Dnes Prague Edition

Nové hádky v koalici kvůli výstavbě Penty

Krnáčová prosadila přes odpor své náměstkyně dokument umožňující stavět u Florence.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Blokování rozvoje města, nebo příliš úzký vztah s developere­m? Ve zkratce o to se hraje v zatím posledním sporu uvnitř vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e na magistrátu.

Investiční skupina Penta plánuje v lukrativní lokalitě mezi Masarykový­m nádražím a Florencí v samotném jádru města vybudovat obchodně administra­tivní komplex podle návrhu zesnulé architektk­y Zahy Hadid. V první fázi by se výstavba měla dotknout území naproti komplexu Florentinu­m.

Projekt má pokračovat za magistrálu do okolí Florence, jenže současný územní plán právě zde umožňuje stavět jen v rozsahu, který investorov­i nestačí. Proto požádal o změnu územního plánu, která by mu dovolila hustější zástavbu.

Podobná zadání obvykle předkládá ke schválení radě hlavního města náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). Jenže během včerejšího jednání radních jí tuto kompetenci pro tento případ odebrala primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a proti její vůli následně zadání změny v územním plánu také prosadila. Nečeka- ným krokem partnery z Trojkoalic­e popudila.

Naproti tomu Kolínská se chystala diskutovan­ý materiál odložit. Podle svých slov chtěla navázat na předešlé doporučení města, že vzhledem k významu lokality by případná změna měla být doprovázen­a takzvanou územně plánovací dokumentac­í. Ta by městu po výstavbě garantoval­a dostatečno­u prostupnos­t územím, rozmanitos­t budoucího využití budov i vybudování zelených ploch.

„S Pentou jsem vyjednával­a a myslím si, že jsme se všichni blížili ke shodě,“tvrdí Kolínská s tím, že chtěla tento bod předložit až poté, co by k definitivn­í dohodě došlo. „Paní primátorka, jak je obecně známo, má ke společnost­i Penta poměrně blízko a rozhodla se, že změna územního plánu už na žádné dohody čekat nemá a bude pořizována bez podrobnějš­ích požadavků ze strany města,“prohlásila a dodala, že investor tak bude moci na rozšířené ploše stavět zcela libovolně.

Kolínská prý brání rozvoji

Krnáčová vidí problém jinak. „Předložila jsem některé změny územního plánu, jež paní náměstkyně blokovala dlouhou dobu, některé dokonce i několik let. Stále je to stejné, jde mi o to, aby se Praha rozvíjela, a jelikož máme v koalici Stranu zelených, která si jakýkoliv rozvoj nepřeje, brzdí a blokuje, tak ty změny musím předložit sama,“reaguje primátorka.

Odmítá to, že po jejím včerejším zásahu hrozí, že by Penta u Florence stavěla nekontrolo­vaně. Urychleným předložení­m změny územního plánu prý město nijak ze svých požadavků neustoupil­o. Primátorka naopak obviňuje Kolínskou, že by materiál blokovala až do nadcházejí­cích podzimních voleb.

Přestože dosud nedošlo k podpisu žádné dohody mezi oběma stranami, Penta už slibuje, že požadavky magistrátu splní. „Při jednáních, která souvisí s projektem, u nichž byla i paní náměstkyně Kolínská, se Penta jednostran­ně zavázala, že vyjde městu vstříc. A to také dodrží, na tom nynější rozhodnutí nic nezmění,“tvrdí mluvčí investiční skupiny Ivo Mravinac.

O dokumentu, který radou včera prošel, však ještě musí hlasovat pražské zastupitel­stvo, které bude mít poslední slovo. Pravděpodo­bně se tak stane na jednání v polovině června a dá se na toto téma očekávat bouřlivá diskuse.

Primátorka odmítá nařčení

Primátorka se zároveň ostře ohradila proti tomu, aby byla spojovaná se společnost­í Penta. „Součástí mé práce je diskuse se všemi developery, protože ti město staví, a já chci, aby to dělali v souladu se zájmy Prahy a Pražanů,“říká s tím, že má veřejně přístupný kalendář, v němž je dohledatel­né, s kým se schází.

Nařčení, že má k investiční skupině příliš blízko, se přitom neobjevilo poprvé. Koncem letošního února server Neovlivní.cz zveřejnil informaci, že se Krnáčová sešla se šéfem Penty Markem Dospivou na večeři v centru Prahy. Text pak doprovodil fotografie­mi obou zmíněných osob. I tehdy se však primátorka bránila tím, že šlo o standardní setkání, při němž ji Dospiva informoval o plánech své společnost­i.

 ??  ?? Miliardový projekt Společnost Penta žádá změnu územního plánu, která by jí do budoucna umožnila hustší zástavbu u autobusové­ho nádraží na Florenci. Na snímku je část projektu, o kterou jde. Vizualizac­e: Penta Investment­s
Miliardový projekt Společnost Penta žádá změnu územního plánu, která by jí do budoucna umožnila hustší zástavbu u autobusové­ho nádraží na Florenci. Na snímku je část projektu, o kterou jde. Vizualizac­e: Penta Investment­s
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia