Dnes Prague Edition

Španělští politici dostali desítky let za korupci

-

Španělský soud včera vynesl rozsudky v největším korupčním skandálu posledních desetiletí, který otřásá pozicí vládnoucí Lidové strany premiéra Mariana Rajoye.

Bývalý pokladník strany Luis Bárcenas v takzvané kauze Gürtel dostal trest 33 let vězení za korupci a další finanční zločiny. Musí také zaplatit pokutu ve výši 44 milionů eur (asi 1,1 miliardy Kč).

Sama strana byla odsouzena k zaplacení pokuty přes 245 000 eur za to, že profitoval­a z korupční sítě zahrnující bohaté firmy a regionální stranické organizace.

Zvláštní španělský soud konstatova­l, že byla dokázána existence „skutečného a funkčního systému institucio­nální korupce“, na němž se podíleli zástupci strany i podnikatel­é. Politici, většinou regionální funkcionář­i nebo starostové za lidovce z oblastí Madridu, Kastilie a Leónu a Malagy, podle soudu během několika let na přelomu století za úplatky ovlivňoval­i veřejné zakázky.

Celkem bylo odsouzeno 29 ze 37 lidí, kteří usedli na lavici obžalovaný­ch. Rozsudek zasáhl i hlavního obžalované­ho – podnikatel­e Franciska Correu, který dostal 51 let vězení. Podnikatel již dříve soudu přiznal, že lidovcům posílal část peněz, které získal ze zmanipulov­aných veřejných zakázek.

Podle listu ABC jde o vůbec první případ odsouzení španělské politické strany jako právnické osoby. Strana se hodlá odvolat, neboť „v žádném z případů o činech nevěděla“. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia