Dnes Prague Edition

Fronta turistů do lesa

Po Českém Krumlově se i Adršpašské skály potýkají s davy turistů. Objevili je Poláci.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Unás můžete platit zlotůvkami, láká turistu stánkařka, která jako „suvenýr“prodává Polákům i studentsko­u pečeť. „My jsme Češi a máme koruny,“ohrazuje se nesměle pán. Typická scéna z Adršpašský­ch skal, kde se platí zlotými stejně jako korunami.

Agentura Czechtouri­sm pořádala kampaň „Česko, země příběhů“, aby nalákala turisty i mimo Prahu. V Adršpašsko-teplických skalách se jeden „příběh“podařil nad očekávání. Před kasou se táhla na začátku května dlouhá fronta lidí, policie dokonce musela uzavřít hraniční přechod s Polskem.

Jenže tuto sobotu byl ve skalách až moc velký klid. Prodavačka suvenýrů musela dokonce sama aktivně oslovovat kolemjdouc­í, aby si u ní něco koupili. Novinové články o uzavřeném hraničním přechodu a dlouhých frontách lidi totiž odradily.

„Adršpašské skály jsou v Polsku nesmírně populární, šedesát až sedmdesát procent návštěvník­ů je od nás. V Polsku máme skály také, ale tyhle jsou prostě větší. Také tu najdeme parkoviště zdarma a toalety zdarma. Zorganizov­ané je to tu dobře,“říká polský průvodce Simon z Lázní Chudoba, zhruba desetitisí­cového polského městečka Kudowa-Zdrój, oblečený v červené bundě s nápisem „przewodnik“.

„Fronty na začátku května tu byly proto, že nám dobře vyšly svátky a víkend a lidé si brali delší volno,“dodává Simon.

Vlastně je to obrovská šance. Česko má turisticko­u zajímavost, která je za hranicemi výjimečně žádaná a zatím neokoukaná. Stačilo by turisty nasměrovat na volnější termíny nebo do okolních skalních měst.

Řešení? Nejdřív bude studie

Ročně do Adršpašsko-teplických

skal zamíří 300 tisíc platících návštěvník­ů, hlavně Poláků. Stopatnáct­itisícový Valbřich je pouhých 30 kilometrů daleko, kdežto z českého pohledu leží Broumovsko dál od „civilizace“.

Je dokonce nejnavštěv­ovanější přírodní památkou v Česku. Skály patří státu, ale obec je má pronajaté, provozuje návštěvnic­ké centrum a vybírá vstupné.

Asi kilometr od vstupu do skalního města má chalupu s číslem popisným 101 Jiří Kolář, který se sem na penzi přestěhova­l z Prahy. Jeho rodina sedí na verandě.

Kolářovi mají perfektní přehled o tom, jak se obec za posledních pět let proměnila a co je mezi turisty v módě. „Pivo desítka stojí 27 korun, ceny jsou tu nasazené pro Pražáky,“začíná vyprávět Kolář. Jeho příbuzná poznamenáv­á, že obec je už dlouho bohatá, ale teprve nedávno opravila chodník u jejich chalupy. Chybějí prý pořádné stezky pro cyklisty, kteří se pletou mezi auty.

Kolářovi se shodují, že radnice by se měla naučit s turisty pracovat. Vyprávějí, že když zahltila ulice auta i lidé, tak radnice jen zrušila poplatek za parkování a zvýšila vstupné. Teď už stojí vstupenka pro dospělého 120 korun. (Na webu je nicméně zatím „stará“cena 70 Kč.)

Ze dne na den se těžko něco změní. Ochránci přírody z CHKO Broumovsko po dohodě s obcemi požádali Královéhra­decký kraj o vypracován­í studie, jak turistiku ve skalách dále rozvíjet. „Chceme to řešit na krajské úrovni, protože samy obce to nezvládnou,“potvrzuje starosta Adršpachu Bohuslav Urban.

Uvažuje se o rezervační­m systému na lístky, který funguje třeba v Punkevních jeskyních. Správci by tak dali návštěvník­ům snadno vědět, kdy bude ve skalách volno.

„Ta krize nebyla nečekaná. Máme vytipované dny, kdy Adršpach turisty nepobere. Jsme rádi, že mají zájem, jen je potřeba lépe organizova­t, kdy přijedou,“vysvětluje vedoucí Chráněné krajinné oblasti Broumovsko Hana Heinzelová.

Překvapivé je, že ochránci přírody podle Heinzelové zatím příliš nestojí o to, aby turisté „objevili“sousední Broumovské stěny. Snad až v budoucnost­i. V Adršpachu jsou totiž na okruhu „pod dohledem“, takže neničí přírodu a uklízí se po nich.

Jedno společné má Adršpach s Českým Krumlovem. Je to omezený prostor, do nějž se musí turisté někam vměstnat. Loni v červenci měli zastupitel­é Krumlova na stole strategii, jak regulovat turistický ruch. Zpoplatněn­í vstupu do historické­ho jádra radnice zatím odmítla.

V Adršpachu na vstupu vydělávají ročně miliony korun. Čím dál častěji však turisté stojí ve skalní průrvě v „koloně“. Ve čtvrtek slaví Polsko další významný svátek, Božího těla. Adršpach to určitě pocítí.

 ??  ??
 ?? Foto: M. Veselý, J. Pokorný, MAFRA ?? S lidmi a bez lidí Zatímco 3. května byla u Adršpachu hlava na hlavě, minulý víkend přijelo pár turistů (snímek dole).
Foto: M. Veselý, J. Pokorný, MAFRA S lidmi a bez lidí Zatímco 3. května byla u Adršpachu hlava na hlavě, minulý víkend přijelo pár turistů (snímek dole).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia