otevřeného mostu vyšla na 80 miliard korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia